Λαμπρά ονομαστήρια νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος

  • Dogma
φθιώτιδος

Σε κλίμα χαρμόσυνο και συγκινησιακό εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Ίλιον.

Κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και μεγάλο πλήθος πιστών  υποδέχθηκαν το πρωί του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου με παρατεταμένα χειροκροτήματα τον νέο Ποιμενάρχη μας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ με αισθήματα ενθουσιασμού αναφωνούσαν συνεχώς το ΑΞΙΟΣ!

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας επέλεξε να εορτάσει τα Ονομαστήριά του στον Ιερό Ναό του αγίου Φανουρίου, στον οποίο υπηρέτησε επί επτά συναπτά έτη ως Ιερατικός Προϊστάμενος και Εφημέριος, διατελών συνάμα και πνευματικός πατέρας  πολλών ψυχών.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος και Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ο νέος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αντινίτσης Πανσοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ιεράς Μητροπόλεως μας, καθώς και λαϊκοί συνεργάτές της.

Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας),  ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και αρκετοί Κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τους ύμνους του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας απέδωσε θαυμάσια εκ δεξιών,  Βυζαντινός χορός  Ιεροψαλτών αποτελούμενος από  καθηγητές και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός», ο οποίος τελούσε υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού αυτής, Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ, ενώ το Αριστερό αναλόγιο πλαισίωσαν οι Ιεροψάλτες του Ιερού Παρεκκλησίου.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm).

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και αναφέρθηκε στον τιμώμενο μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας μας Όσιο Συμεών το Νέο Θεολόγο, ευχηθείς από βάθους καρδίας στον Ποιμενάρχη μας επ’ ευκαιρία της επαξίου Εκλογής του στον Ιστορικό Θρόνο της Αγιοτόκου και Ηρωοτόκου Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καθώς και επ’ ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής.

Χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος ανέφερε:

«Όταν ο άνθρωπος γεύεται πλουσιοπάροχα την χάρη του Θεού, τότε όλα τα αγαθά του κόσμου δεν έχουν καμία σημασία. Το νόημα της υπάρξεως του ανθρώπου είναι να σχετιστεί με τον Θεό. Ο άνθρωπος όταν πει στην πηγή της Ζωής, στον Θεό που τον δημιούργησε, όταν πει διακόπτω την σχέση μου μαζί σου και πει θέλω να ζήσω αυτόνομα, τότε δεν ζει, απλά επιβιώνει, γιατί πράγματι οι Άγιοι μας κατόρθωσαν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο σκοπός της υπάρξεως του ανθρώπου.

Έτσι και ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος έζησε σε περιόδους που μπορούσε κοινωνικά να καταξιωθεί. Όμως εκείνος δελεάστηκε από τον πόθο του Θεού. Ο πόθος του Θεού έσβησε τα παρόντα και το ταπεινό κελί έγινε το πεδίο της δόξης του το λαμπρό. Θεολόγος δεν είναι αυτός που έχει περγαμηνές και πτυχία αλλά εκείνος που έχει σχέση με τον Θεό, που ποθεί και διψά εναγωνίως τον Θεό και ο Θεός τον φωτίζει και γίνεται κατοικητήριο του Θεού».

Αναφερόμενος στον Ποιμενάρχη μας ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε:

Σήμερα Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Συμεών εορτάζεται την ονομαστική Σας εορτή και Σεις ως άλλος Θεολόγος κληθήκατε. Ποθήσατε τον Θεό και οι ευλαβέστατοι γονείς σας, Σας  οδήγησαν στην Αγία Εκκλησία. Διαλέξατε για πνευματικό Σας οδηγό τον Άγιο Συμεών και όχι τυχαία γιατί και Εσείς ακολουθήσατε και ακολουθείτε τα βήματά του. Όπως ο Άγιος Συμεών βρήκε στο πρόσωπο του Γέροντά του, τον γνήσιο ποδηγέτη και πνευματικό καθοδηγό, έτσι κι Εσείς Σεβασμιώτατε στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου βρήκατε τον γνήσιο και αυθεντικό πνευματικό καθοδηγητή. Εκείνον που σας μύησε στα της Θεογνωσίας Μυστήρια. Σας έμαθε και Σας οδήγησε στο πώς να σχετιστείτε έτι περισσότερο με τον Θεό και στο πώς να αγαπήσετε έτι περισσότερο τον άνθρωπο, δια τον οποίο πάσχετε συνεχώς.

