ΛΑΜΙΑ: Έβγαλαν στη λιτανεία αντίγραφο της εικόνας και ο Τύπος έψαχνε την πρωτότυπη

  • Dogma

Μια θήκη που δεν ήταν έτοιμη στην ώρα της, ένα αντίγραφο εικόνας που χρησιμοποιήθηκε στη λιτανεία για τον πολιούχο της Λαμίας Ευαγγελιστή Λουκά και οι «πονηροί» καιροί που ζούμε ήταν τα βασικά συστατικά μιας υπόθεσης που παραλίγο να φέρει ολόκληρη τη Φθιώτιδα άνω κάτω.
 

Την προηγούμενη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά, προστάτη και πολιούχου της Λαμίας, η Μητρόπολη Φθιώτιδος πραγματοποίησε τις καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις. (βλ σχετικό ρεπορτάζ εδω).

 

Κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης της Ι. Εικόνας, κάποιοι παρατήρησαν πως η Εικόνα δεν ήταν αυτή που έβλεπαν κάθε χρόνο. Για την ακρίβεια ήταν ένα αντίγραφο. 

 

«Που είναι η πραγματική εικόνα;» αναρωτήθηκε η τοπική εφημερίδα της Λαμίας «Ημέρα» ενώ κάποιοι θέλοντας να δώσουν περισσότερη ένταση στο θέμα ανέφεραν ότι η εικόνα που λιτανεύτηκε στους δρόμους της πόλης ήταν μια… φωτοτυπία.

 

Τι είχε γίνει τελικα;

 

Όπως διευκρίνηση η Μητρόπολη Φθιώτιδος με επίσημη γραπτή ανακοίνωση της, μιας και το θέμα μετά το δημοσίευμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις, η εικόνα που λιτανεύτηκε, δεν ήταν η αυθεντική του 1863 αλλά ήταν πράγματι αντίγραφο αλλά υπήρχε λόγος.

 

«Την εικόνα αυτή η οποία με την πάροδο του χρόνου είχε φθαρεί, την συντήρησε πρόσφατα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με την επέμβαση ειδικών επιστημόνων συντηρητών και την ετοποθέτησε σε μαρμάρινο καλλιτεχνικό προσκυνητάριο, ασφαλίζοντάς την με ειδική τοποθέτηση. Επειδή λοιπόν η ειδική θήκη που απαιτείται για την περιφορά της Εικόνος, η οποία την προφυλλάσει από εκδηλώσεις ευλάβειας των πιστών (ράντισμα με αρώματα κ.λπ.) δεν έχει ακόμα επισκευασθεί, απεφάσισε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να χρησιμοποιηθεί για την περιφορά αντίγραφο του πρωτοτύπου. 

 

Σύντομα θα κατασκευασθεί θήκη με τζάμι για την ασφαλή λιτάνευση της πρωτοτύπου Εικόνος του Αγίου Λουκά». Σημειώνει στην ανακοίνωση της η Μητρόπολη που αναγκάστηκε μάλιστα να απαντήσει έμμεσα και στα περί φωτοτυπίας σημειώνοντας πως «Στην περίπτωσή μας το αντίγραφο ήτανε μεταξοτυπία».

Στην ανακοίνωση η Μητρόπολη επισημαίνει πως  «Η ιερότητα και η πνευματική αξία μιας εικόνος δεν έγκειται στα υλικά με τα οποία έχει κατασκευασθεί η εικόνα αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο». 

 

TOP NEWS