Λαμπρά και νωρίτερα εόρτασε τα ονομαστήρια ο Λήμνου Ιερόθεος

  • Dogma
λήμνου

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή του Αγίου Ιεροθέου Α’ Επισκόπου Αθηνών, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Λήμου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος άγει τα ονομαστήριά του. ‘

Η μνήμη του Αγ. Ιεροθέου εορτάστηκε εκ μεταθέσεως το διήμερο 1 & 2 Οκτωβρίου, λόγω της ενάρξεως των εργασιών της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σήμερα  4 Οκτωβρίου 2022, στις οποίες συμμετέχει ο Ποιμενάρχης Λήμνου.

Το απόγευμα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγ. Ιεροθέου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Τριάδος Μυρίνης χοροστατούντος του Ποιμενάρχου Λήμνου.

Το Θείο Λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος, ιερατικώς προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων του ομωνύμ. Δήμου της Αττικής.

Στο κήρυγμά του αρχικά αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο κόσμος πριν την ενανθρώπηση του Χριστού. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη διδασκαλία και το σωτηριώδες έργο του Χριστού και εμπνεόμενος από το όνομα του εορταζομένου Αγίου υπογράμμισε, ότι ο Θεός με την ενανθρώπησή Του «ἐπί τῆς γῆς ὤφθη καί τοῖς ἀνθρώποις συνανεστράφη», ανέδειξε ιερό το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο και κατέστησε «ιερόθεο» τον κάθε άνθρωπο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε καρδιακά στο πρόσωπο του Ποιμενάρχου κ. Ιεροθέου αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών από τον ερχομό του στο νησί και την ενθρόνισή του, κατάφερε με την πατρική αγάπη του και το ανύστακτο ενδιαφέρον του για το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία, να συνδεθεί προσωπικά και ουσιαστικά με τους πιστούς και να ενθρονιστεί μ’ αυτό τον τρόπο στις καρδιές τους.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι μαζί με τον επίσκοπο, που ως ποιμένας, είναι η κεφαλή της Τοπικής Εκκλησίας εορτάζει και όλη η Εκκλησία και ευχήθηκε ο Θεός να του χαρίζει έτη πολλά, ευλογημένα, πολύκαρπα και καλλίκαρπα, για να διακονεί το Θεό και τους ανθρώπους.

Πριν το πέρας της ιεράς ακολουθίας, ο κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τον π. Χρυσόστομο τόσο για τον λόγο πνευματικής οικοδομής που απηύθυνε προς τον πιστό λαό, όσο και για τους λόγους αγάπης και τις καρδιακές ευχές που εξέφρασε προς το πρόσωπό του.

Επίσης, εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες και την ευαρέσκειά του σε όλους τους κληρικούς της Μητροπόλεώς, για τον αγώνα και την προσπάθεια που φιλότιμα καταβάλουν καθημερινά.
Ακόμη, ευχαρίστησε θερμότατα τους πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες της νήσου μας, για την τιμητική παρουσία τους και την διαρκή στήριξη και αρωγή τους στο βαρυσήμαντο έργο και την ιερή αποστολή της Εκκλησίας μας.

Τέλος, εξέφρασε αισθήματα βαθύτατης αγάπης και ευγνωμοσύνης προς όλους τους πιστούς, που προσήλθαν στη λατρευτική αυτή σύναξη, αισθανόμενοι την ανάγκη να τιμήσουν τον Άγιο Ιερόθεο και να είναι προσευχητικά παρόντες στην εορτή και τη χαρά του πνευματικού πατέρα τους.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό, ιερουργούντος του Ποιμενάρχου κ. Ιεροθέου.

Κατά τη διάρκεια του κοινωνικού, εμπνευσμένο λόγο πνευματικής οικοδομής απηύθυνε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιερώνυμος Σχίζας.
Ο π. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα του ευαγγελικού αναγνώσματος και έθιξε το φαινόμενο της ακατάσχετης αγαπολογίας, το οποίο κυριαρχεί στην εποχή μας, διευκρινίζοντας ότι ουδεμία σχέση έχει η πραγματική αγάπη, όπως αυτή μας παραδόθηκε από τη διδασκαλία και το παράδειγμα του Χριστού και των Αγίων της Εκκλησίας μας, με την σύγχρονη διαστρεβλωμένη μορφή, με την οποία εκδηλώνεται στην κοινωνία μας.

Έπειτα υπογράμμισε, ότι η γνήσια χριστιανική αγάπη δεν είναι απλώς ανοχή της ιδιαιτερότητας και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του άλλου, αλλά είναι πραγματική θυσία κατά το πρότυπο του Εσταυρωμένου Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, που θυσιάστηκε από αγάπη για το πλάσμα Του.

Στη συνέχεια, ο π. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Ποιμενάρχου Λήμνου προσθέτοντας στην ευχή – προσευχή που ο Ίδιος παρεκάλεσε κατά την τέλεση του πανηγυρικού εσπερινού να του ευχηθεί το εκκλησίασμα, να αποκτήσει δηλαδή δύο από τα χαρίσματα με τα οποία χαρακτήρισε η συνείδηση της Εκκλησίας το πρόσωπο του Αγίου Ιεροθέου. Δηλαδή ζήτησε να ευχηθούμε να γίνει «οὐράνιος ἄνθρωπος» και «ποταμός ἐκχέων τα ύδατα της Χάριτος». Να συνεχίσει να διακρίνεται σε όλη του τη ποιμαντορία από την αρετή της θυσιαστικής αγάπης, με την οποία σκεπάζει και περιβάλλει όλους τους κληρικούς και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας.

Πριν την απόλυση της λατρευτικής σύναξης, ο Μητροπολίτης Λήμνου ευχαρίστησε τον π. Ιερώνυμο για το εύστοχο, διδακτικό και εμπνευσμένο κήρυγμά του με το οποίο οικοδόμησε πνευματικά τον πιστό λαό, αλλά και την αγάπη του στο πρόσωπό του.

Ευχαρίστησε ακόμη όλους του παρισταμένους κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντες και τον πιστό λαό, για την τιμητική παρουσία τους και εξέφρασε την ευχή και συνάμα την ποιμαντική αγωνία του να αναδεικνύεται καθημερινά για την Τοπική Εκκλησία αιτία και μοχλός ενότητας και θυσιαστικής αγάπης, ώστε να οδηγείται το εμπιστευθέν ποίμνιό του «εἰς νομάς σωτηρίους».

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε με καρδιακούς λόγους και ευχές τον αποχωρούντα, τη αιτήσει του, απο την Μητρόπολή μας Πρωτοσύγκελλο π. Γεράσιμο Πετρολέκα για όσα προσέφερε στην παρολίγον τριετία που διηκόνησε στο νησί μας.

TOP NEWS