Σας εξέλεξε άμεσο και πιστό συνεργό του. Σας εχάρισε θέσεις μέσα από τις οποίες ξεδιπλώσατε εδώ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το πολυτάλαντον της προσωπικότητος Σας. Και μάλιστα εδώ και πέντε συναπτά έτη σας είχε άμεσο συνεργό του ως Μέγα Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Και τώρα, μόλις χθες, με την εισήγησή του, με την Χάρη του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σας εξέλεξε πνευματικό Πατέρα, Ποιμενάρχη και Μητροπολίτη της Ιστορικής και Ενδόξου Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Καλείστε Σεβασμιώτατε, να πορευθείτε προς την Φθιώτιδα, την τοπική Σας Εκκλησία να γίνεται Χριστός στον τόπο και στην θέση του Ιησού Χριστού. Να διδάξετε όχι μόνο με τον λόγο Σας, τον πλούσιο και καλλιεπή αλλά κυρίως με το ήθος που Σας διακρίνει,  με την καρδιά Σας την αγαπώσα,  να διδάξετε τον λαό του Θεού και να τον οδηγήσετε εις τον τόπο εν ώ ο Ύψιστος ευρίσκεται. Να τον οδηγήσετε από την γη στον ουρανό, διότι καθήκον του Μητροπολίτου είναι τα άνω να δείχνει και να ενώνει τα κάτω με τα άνω και να φανερώνει στο πρόσωπό του το αληθινό Μυστικό Σώμα του Ιησού Χριστού την  Αγία Εκκλησία.

Σεβασμιώτατε εύχομαι ταπεινώς η Χάρις του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου να οδηγεί τα βήματά Σας προς το Μυστήριο της Θεογνωσίας, ούτως ώστε να είστε ο φωτεινός φάρος που θα οδηγείτε τα πνευματικά Σας παιδιά εις νομάς σωτηρίους,  στην κατά Χάρη Θέωση. Εσείς μεσίτης μεταξύ Ιησού Χριστού και Θεού Πατρός. Εύχομαι η Χάρις του Θεού να Σας επισκιάζει, να Σας χαρίζει στο ποίμνιό Σας για πολλά – πολλά χρόνια, να χαίρεστε τους καρπούς των αγώνων και των κόπων Σας, Επιτρέψατε μου επί τω τέλει,  διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων να αναφωνήσω κι εγώ μαζί με το λαό το: ΑΞΙΟΣ!, ΑΞΙΟΣ!,  ΑΞΙΟΣ!

 ΣΥΜΕΩΝ του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Φθιώτιδος, πολλά τα Έτη!».

Προ της απολύσεως ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών  με εμφανή τη συγκίνηση,  ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς,  τους Κληρικούς τον Δήμαρχο Ιλίου κ. Νικόλαο Ζενέτο και όλους τους πιστούς για τις εκδηλώσεις τιμής και αγάπης προς το πρόσωπό του και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Το όνομά μας φανερώνει το νόημα της ζωής μας, μας δείχνει το δρόμο με τον οποίο μπορούμε να κινηθούμε μέσα στην ζωή προκειμένου να συναντήσουμε τον Θεό. Η πραγματική ζωή βρίσκεται στην κοινωνία με τον Θεό και στην κοινωνία με τον άνθρωπο.

Ποιος Άγιος δεν αγάπησε; Υπάρχει Άγιος της Εκκλησίας που ακόμη και στο μαρτύριό του, στην συκοφαντία του, στην πιο δύσκολη στιγμή να ξεστόμισε έναν κακό λόγο; Να ξεστόμισε μία αδικία; Υπάρχει Άγιος της Εκκλησίας που να αδίκησε; Να λοιπόν πώς μπορεί κανείς να πάρει δύναμη για την ζωή του και να πορευθεί διαφορετικά μέσα στον κόσμο.

Ένα στιχάκι του Οσίου Συμεών που αγαπώ και εκφράζει ακριβώς αυτή την αέναη κίνηση και την αέναη αναζήτηση είναι:

«Περιπατώ και καίομαι ζητών ώδε κακείσε και ουδαμού τον εραστήν ευρίσκω της ψυχής μου».

Αυτό είναι που ο άνθρωπος ,ο οποίος θέλει πραγματικά να αγαπήσει τον Θεό. Τον ψάχνει και δεν χορταίνει, δεν ησυχάζει. Όποιος βρει την αληθινή αγάπη θέλει κι άλλο, δεν χορταίνει, γιατί η αληθινή αγάπη δεν έχει κορεσμό. Σήμερα όμως τα έφερε η αγάπη του Θεού, η πρόνοια του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου και το μεγάλο του έλεος, η πρώτη μου Θεία Λειτουργία ως εκλεγμένος Μητροπολίτης Φθιώτιδος να την τελέσω την ημέρα της ονομαστικής μου εορτής. Και αυτό το θεωρώ ένα σημάδι του Αγίου μου, και μία σφραγίδα δική του, ότι αυτό είναι το θέλημά του,  το οποίο η αγιοπνευματική Χάρις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και των σεπτών Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος συνελθόντων εν Συνόδω, διότι  το Άγιο Πνεύμα έρχεται εν Συνόδω και όχι ατομικά, με εξέλεξαν στην περιώνυμο Μητρόπολη Φθιώτιδος με τους εκλεκτούς Ιερείς, τους εκλεκτούς μοναχούς και μοναχές και τον εκλεκτό λαό, ένα λαό τίμιο που ανυπομονώ να βρεθώ κοντά του για να τον ακολουθήσω στα μονοπάτια της ζωής του.

