Κυβέρνηση: Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

  • Dogma
αμερικής

Επίσημα (από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου) εκφράστηκε, για πρώτη φορά δημόσια, η έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και την παρουσία του, δίπλα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Η ενόχληση της κυβέρνησης για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη (23.09.2021), ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη (;) συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ελπιδοφόρο.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν υπάρχει θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και απάντησε: «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις τους ΑρχιεπισκόπουΗ ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της».

Συγχρόνως, μάλιστα, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το αν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα συναντήσει τελικά τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση», απάντησε στο ερώτημα για το αν θα συναντηθεί με τον κ.κ. Ελπιδοφόρο και πρόσθεσε: «Θα ενημερωθείτε έγκαιρα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες (22.09.2021) υπήρξαν πληροφορίες πως εξαιτίας της δυσαρέσκειας της Αθήνας για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο πρωθυπουργός δεν θα τον συναντούσε, όπως έκανε και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Αργότερα, άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως τελικά θα υπάρξει συνάντηση αλλά δια της… πλαγίας: κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ground Zero επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, θα ήταν εκεί και ο κ. Ελπιδοφόρος για να ξεναγήσει τον κ. Μητσοτάκη στον ναό του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί από τις επιθέσεις αλλά ξαναχτίστηκε.

Ήταν την περασμένη Δευτέρα (20.09.2021) όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ήταν παρών στα εγκαίνια του νέου ουρανοξύστη στο Μανχάταν, απέναντι από τον ΟΗΕ, όπου θα στεγαστεί το τουρκικό προξενείο, θα έχει τα γραφεία της η μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στον ΟΗΕ και γραφεία το κατοχικό καθεστώς.

Εκείνο που ενόχλησε τη Λευκωσία και την Αθήνα ήταν πως ο κ. Ελπιδοφόρος ήταν στις φωτογραφίες (που έδωσε στη δημοσιότητα η η τουρκική προεδρία) δίπλα στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Πηγές της Αρχιεπισκοπής υποστήριξαν πως όταν δέχτηκε ο κ. Ελπιδοφόρος την πρόσκληση, δεν γνώριζε ποιοι άλλοι θα βρίσκονταν στα εγκαίνια.

TOP NEWS