ΛΑΓΚΑΔΑΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις χαμένες αξίες

  • Dogma

 
Για τις χαμένες αρχές και αξίες του λαού μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από τον Λαγκαδά όπου βρίσκεται.  Έχουμε χάσει αξίες και αρχές, είπε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας πως μόνος τρόπος να τις ξαναβρούμε είναι να μετανοήσουμε κι «όταν λέμε μετάνοια εννοούμε αλλαγή μυαλών, αλλαγή συμπεριφοράς. Όταν είμαστε εγωιστές και άπληστοι δεν βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας σαν εικόνα Θεού, με αποτέλεσμα να τον αποϊεροποιούμε και να τον ευτελίζουμε».

 

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας χαρακτήρισε την κρίση που περνά η χώρα «ασθένεια» καλώντας τους πιστούς να ψάξουν για τη θεραπεία. «Όπου έχουμε άρρωστους ανθρώπους, όσο καλούς νόμους και θεσμούς κι αν έχουμε θα αρρωστήσουν κι αυτοί».

 

Με αφορμή τους εορτασμούς των 100 ετών από την  απελευθέρωση της Μακεδονίας, στο πλαίσιο των οποίων περιοδεύει σε διάφορες πόλεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις, ο κ. Ιερώνυμος μίλησε γι αυτούς που έκαναν πράξη όσα έλεγαν.

 

«Υπάρχουν μάρτυρες, που γνώρισαν και έζησαν κοντά στον Ιησού Χριστό. Άνθρωποι που μεταμορφώθηκαν. Ακόμη και οι καλοί έγιναν καλύτεροι. Όμως, η μαρτυρία μόνο, δεν είναι ευλογημένη και πλήρης αν δεν υπάρχει η πράξη. Όσοι έκαναν πράξη όσα έλεγαν ήταν πληρέστεροι. Και έτσι έζησαν οι μάρτυρες της εκκλησίας μας, γι’ αυτό ερχόμαστε αυθόρμητα να προσκυνήσουμε και να ζητήσουμε την ευλογία τους, γιατί μας σπρώχνει η ψυχή μας. Το άδειασμα της ψυχής μας χρειάζεται γέμισμα»σημείωσε.

 

Συμπλήρωσε δε, πως  κοντά σε αυτούς τους Αγίους της Εκκλησίας υπήρξαν κι άλλοι μάρτυρες, αυτοί που θυσίασαν οικογένεια, παιδιά κι όλα τα ζηλευτά αγαθά για χάρη της πατρίδας και υπογράμμισε 

 

«αξίζει να θυμόμαστε και να τιμάμε αυτούς τους ανθρώπους, όχι όμως μόνο με μνημόσυνα και μνημεία, αλλά να προχωράμε στην ουσία των εκδηλώσεων αυτών, γιατί τότε έχουν αξία. Καλούμαστε όταν βλέπουμε ένα μνημείο να θεωρούμε πως στο θεμέλιο αυτού είναι το αίμα του πατέρα μας, του παππού μας, των αδελφών μας, όλων εκείνων που αγάπησαν αυτόν τον τόπο κι έβαλαν τον εγωισμό στην άκρη». 

 

{gallery}35{/gallery}

 

 

Στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, όπου βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακού με συλλειτουργούς τους Μητροπολίτες, Μιλήτου κ. Απόστολο, Λαρίσης κ. Ιγνάτιο, Σερρών κ. Θεολόγο, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, Ζιχνών κ. Ιερόθεο, Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιο, Νικοπόλεως κ. Χρυσόστομο και τους Επισκόπους Αβύδου κ. Κύριλλο και Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

 

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στην επίσημη δοξολογία για την επέτειο για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, και τα 60 χρόνια από τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ναού Λαγκαδά, ενώ έκανε τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο προαύλιο του Ι.Ναού.

 

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

Τα ελευθέρια του Λαγκαδά. (φωτο)

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