Λαμπρά εγκαίνια Ι.Ν Μεταμορφώσεως Σωρτήρος στη Κύθνο

  • Dogma
κύθνο

Με την καλούμενη θρησκευτική ευλάβεια και τάξη τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κύθνο.

Αμεσως μετά το πέρας της Ακολουθίας του Όρθρου, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στη Χώρα της Κύθνου, η ιερά Εικόνα και τα τίμια Λείψανα του Αγίου Ιγνατίου, Μητροπολίτου Μαριουπόλεως, του Κυθνίου, φερόμενα υπό Νέων και Νεανίδων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας, ενδεδυμένων με παραδοσιακές ενδυμασίες, και, επί Δισκαρίου, τίμια λείψανα των εν τη Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου αναιρεθέντων Πατέρων, μεταφέρθηκαν λιτανευτικώς και με κάθε Εκκλησιαστική τάξη, μέσα από τα πεντακάθαρα γραφικά δρομάκια της Χώρας, τα οποία οι ευσεβείς Χωραΐτισσες είχαν επιστρώσει με τάπητες και άνθη, προς τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κτίσματος του 16ου αιώνος, ο οποίος ανεκαινίσθη με την πρόφρονα και φιλάγιο χορηγία του φιλογενούς και φιλεντόλου ζεύγους των Μεγάλων Ευεργετών της Εκκλησίας και του Γένους Μαρίνας και Αθανασίου Μαρτίνου, το καλλιτεχνικώτατο τέμπλο του οποίου συντηρήθηκε με δαπάνη του «Συνδέσμου Κυθνίων», από τις Υπηρεσίες της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η λιτανεία, της οποίας προεξήρχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Σύρου & Τήνου κ. Δωρόθεος Β’ , συλλιτανευόντων εκατοντάδων Κυθνίων και υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, η οποία λαμπρύνει τις εκδηλώσεις κατόπιν σχετικού παρακλητικού αιτήματος του Δήμου Κύθνου, που απεδέχθη ο Ενδοξότατος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Θ. Κλιάρης κατέληξε στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως, τα εγκαίνια του οποίου ετελέσθησαν με κάθε λαμπρότητα, κατά την Εκκλησιαστική τάξη.

Αμεσως μετά, τελέσθηκε η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείσς κ. Νικοδήμου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και Σύρου & Κύθνου κ. Δωροθέου Β’ , με τη συμμετοχή των Εφημερίων της Κύθνου και την παρουσία του Υπουργού Εργασίας κ. Ιω. Βρούτση, της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού, του Επάρχου Κέας-Κύθνου κ. Ιω. Ευαγγέλου, του Δημάρχου Κύθνου κ, Σταμ. Γαρδέρη, του Αντιδημάρχου Κύθνου κ. Κωνστ. Φιλιππαίου, του Προέδρου και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κύθνου, του Εντιμωτάτου ζεύγους των Φιλανθρωποτάτων και Ευσεβέστατων Ευεργετών Μαρίνας και Αθανασίου Μαρτίνου, του Προέδρου του «Συνδέσμου Κυθνίων» κ. Αντ. Κοκιασμενου και πληθύος Κυθνίων κάθε ηλικίας.

Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε και εξ ονόματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την αδελφική και έντονα τιμητική, όπως είπε, πρόσκλησή του, χάρη στην οποία είχαν την ευκαιρία να μετάσχουν της ευλογίας των Εγκαινίων, του ευχήθηκε να έχει πολυχρόνια υγεία, να οδηγεί το πλοίο της Μητροπόλεως, που με δεινότητα κυβερνά, σε λιμένες σωτηρίας και να τύχει της ανέσπερου ουρανίου Βασιλείας.
Στη συνέχεια ανεφέρθη στο ρόλο του Ναού, ως κέντρου της πνευματικής ζωής των πιστών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά την εξορία του ανθρώπου από τον Παράδεισο, ο Κύριος με την έλευσή Του στον κόσμο «φύτευσε» μικρούς παραδείσους, τους Ναούς, και προέτρεψε τους πιστούς να εισέρχονται σ’ αυτούς με ευλάβεια και φόβο Θεού και να συμμετέχουν στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε και πάλι με ευγνωμοσύνη τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, την κα Μαρίνα και τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, τον Εγκαινιάρχη, Αρχιμ. Αλέξιο Παπαδόπουλο για τους κόπους του, τους Εφημερίους, το Δήμαρχο Κύθνου και τους συνεργάτες του για την άψογη προετοιμασία και διεξαγωγή των Εκδηλώσεων και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία τους.
Ο Πρόεδρος του «Συνδέσμου Κυθνίων» ευχαρίστησε τον κ. Αθαν. Μαρτινο για την προσφορά του και του προσέφερε εικόνα της Μεταμορφώσεως και ο Δήμαρχος Κύθνου κ. Σταμ. Γαρδέρης προσέφερε στο Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ τιμητική πλακέτα του Δήμου Κύθνου.

Τέλος, οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο κ. Υπουργός, η κα Βουλευτής και ο κύριος και η κυρία Αθανασίου Μαρτίνου, απεκάλυψαν αναμνηστική πλάκα, του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ επιλέξαντος τις Εκδηλώσεις με τον Εθνικό Ύμνο.

TOP NEWS