Λαμπρά πανήγυρις Αγίου Δημητρίου Λαμίας

  • Dogma
δημητρίου

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση εορτάσθηκε την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου η σεβασμία μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, στον ομώνυμο, πανηγυρίζοντα και ιστορικό Ναό της Λαμίας.

Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πλαισιούμενος από: τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας . π. Άνθιμο Νεραντζή, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος π. Γερμανό Γιαντσίδη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου Λαμίας π. Παναγιώτη Λιτόπουλο, τον Προϊστάμενο του Πολιούχου Λαμίας π. Ιωάννη Καραμέρη, τον Προϊστάμενο του Αγίου Βασιλείου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου π. Νικόλαο Καρανάσιο, τον Ιδιαίτερο Γραμματέα του π. Αθανάσιο Κυρίτση, τους Εφημερίους του Ναού π. Δημοσθένη Κουτρομάνο και π. Αθανάσιο Σκαρμούτσο και τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο Κατόπη, συμπροσευχομένων  πολλών ιερέων από την Λαμία και την παρουσία εκατοντάδων πιστών, οι οποίοι από νωρίς το πρωί είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε σε κλίμα συγκινήσεως την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του επί 3 χρόνια διατελέσαντος ιεροδιακόνου του Ναού του Πολιούχου π. Δημητρίου Ατματζίδη, Διευθυντού του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως μας και Υπευθύνου της Ιστοσελίδος.

Τα ιερά αναλόγια στελέχωσαν: εκ δεξιών ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Βασίλειος Χήρας, ο Πρωτοψάλτης του Αγίου Αθανασίου Λαμίας κ. Σεραφείμ Κυρίτσης, ο μουσικολογιώτατος κ. Νικόλαος Μέγγος και αρκετοί μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ενώ εξ αριστερών έψαλλε η πολυμελής χορωδία του Ναού του Πολιούχου υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και καθηγητού κ. Αναργύρου Βλάχου.

Η λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η χειροτονία μετεδόθησαν ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό  «Star Κεντρικής Ελλάδος» και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως μας (89,4 fm).

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο π. Δημήτριος με εμφανή τη συγκίνηση αναφέρθηκε στο ύψος του ιερού αυτού υπουργήματος της ιερωσύνης και την εκλπήρωση του παιδικού του πόθου, ο οποίος εκπληρώνται σε ιδιαιτέρως δύσκολες εποχές για την πίστη και την πατρίδα, όπου πλεονάζει η αμαρτία και η ανομία είναι πλέον τρόπος ζωής.

Ευχαρίστησε όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό του και κατέστησαν αρωγοί σ’ αυτή του την επιθυμία, με πρώτον τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, δίδοντας την διαβεβαίωση ότι θα παραμένει πάντοτε πιστός διάκονος της Εκκλησίας και του πάσχοντος ανθρώπου.

Κλείνοντας τον λόγο του ο π. Δημήτριος εζήτησε την συγχώρεση και τις προσευχές όλων ώστε να αναδειχθεί άξιο τέκνο και συνεχιστής της μαρτυρικής ιερωσύνης της Ορθοδόξου Ελλαδικής Εκκλησίας.

Στην αντιφώνησή του ο Ποιμενάρχης ωμίλησε με καρδιακά και γεμάτα συγκίνηση λόγια για τον π. Δημήτριο και εξήρε τα τάλαντα εκείνα, τα οποία χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα του καθώς και τον συναισθηματικό του χαρακτήρα και τον συμβούλεψε να παραμείνει πιστό τέκνο της Εκκλησίας κηρύττοντας αδιαλείπτως  Ιησούν Χριστόν εσταυρωμένον και αναστάντα εκ νεκρών, ο οποίος είναι η ανεξάντλητος πηγή δυνάμεως για τον κάθε κληρικό, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε χαλεπούς καιρούς καθώς και να μείνει αφοσιωμένος στο έργο της Εκκλησίας δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον πάσχοντα άνθρωπο και προσέχοντας την εκκοσμικευμένη κοινωνία μας.

Ο Σεβασμιώτατος για ακόμη μια φορά εξήρε το πρόβλημα της αδιοριστίας των ιερέων από μέρους του κράτους, καθώς  ο π. Δημήτριος τυγχάνει ένας εκ των 10 αμίσθων κληρικών της Μητροπόλεως μας, τους οποίους συντηρεί μόνον η Μητροπόλη εξ ιδίων πόρων και «έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου» για τα εφημεριακά κενά, τα οποία δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία μας.

Κλείνοντας την αντιφώνηση του ευχήθηκε στον π. Δημήτριο αλλά και στους εκατοντάδες συμμετέχοντες, η χαρά και η ευλογία του Αγίου Πνεύματος που επισκίασε τους πάντες να μείνουν μόνιμα στην ζωή όλων.

Ακολούθησε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα βροντοφωνάζοντας όλοι το Άξιος στο νέο Πρεσβύτερο.

Τέλος το αντίδωρο διενεμήθη από τον π. Δημήτριο, ο οποίος και εισέπραξε δια ζώσης τις ευχές, των ιερέων, των συγγενών του και  όλου του Εκκλησιάσματος.

Ακολούθησε μικρά δεξίωση στον Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή και ο τ. Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του τ. Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή κ. Κωνασταντίνος Σταϊκούρας.

16_57 14_59 23_33 11_68 9_77 8_81 4_98 5_96

Φωτό imfth, Δημήτριος Ανάγνου & Δημήτριος Καραγιάννης

TOP NEWS