Λαγκαδά: Αυτός που πιστεύει στον Χριστό όταν αποθνήσκει παραμένει ζωντανός

  • Dogma
λαγκαδά

Με κάθε λαμπρότητα τελέσθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Απριλίου 2016, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της εκ νεκρών εγέρσεως του Δικαίου και Φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού, ο οποίος τελέσθηκε εις το φερώνυμο ιστορικό παρεκκλήσιο της περιοχής του Ευαγγελισμού Λαγκαδά, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος και εκόμισε το σεπτό και χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου Λαζάρου, το οποίο και ετέθη προς προσκύνησιν, ευλογία και αγιασμό των παρευρισκομένων πιστών.

DSC_3474

Πλήθος κόσμου προσήλθαν και εφέτος, από όλα τα μέρη της Μακεδονίας για να παραστούν σε ένα από τα λαοφιλέστερα και ονομαστά πανηγύρια της Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιείτε σε μία περιοχή που τιμάται όλος ιδιαιτέρως ο Άγιος Λάζαρος, ο οποίος και θεωρείτε ο προστάτης των κατοίκων του Ευαγγελισμού, και όλοι σχεδόν έχουν να διηγηθούν μία προσωπική ιστορία, κατά την οποία ο Άγιος τους βοήθησε ώστε έχουν ευτυχή κατάληξη σε κάθε πρόβλημα που τους παρουσιάζονταν και γι’ αυτό τον λόγο τον αποκαλούν «Παππού Λάζαρο», θεωρώντας τον μέλος της οικογένειας τους.

DSC_3533

Το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Λαζάρου στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά είναι ένα Παρεκκλήσιο, που χτίστηκε από τους πρόσφυγες όταν εκείνοι βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή μετά από τον ξεριζωμό τους από τις αλησμόνητες Πατρίδες, ενώ άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι εντός του Ναού υπάρχουν αποτυπωμένα ίχνη από τις παλάμες του Αγίου στο βελούδινο καταπέτασμα της Ωραίας Πύλης.

DSC_3537

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, τόνισε ότι η λέξη Ανάσταση, ακούγεται σήμερα παράδοξα λόγω του γεγονότος ότι ο άνθρωπος συνήθισε να ζει στην καθημερινότητα της φθοράς και του θανάτου. Η προσδοκία της αιωνίου ζωής και του μέλλοντος αιώνος, όπως κάθε φορά απαγγέλουμε όταν λέμε το Σύμβολο της Πίστεως, είναι το κήρυγμα και η εμπειρία της Αγίας μας Εκκλησίας.

DSC_3591

Ο Κύριος με την Έγερση του Λαζάρου, επιβεβαιώνει την Ανάσταση όλου του κόσμου και όλων των ανθρώπων που θα ακούσουν το Ευαγγέλιο και θα πιστέψουν στον Ιησού που είναι και ο αρχηγός της ζωής.

DSC_3544

Αυτός που πιστεύει στον Χριστό και συνδέει την ζωή του με τον Χριστό και ζει σύμφωνα με το θέλημα Του, έχει το πλεονέκτημα όταν αποθνήσκει να παραμένει ζωντανός. Η Αγία μας Εκκλησία είναι μία κοινωνία Αγίων, επεσήμανε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, που είναι συνεχώς ανοιχτή για τον κάθε άνθρωπο που θέλει να ενταχθεί  σε αυτήν, αρκεί  να μετανοήσει ειλικρινά και να ζήσει σύμφωνα με το θέλημα  του Ιησού Χριστού.

DSC_3610

Όταν ο άνθρωπος πιστεύει στον Θεό, ζει το μεγαλείο της αναπλάσεως και το μεγαλείο της Καινής Κτίσεως κατά την οποία το φθαρτό ενδύεται αθανασία και ο άνθρωπος γίνεται κληρονόμος των αιωνίων αγαθών. Η ζωή των ανθρώπων μόνο κοντά στον Χριστό έχει νόημα και υπόσταση, και γι’ αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο με την ζωή της αγάπης και δικαιοσύνης, θα μπορούμε να ζούμε αληθινά.

DSC_3631 DSC_3646

Καταλήγοντας ευχήθηκε προς όλους τους παρισταμένους, η λέξη Ανάσταση να είναι ο οραματισμός και η προσδοκία στην ζωή του καθενός, αφού και η Ορθόδοξος Εκκλησία αποκαλείται και Εκκλησία της Αναστάσεως.

DSC_3653 DSC_3667
Προ της Απολύσεως του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, τέλεσε την εις Αναγνώστη Χειροθεσία του Ελευθερίου Κοκκώνη, υιού του Ιερατικού Προϊσταμένου της ενορίας του Ευαγγελισμού π. Θεοδώρου Κοκκώνη, ενώ ακολούθησε και η Ιερά Λιτάνευσις του Σεπτού Λειψάνου και της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Λαζάρου, την οποία έφεραν οι πρόγονοι μας από το Εσμέ Νικομήδειας της Μικράς Ασίας το 1922.

DSC_3668

TOP NEWS