Λαμπρά τίμησε η Σητεία την Αγία Αικατερίνη

  • Dogma
αγίας αικατερίνης

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε τo Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της Σητείας, στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό της πόλεως. 

Πλήθος λαού συνέρρευσε κατά το διήμερο της πανηγύρεως και κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό, για να προσκυνήσει τη σεπτή εικόνα και το τεμάχιο του ιερού λειψάνου της αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, που φυλλάσσεται στον ιστορικό ναό, εκφράζοντας την αγάπη και τον σεβασμό του στην πολιούχο και προστάτιδα αγία της πόλης της Σητείας.

Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, στον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο της πανσέμνου Νύμφης του Χριστού Μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης, σημειώνοντας ότι μαζί με τα πολλά χαρίσματά της, την ομορφιά, τη σοφία, τα πλούτη και τη δόξα της, ήταν στολισμένη και με πολλές αρετές, όπως την ανδρεία, την αυτοθυσία, την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωσή της προς τον Νυμφίο Χριστό, που επιστεγάστηκε με το μαρτύριο του αίματός της. Επίσης ευχήθηκε εγκάρδια στο εκκλησίασα, στον παριστάμενο Δήμαρχο κ. Γ. Ζερβάκη και σε όλους τους Σητειακούς να έχουν διαρκή τη σκέπη, την προστασία και την ενίσχυση της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Σάββατο 25 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, στη συνέχεια προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και πλειάδας Ιερέων, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Αιδεσ. πρωτ. Κωνσταντίνος Πετρογιάννης, Γεώργιος Λαμπράκης και Δημήτριος Μιχούδης από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ο πρωτ. Δημήτριος Τσαχπίνης από την Μητρόπολη Ρεθύμνης, και σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως της Σητείας.

Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος με τον πάντοτε εμπνευσμένο,

μεστό και χειμαρώδη λόγο που τον διακρίνει αναφέρθηκε στο μεγαλείο αρετής και αγιότητος της αγίας. Όπως τόνισε, απέρριψε χωρίς αμφιταλαντεύσεις τις δελεαστικές προτάσεις του αυτοκράτορα, ο οποίος είχε θαμπωθεί από το κάλλος της ομορφιάς της, και ομολόγησε ενώπιόν του με παρρησία την πίστη της στον Χριστό. Επίσης με καταπληκτική σοφία αποστόμωσε τους φιλοσόφους που προσπάθησαν να την μεταστρέψουν στην ειδωλολατρία και τους έφερε στην χριστιανική πίστη, και έμεινε αμετακίνητη στην πίστη της μέχρι τέλους αξιωθείσα να μαρτυρήσει σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Όπως, χαρακτηριστικά σημείωσε: «η Αγία Αικατερίνη σήμερα προβάλλεται μπροστά σε όλους μας για να μας προσκαλέσει και να μας προκαλέσει να ξαναβρούμε την ομορφιά της ψυχής μας». Η Αγία Αικατερίνη όπως πρόσθεσε, δείχνει ένα άλλο τρόπο κι ένα άλλο ήθος ζωής. Η ομορφιά της αντανακλούσε την ωραιότητα της ψυχής της. «Κι αυτό πρέπει να είναι ένα μήνυμα στο σήμερα, ώστε όλοι μας να ξεφύγουμε από τον πειρασμό , να προσπαθούμε να  ωραιοποιήσουμε την εικόνα μας αφήνοντας πολλές φορές την εσωτερική εργασία της καρδιάς μας» .

Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά κοινά σημεία που ενώνουν τις πόλεις της Σητείας και του Ρεθύμνου επισημαίνοντας «ένα από αυτά είναι ότι και οι δυο πόλεις έχουν την ευλογία να έχουν Προστάτιδα και Έφορο, Αγία Γυναίκα και Μεγαλομάρτυρα. Σήμερα, στην Σητεία την Αγία Πάνσοφο Αικατερίνη και σε λίγες ημέρες  στο Ρέθυμνο, την Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα. Έτσι ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον Σεβασμιότατο Ποιμενάρχη σας Μητροπολίτη κ Κύριλλο, αγαπημένο αδελφό από τα πρώτα μας χρόνια στη διακονία μας στην εκκλησία, ο οποίος μου έδωσε την χαρά να έρθω σήμερα εδώ , όπως κι εκείνος θα είναι κοντά μας σε λίγες ημέρες. Για να δηλώσουμε για ακόμη μία φορά την ενότητα της εκκλησίας, της πίστεως. Οι Άγιοι μας ενώνουν , γίνονται πρότυπα μπροστά μας . Και η Αγία Αικατερίνη σήμερα η Πάνσοφος Νύμφη του Χριστού που δε είχε μόνο εξωτερική ομορφιά αλλά και ομορφιά της ψυχής , γίνεται για εμάς διέξοδος στα ποικίλα αδιέξοδα των καιρών . Εύχομαι όλοι μας να αφουγκραστούμε τα μηνύματα της Αγίας που σήμερα μας κάλεσε στο σπίτι της , στην πόλη της και στην γιορτή της.»

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο για την αποδοχή της προσκλήσεως να συμμετάσχει στην πανήγυρη του Ι. Κ. Ναού Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως, και για την ευλογητική παρουσία του από την πόλη των Τεχνών και Γραμμάτων, το Ρέθυμνο, στην όμορφη εορτάζουσα πόλη της Σητείας, που ανέδειξε μεγάλες και σπουδαίες προσωπικότητες που διακρίθηκσαν στην ποίηση, τα Γράμματα, τις Τέχνες και τις Επιστήμες.

Επίσης, καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο ευχαρίστησε για την χρηματοδότηση της ανάπλασης του αύλιου χώρου του Καθεδρικού Ναού, αλλά και τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη, τον οποίο επίσης ευχαρίστησε για την σύνταξη της μελέτης, την προκήρυξη και την παρακολούθηση εκτέλεσης του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Τέλος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και σε όλους τους Σητειακούς και τις Σητειακές χρόνια πολλά με πλούσια την σκέπη και την χάρη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της σεπτής εικόνος και των ιερών λειψάνων της Αγίας σε κεντρικούς οδούς της Σητείας, όπου μετείχε ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, οι εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος Σητειακών. Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας, ενώ την εικόνα περιέφεραν ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Δασκαλάκης και μέλη της ΕΔΕΑΚ Σητείας, την οποία συνόδευαν νέοι με παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Ρίζες. Στον εορτασμό μετείχαν και μέλη του ελληνικού Ερυθρού παραρτήματος Σητεία.

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του πανηγυρίζοντος ναού.

Στην πανήγυρη παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αϊλαμάκης, η Πρόεδρος κ. Μαρία Γιαννακάκη και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σητείας, εκπρόσωποι αξιωματικοί της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου, της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου, του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας, ο Λιμενάρχης Σητείας κ. Γιάννης Ψαράκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σητείας κ. Μαρία Δαρατσιανού και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Σητείας και πλήθος Σητειακών.

TOP NEWS