Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Βαπτιστηριακού Ναού Αγίου Νεκταρίου από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
εγκαίνια

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τάξη τελέσθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο τα Εγκαίνια του φερώνυμου πανηγυρίζοντος Ιερού Βαπτιστηριακού Ναού του Αγίου Νεκταρίου

Με ιερή κατάνυξη, ιεροπρέπεια, εκκλησιαστική λαμπρότητα και τάξη τελέσθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2023, εορτή του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, τα Ιερά Εγκαίνια του φερώνυμου πανηγυρίζοντος Ιερού Βαπτιστηριακού Ναού του Αγίου Νεκταρίου της Ενορίας Κάτω Χωριού Ιεράπετρας, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού επί της επαρχ. οδού Ιεράπετρας-Αγίου Νικολάου.

Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων και της εορτής, πρωτοστατούντος του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αμβροσίου Σκαρβέλη και το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, προέστη στη λιτάνευση των ιερών λειψάνων πέριξ του ναού και στη συνέχεια προεξήρχε της Ακολουθίας των Ιερών Εγκαινίων και του καθαγιασμού της Αγίας Τράπεζας, με αποτμήματα από τα ιερά λείψανα των Αγίων ενδόξων Τεσσάρων Μαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, των Οσιομαρτύρων των εν τη Μονή του Αγίου Σάββα Ιεροσολύμων αναραιθέντων, και του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη. Μετά την ολοκλήρωση του καθαγιασμού της Αγίας Τραπέζης, τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου.

Στην ομιλία του, στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ερμήνευε στους πιστούς τα τελούμενα κατά την Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων και τον θεολογικό και εκκλησιολογικό συμβολισμό τους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αρετές, τη διδασκαλία και το παράδειγμα αγίας βιοτής που μας κατέλιπε ο τιμωμένος άγιος Ιεράρχης και μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας.

Όπως τόνισε, με την Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων καθιερώθηκε και καθαγιάσθηκε, και αποτελεί πλέον οίκο λατρείας, το «σπίτι του Αγίου Νεκταρίου, του μεγάλου, λαοφιλούς, φίλου των πιστών και παγκοσμίου αγίου, καθώς είναι ένας άγιος της Καθολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», όπου θα τελούνται τα Ιερά Μυστήρια και κυρίως το Μυστήριο των Μυστηρίων, η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και ενωνόμαστε μαζί Του.

Τα Θυρανοίξια του ναού είχαν τελεσθεί στις 3/9/2005 από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο και αποπερατώθηκε πρόσφατα με τον εξωραϊσμό και τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου. Επίσης ο ναός διαθέτει στο κέντρο Βαπτιστήριο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν βαπτισθεί περίπου πενήντα ενήλικες, κυρίως αλλοδαποί που ζουν μόνιμα στην περιοχή της Ιεράπετρας, κατόπιν της Ιεράς Κατηχήσεως που προβλέπεται από τους θείους και ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, αφού δοξολόγησε πρωτίστως τον Τριαδικό Θεό, και ευχαρίστησε τον Άγιο Νεκτάριο επ’ ονόματι του οποίου τιμάται ο περικαλλής τούτος ναός, που μας αξιώσαν να επιτελούμε σήμερα τα Ιερά Εγκαίνια, απηύθυνε ευχαριστίες στον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, στον Πρόεδρο Αιδ/το Οικονόμο π. Παντελεήμονα Καβουσανό και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Κάτω Χωριού, στον προηγούμενο Εφημέριο της Ενορίας Κάτω Χωριού Αιδεσιμολ. Οικονόμο π. Γεώργιο Μανθαιάκη, και σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές που συνέβαλαν όλοι από το υστέρημα και το περίσσευμα της αγάπης τους στην αποπεράτωση και στον πλήρη εξοπλισμό του ναού, εργαζόμενοι με φιλότιμο και ζήλο, ώστε να προλάβουμε την τέλεση των Ιερών Εγκαινίων κατά την ημέρα της πανηγύρεως του ναού, ο οποίος από σήμερα αποδίδεται και επίσημα στη δημόσια θεία Λατρεία. Καταλήγοντας ευχήθηκε από καρδίας σε όλους τους παρισταμένους, αλλά και στο πλήθος των διερχομένων από την παρακείμενη επαρχιακή οδό να έχουν πλούσια τη χάρη, την ευλογία και την προστασία του Αγίου.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ανέγνωσε δύο ευχές για την ανομβρία, κατά τη διάρκεια των οποίων οι κληρικοί και ο ευσεβής λαός παρακάλεσαν τον εν Τριάδι αληθινό Θεό γονυκλινείς για τη λύση της ανομβρίας.

Στις ιερές ακολουθίες του Όρθρου, των Ιερών Εγκαινίων και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο εκόμισε ο Σεβ. κ. Κύριλλος, έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. ΠαΐσιοςΔεμιτζάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας, οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, Εφημέριος του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας, Οικονόμος π. Παντελεήμων Καβουσανός, Εφημέριος της Ενορίας Κάτω Χωριού, Οικονόμος π. Γεώργιος Μανθαιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεσελέρων, Οικονόμος π. Εμμανουήλ Ραπτάκης, Εφημέριος της Ενορίας Αμιρών Βιάννου, Ιερεύς Στυλιανός Γωνιωτάκης, Εφημέριος της Ενορίας Επάνω Χωριού και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αιδ/τος π. Ευάγγελος Γκιάλπης, Εφημέριος της Ενορίας Επισκοπής. Χρέη τελετάρχη επιτέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως. Έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών της περιοχής με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωάννη Αρώνη.

Πλήθος ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής προσήλθαν για να μετάσχουν στην τελετή των Ιερών Εγκαινίων και να λάβουν την ευλογία των Αγίων Λειψάνων. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Φραγκούλης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης.

TOP NEWS