Ανυπομονώ να βρεθώ κοντά τους όχι για να  ακολουθήσουν εκείνοι εμένα αλλά για να ακολουθήσω εγώ εκείνους, στην ζωή τους,  στην θλίψη τους αλλά και στην χαρά τους. Να γίνουμε συγκυρηναίοι όπως έτσι ξεκινήσαμε και εδώ πριν από μερικά χρόνια»,  τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Ποιμενάρχης μας εμφανώς συγκινημένος υπογράμμισε:

«Η σημερινή εόρτια σύναξή μας έχει και ένα χαρακτήρα συγκινήσεως αλλά όχι αποχωρισμού, διότι οι άνθρωποι που αγαπιούνται δεν χωρίζουνε, ειδικά οι χριστιανοί. Διότι μας ενώνει το Θυσιαστήριο μας ενώνει η Αγία Τράπεζα και τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Από τώρα σας προσκαλώ όλους στην Ενθρόνιση μου  στη Λαμία, για να πάμε να χαρούμε και να μεταφέρουμε την αγάπη του Χριστού. Και να θυμάστε όπως είπε και ένας Άγιος της Εκκλησίας μας, οι πραγματικοί Χριστιανοί αγαπιούνται πριν γνωριστούν. Και εμείς δεν έχουμε γνωριστεί ακόμη αλλά έχουμε αγαπηθεί.  Και παρακαλώ τον άγιο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας να μεταφέρει σε όλους τους Κληρικούς, τους Μοναχούς, τις Μοναχές, στα στελέχη των Ενοριών, στους Επιτρόπους, στους Άρχοντες και στον πιστό λαό της Φθιώτιδος  ένα ηχηρό, ένα ζωντανό  μήνυμα Αγάπης. Έρχομαι για να αγαπηθούμε, έρχομαι για να ζήσουμε εν αγάπη. Μόνο η αγάπη είναι ζωή.  Αν έχουμε αγάπη, αν είμαστε μονιασμένοι και ενωμένοι, όλοι ανεξαιρέτως Κλήρος, Άρχοντες και Λαός τότε πραγματικά θα βρούμε νόημα στη ζωή μας και θα Δοξάζετε το Όνομα του Θεού και θα χαιρόμαστε όλοι μαζί.

Παρακαλώ όλους σας να με μνημονεύετε στις προσευχές σας.  Η μεγαλύτερη τιμή για μένα είναι ότι για εσάς, για όλη την Αρχιεπισκοπή,  παρά το ότι έγινα και βοηθός Επίσκοπος και τώρα Μητροπολίτης, ήμουν,  είμαι και θα είμαι ο πατέρας  Συμεών, ο Συμεών της καρδιάς σας».

Ακολούθως ο π. Νεόφυτος προσεφώνησε τον Ποιμενάρχη μας, μεταφέροντας τις ευχές επί τη ονομαστική του Εορτή και τα ειλικρινή συναισθήματα αγάπης και σεβασμού του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του πιστού Λαού, ευχόμενος έτη πολλά, υγιή και πανευφρόσυνα για μια καλλίκαρπη και Θεάρεστο Αρχιερατεία.

Ο Βυζαντινός χορός της Μητροπόλεως μας στη συνέχεια έψαλε μελλίρυτα το πρώτο πολυχρόνιο του Ποιμενάρχου μας, απάντων αναφωνούντων το ΑΞΙΟΣ!

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού με προεξάρχοντα τον Προϊστάμενο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νικόλαο Βλαβιανό δεξιώθηκε πλουσιοπαρόχως όλους τους παρισταμένους.

Κατά την διάρκεια του πρωινού ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος με λόγια καρδιακά προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο ευχόμενος,  όπως ο Παναγαθος Θεός τον αναδείξει ΆΞΙΟ και σ’ αυτή τη νέα του ευθυνοφόρο διακονία προς Δόξαν του Ονοματός Του, οικοδομή των πιστών και έπαινο της Αγίας μας Εκκλησίας.

Προς τιμήν του Ποιμενάρχου μας η Χορωδία του Ναού και τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας της Μητροπόλεως μας του εχάρισαν όμορφα τραγούδια, αποκομίζοντας τον έπαινο και το χειροκρότημα του Σεβασμιωτάτου και όλων των παρευρισκομένων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν οι μουσικολογιώτατες και καλλίφωνες Μοναχές της Ιεράς Μονής Ταώ Πεντέλης τραγούδησαν στον Ποιμενάρχη μας ένα όμορφο τραγούδι, το οποίο συνέγραψε για Εκείνον  η μακαριστή Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Στυλιανή, η οποία ανεχώρησε δια τας ουρανίους Μονάς προ ολίγων ημερών και του το είχε αφιερώσει.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Ιερείς και τους συνεργάτες του Ναού για τις πολυποίκιλες εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπό Του και έδωσε σε όλους την Αρχιερατική του ευχή.

(*) Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ακούσετε το συγκινητικό τραγούδι, το οποίο συνέγραψε για τον Ποιμενάρχη μας η μακαριστή Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Πεντέλης Γερόντισσα Στυλιανή. Ψάλλει χορός Μοναζουσών της Ιεράς Μονής Ταώ Πεντέλης.

φθιώτιδος

TOP NEWS