ΛΑΓΚΑΔΑ: Αν διδαχθούμε από την ζωή των Αγίων θα ξεπεράσουμε την κρίση της κοινωνίας

  • Dogma

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με κάθε επισημότητα εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης την διπλή εορτή για την επαρχία του Λαγκαδά της 27ης Οκτωβρίου την μνήμη του Συμπολιούχου της πόλεως Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νέστορος και την επέτειο της Απελευθέρωσης εκ του Οθωμανικού Ζυγού το 1912 και από την Γερμανική κατοχή το 1944.

Ξένη Δημοσίευση

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με κάθε επισημότητα εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης την διπλή εορτή για την επαρχία του Λαγκαδά της 27ης Οκτωβρίου την μνήμη του Συμπολιούχου της πόλεως Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νέστορος και την επέτειο της Απελευθέρωσης εκ του Οθωμανικού Ζυγού το 1912 και από την Γερμανική κατοχή το 1944.

Την παραμονή αυτής της Ιστορικής ημέρας, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Κατά την σύντομο ομιλία του, προς το παριστάμενο εκκλησίασμα που παρέστη, μεταξύ αυτών και η Βουλευτής των Αν. Ελλ. Κα Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε εκτενώς στον Βίο και το Μαρτύριο του Αγίου Νέστορος, όπου με την δύναμη της Πίστεως του, στον Ένα και Αληθινό Θεό τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, κατάφερε να νικήσει τον Λυκαίο και να Μαρτυρήσει επιλέγοντας τα Ουράνια αγαθά και το Αμάραντο Στέφανο της Δόξης, καθώς επίσης και στην σημασία που έχει η ημέρα αυτή για την επαρχία του Λαγκαδά λόγο της διπλής επετείου της Απελευθερώσεως του και το 1912 αλλά και το 1944.

Την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλοχίου, και Συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, Νειλουπόλεως κ.κ. Γενναδίου, Ηλιουπόλεως κ.κ. Θεοδώρου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου, Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου, Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, ο οποίος και Χοροστάτησε του Όρθρου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θερμών κ.κ. Δημητρίου και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου καθώς και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Στον γεμάτο από Πιστούς Μητροπολιτικό Ναό, παρέστησαν μεταξύ των άλλων οι Βουλευτές της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου, των Αν.Ελλ. κα. Σταυρούλα Ξουλίδου και της Δη.Μαρ. κα. Αικατερίνη Μάρκου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και αντιπροσωπίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λαγκαδά, οι οποίοι με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρα ανά χείρας τίμησαν όλους τους προγόνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης κατά την σύντομο προσλαλιά του, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Νέστορος, ο οποίος με την ευτολμία, το θάρρος και την Πίστη του, στον ένα και αληθινό Θεό, έχοντας ως όπλο την επίκληση και την προσευχή «Θεέ του Δημητρίου, βοήθει μοι», κατάφερε να θανατώσει τον γίγαντα Λυαίο. Αυτό, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι ένα δίδαγμα για την εποχή μας, ότι δηλαδή οι Λυαίοι όσο δυνατοί και αν είναι, καταπίπτουν, γιατί ο δρόμος της Πίστεως είναι αυτός που τελικά πάντα νικά.

Το μεγάλο μήνυμα της σημερινής εορτής είναι ότι όπου υπάρχουν Νέστορες, οι Λυέοι καταπίπτονται. Αυτό το μήνυμα καλούμεθα όλοι μας να ζήσουμε καθώς εορτάζουμε τα Ελευθέρια της πόλεως του Λαγκαδά και της περιοχής μας, όχι μόνο από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1912 αλλά και από τους Γερμανούς το 1944 την ίδια ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Νέστωρος.

Ο Άγιος Νέστορας, ο οποίος χάρισε την Ελευθερία στην πόλη μας, μας χαρίζει σήμερα και το μήνυμα ζωής, την ώρα της δοκιμασίας και της απελπισίας που διακατέχει ολόκληρο την κοινωνία.

Πρέπει και εμείς κάποτε να στραφούμε προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, με όλη της δύναμη που πηγάζει από την ψυχή μας και πούμε «Θεέ του Δημητρίου, βοήθει μοι», και έχοντας μέσα μας πνεύμα και διάθεση μαθητείας ώστε να διδαχθούμε από την ζωή των Αγίων θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση της κοινωνίας και τις κρίσεις με την συνείδηση μας, γιατί σε αυτόν τον τόπο υπάρχει αυτή η ανεξίτηλος αγάπη του Θεού που έχει δέσει με την πατρίδα μας.

Ο Θεός θέλει να μας αλλάξει, θέλει να μας προστατέψει, θέλει να μας σκεπάσει κάτω από τις φτερούγες της Αγάπης Του, αλλά εμείς δυστυχώς δεν θέλουμε, γι’ αυτό και τα συνεχή προβλήματα γι’ αυτό οι καθημερινές ταλαιπωρίες, γι’ αυτό και οι ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Με την δύναμη της Πίστεως δεν υπάρχει τίποτε που να μην ξεπερνιέται. Ας χαρούμε όλοι μας διπλά αυτή την ημέρα. Πρώτον Πνευματικά για τον Θρίαμβο της Πίστεως μας, όπως μας διδάσκει το Μαρτύριο του Αγίου Νέστορα και δεύτερον Εθνικά, λόγω της Ελευθερίας της Επαρχίας μας, την οποία καλούμεθα όλοι να διατηρήσουμε ως υπέρτατο δώρο της αγάπης του Θεού.

Η ζωή είναι ένα γεγονός με πολλά επιμέρους γεγονότα. Είναι μια πορεία με σταθμούς όπου μπορούμε να αναλογιστούμε και να εμπνευστούμε, ενισχύοντας την περεταίρω πορεία μας, δοξάζοντας τον Θεό και παρακαλώντας Τον, τα μηνύματα της ζωής των Αγίων να γίνουν σε εμάς μηνύματα και οδοδείκτες για την δική μας ζωή.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε Επίσημος Δοξολογία επί τη ευκαιρία της διπλής απελευθερώσεως της Πόλεως του Λαγκαδά την ίδια ημέρα των ετών 1912 και 1944, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως κ. Λατινόπουλος Θωμάς ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στα ιστορικά γεγονότα των δύο περιόδων αυτών.

Προ της Απολύσεως της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους Αρχιερείς, το χριστεπώνυμο πλήρωμα καθώς και τα παιδιά που με το υπέρτατο Σύμβολο της πατρίδος μας ανά χείρας, τίμησαν με την παρουσία τους, αυτήν την ιστορική ημέρα για την επαρχία μας, προτρέποντας όλους τους παρευρισκομένους να ψάλλουν με μία φωνή, όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