Λαμπρά ονομαστήρια Λήμνου Ιερόθεου

  • Dogma
λήμνου

Με λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε εφέτος η εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιεροθέου Α’ Επισκόπου Αθηνών στο νησί της Λήμνου, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος άγει τα ονομαστήριά του.

Το απόγευμα της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2023, παραμονή της εορτής, τελέστηκε λαμπρός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, στον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μυρίνης.

Της ιεράς ακολουθίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος καλωσόρισε με θερμούς και εγκάρδιους λόγους τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε αδελφικά για την τιμητική παρουσία τους. Αναφέρθηκε με ξεχωριστά λόγια στην προσωπικότητα και στην αξιοσημείωτη εκκλησιαστική διακονία του κάθε Αρχιερέα και παρακάλεσε τον Μητροπολίτης Σταγών, να απευθύνει στη λατρευτική σύναξη λόγο πνευματικής οικοδομής.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, αφού εξέφρασε εγκάρδιες ευχές στο πρόσωπο του εορτάζοντος Μητροπολίτης μεταφέροντας συγχρόνως και τα αδελφικά αισθήματα αγάπης και σεβασμού των παρισταμένων αρχιερέων, αναφέρθηκε καρδιακά και διδακτικά στο πρόσωπο του τιμωμένου Αγίου, συνδέοντας τα χαρακτηριστικά της επίγειας βιοτής και πολιτείας του με την αποστολή και ευθύνη που κληρονομεί κάθε Επίσκοπος. Ευχήθηκε στον εορταζόμενο Ποιμενάρχη μας να αναλώνει την ζωή και την διακονία του ακολουθώντας ως πρότυπο τον προστάτη του άγιο, για να καταξιώνεται στη συνείδηση των πιστών, ως ιερός του Θεού άνθρωπος και αγωγός της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος. Συγκίνησε δε τους πιστούς αναφερόμενος στον σύνδεσμο της Λήμνου με τα άγια Μετέωρα, αφού αυτά οφείλουν την διάσωση της Μοναστικής ζωής τους στον ποτέ Μητροπολίτη Λήμνου και μετέπειτα Τρίκκης κυρό Διονύσιο, ο οποίος νοσταλγικά πάντοτε μιλούσε για την ποιότητα και την ευσέβεια των κατοίκων της νήσου.

Το πρωί της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου 2023, κατά την αγιώνυμο ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ίδιο ιερό ναό, υπό των αναφερθέντων Αρχιερέων, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Εμπνεόμενος από το πρόσωπο του εορταζομένου Αγίου Ιεροθέου, και περιγράφοντας συνοπτικά την Αθήνα της εποχής του Αγίου, διευκρίνισε ότι «υπήρξε ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας της αποστολικής διδαχής και διαδοχής, αυτός που παρέλαβε τον σπόρο του Ευαγγελίου από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, προκειμένου να γεωργήσει μια γη «κατείδωλον», μια γη σκληροτράχηλη και απαιτητική, η οποία όμως αναζητούσε συγχρόνως την αλήθεια της όντως ζωής στον «άγνωστο Θεό». Ο Άγιος Ιερόθεος, είπε, πέτυχε στην αποστολή του και του οφείλει ευγνωμοσύνη όλος ο χριστιανικός κόσμος της πατρίδας μας, της Ευρώπης, του σύγχρονου κόσμου. Ο Άγιος Ιερόθεος τόλμησε να μιλήσει στην γλώσσα της εποχής του και των ανθρώπων της, διαλέχθηκε με τους πάντες, και ακολούθησε την οδό της πειθούς και όχι της επιβολής, της εμπνεύσεως και όχι της βίας. Η οσιακή βιοτή του φανέρωσε τον Χριστό στους ανθρώπους της τότε Αθήνας και χάρη σε αυτό το έμπρακτο πολίτευμα στερέωσε την Εκκλησία του Χριστού μέσα σε ένα ειδωλολατρικό και κοσμοπολίτικο περιβάλλον». Τέλος ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, ο οποίος, όπως σημείωσε, «βαδίζει στα χνάρια του υποδείγματος του Αγίου Ιεροθέου και διαποιμαίνει με σεβασμό, διακριτικότητα, αρχοντιά και ευγένεια το ποίμνιο του, και δίνει την μαρτυρία του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις ιερές ακολουθίες τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων Αρχιμ π. Καλλίνικος Αποστολόπουλος συνοδευόμενος από ένα αδελφό της Ιεράς Μονής, οι Ιερομόναχοι π. Σεραφείμ και π. Δαυίδ από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, κληρικοί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Ιερές Μητροπόλεις Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, καθώς και ο ιερός κλήρος της Τοπικής Εκκλησίας.

Πριν την απόλυση της λατρευτικής σύναξης, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε θερμότατα για ακόμη μία φορά τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, οι οποίοι λάμπρυναν με την ευλογητή παρουσία τους τα ονομαστήριά του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό και την αδελφική αγάπη του προς τα σεβαστά πρόσωπά τους.

Περαίνοντας, ευχαρίστησε όλους του παρισταμένους κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντες και τον πιστό λαό για την τιμητική παρουσία τους, για την αγαστή με όλους συνεργασία, η οποία καλλιεργεί την ποθητή ενότητα και εξέφρασε την ευχή να μην παύσει ο Άγιος Ιερόθεος με τη δυνατή πρεσβεία του να ενισχύει τον ίδιο στην ποιμαντική του διακονία και να διαφυλάττει τον ευγενή, πιστό και ευλαβή λαό που του εμπιστεύθηκε ο Θεός, διά της Εκκλησίας.

TOP NEWS