Λαγκαδά Ιωάννης: Σκοπός δεν είναι να γίνουμε καλοί άνθρωποι, αλλά θεούμενοι άνθρωποι

  • Dogma
λαγκαδά

Με την δέουσα λαμπρότητα και με κάθε ιεροπρέπεια, εορτάστηκε κατά το διήμερο 01-02 Οκτωβρίου ε.έ., εις την Αποστολική πόλη της Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού του Θαυματουργού και της Αγίας Ιουστίνης της Παρθενομάρτυρος.

Επίκεντρο της λαμπράς πανηγύρεως ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός των Αγίων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλαύων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, στην περιοχή της Νέας Παραλίας, εντός του οποίου υπάρχει Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στους σήμερα τιμωμένους Αγίους Μάρτυρες, όπου κατόπιν Σεπτής Αδείας και Ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους και των δύο Μητροπόλεων.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι, «τα θαύματα που είδαν και έζησαν οι άνθρωποι σ΄ αυτόν τον ναό, από τότε που καθιερώθηκε, πριν 39 χρόνια, και αφιερώθηκε και το παρεκκλήσιο στην μνήμη του Αγίου Κυπριανού, δεν είναι προσωπικά κατορθώματα των Αγίων, αλλά χορηγία της Χάριτος, χορηγία της ευλογίας του Παρακλήτου. Μέσα από τα θαύματα, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, δίδει την μαρτυρία ότι είναι ο Αυτός, χθες και σήμερον και εις τους αιώνας».

Αυτό που ζει η Αγία μας Εκκλησία είναι τον Χριστόν παρατεινόμενον εις τους αιώνας, ζεί την παρουσία της ενσάρκου Οικονομίας. Όμως εμείς οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να βιώσουμε αυτή την παρουσία, γιατί στην καθημερινή μας ζωή, στην πράξη, περιφρονούμε τον Θεό, και δεν ανταποκρινόμαστε στην αγάπη Του. Μπορεί να τον τιμούμε με τα χείλη, αλλά η καρδιά μας είναι μακριά Του. Χρειάζεται να κάνουμε την αυτοεξέτασή μας για να δούμε κατά πόσο στην ζωή μας εφαρμόζουμε την αγάπη προς όλους και τηρούμε τις εντολές του Θεού, ώστε να μπορέσουμε να του μοιάσουμε».

Σκοπός της ζωής μας μέσα στην Εκκλησία δεν είναι να γίνουμε καλοί άνθρωποι, αλλά θεούμενοι άνθρωποι, να ενωθούμε με τον Θεό και να γίνουμε κατά χάριν Θεοί. Να μοιάσουμε στον Χριστό, να ενωθούμε με το σώμα Του, όπως ενώθηκε με το σώμα Ιησού Χριστού ο Άγιος Κυπριανός, αφού πρώτα αρνήθηκε την αμαρτία και τον διάβολο, αρνήθηκε το ψέμα, την απάτη κι ό,τι έχει σχέση με τις μαγείες και τις μαγγανείες, όταν διαπίστωσε ότι μπροστά στην δύναμη του σταυρού του Χριστού, διαλύονται όλες οι δυνάμεις του σκότους».

Καταλήγοντας τον λόγο του εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο του επιχώριου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου για την τιμή που του παρείχε να προεξάρχει αυτές τις ημέρες σε έναν Ναό με τον οποίο είναι όλως ιδιαιτέρως συνδεδεμένος συναισθηματικά μεταφέροντας παράλληλα τις πατρικές του ευλογίες και σημειώνοντας την μεγάλη του αγάπη που έχει για τον Άγιο Κυπριανό, αναγείροντας στο όνομα του, είς την πόλη της Αλεξανδρούπολεως το Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Αμβρόσιο Σταμλιάκα και τους συνεφημερίους του, για την κατά πάντα άψογη και άρτια οργάνωση της Πανηγύρεως.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιμ. Κυπριανού Γλαρούδη, ο οποίος υπήρξε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ πρωτύτερα ήταν υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος και των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

TOP NEWS