Λαμπρά Θεοφάνεια στην Μητρόπολη Καστοριάς

  • Dogma
θεοφάνεια

Στην βυζαντινή και όμορφη Καστοριά, υπό συνθήκες έντονου ψύχους, εορτάστηκαν με κάθε λαμπρότητα τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου. Στους Ιερούς Ναούς της επαρχίας εψάλλη και εφέτος το απολυτίκιο της εορτής και ο Τίμιος Σταυρός αγίασε τα ύδατα.

Επίκεντρο των εορτασμών απετέλεσε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός, ο οποίος στολίστηκε κατάλληλα για την πανήγυρη. Στις ιερές Ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ και συλλειτούργησαν οι Ιερείς του Ναού και οι Διάκονοι.

Συγκινητική ήταν και η παρουσία των Καστοριανών, αλλά και επισκεπτών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Καστοριά, προκειμένου να προσευχηθούν και να λάβουν τον Μέγα Αγιασμό.

Αντί κηρύγματος, αναγνώστηκε η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επί τη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

Μετά την οπισθάμβωνο ευχή, τελέστηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί εντός του Ναού η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, με την παρουσία των Αρχών του τόπου.

Τέλος, ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή με την παρουσία της μπάντας του Στρατού, αγήματος, αλλά και πολλών Καστοριανών με παραδοσιακές ενδυμασίες προς την περιοχή Σταυρός όπου πραγματοποιήθηκε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην λίμνη Ορεστιάδα. Πλήθος επισκεπτών παρακολούθησε την τελετή και χειροκρότησε τους τολμηρούς κολυμβητές που αψήφησαν το δριμύ κρύο.

Η ημέρα έκλεισε, κατά το έθος, με την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην λίμνη μπροστά από την Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης, όπου κι εκεί δύο τολμηροί κολυμβητές έπεσαν στην λίμνη για να πιάσουν τον Σταυρό.

TOP NEWS