Λαμπρή εορτή Αγίου Δημητρίου στη Μητρόπολη Σύμης

  • Dogma
σύμης

Το διήμερο 25η και 26η Οκτωβρίου 2022 εορτάστηκε σεμνοπρεπώς και στη Σύμη, η ιερά μνήμη ενός εκ των πλέον ενδοξοτέρων και λαοφιλών Αγίων της Ορθόδοξου του Χριστού Εκκλησίας, του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Η πατρογονική ευσέβεια των Συμαίων από αιώνων επέδειξε μεγάλη ευλάβεια στον δημοφιλή αυτόν Άγιο και θεμελίωσε προς τιμήν του τέσσερις Ναούς στο νησί, έναν ενοριακό και τρία εξωκκλήσια. Ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, κατά το πρόγραμμά του, την Τρίτη το εσπέρας χοροστάτησε του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού αλληλοδιαδόχως, ώρα 17:00 στο Εξωκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου «Κάτω Μεριάς» και στο Εξωκκλήσιον Αγίου Δημητρίου «Λάκκου» Σύμης, ώρα 18:30, πλαισιούμενος εκ των Εφημερίων της Νήσου μας και με την συμμετοχή δεκάδων πιστών, οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο σε αμφότερα τα ιερά του Σεβάσματα και να ανάψουν το κεράκι της προσευχής τους.

Την Τετάρτη, κυριώνυμος ημέρα της εορτής, ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό του Αγίου, με συλλειτουργούς του τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο π. Στέφανο Μακρή, τον π. Φιλόθεο Κάλφα και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Ο Ποιμενάρχης μας ομίλησε σ’ όλες τις προαναφερόμενες ακολουθίες επικαίρως για τον εορταζόμενο Άγιο και παρότρυνε τους πιστούς να μιμούνται τηρουμένων των αναλογιών την ζωή του, αφορμώμενος από την Χρυσοστομική ρήση, «Τιμή γαρ μάρτυρος͵ μίμησις μάρτυρος».

Ο Άγιος Δημήτριος, από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 280 μ.Χ., κατά τους χρόνους που βασίλευε ο μεγάλος διώκτης του Χριστιανισμού, ο Διοκλητιανός. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο ρωμαικό στρατό και έφτασε μέχρι το βαθμό του χιλιάρχου, δηλαδή συνταγματάρχης, σε ηλικία 22 μόλις ετών. Ήταν από τη φύση του φιλομαθής, ερευνητικός άνθρωπος που έψαχνε το υψηλό και αληθινό, το οποίο βρήκε στη χριστιανική πίστη, στην Ορθοδοξία.

Έγινε διαπρύσιος κήρυκας του Ευαγγελίου σχηματίζοντας ένα κύκλο νεαρών μαθητών, τους οποίους δίδασκε την Αγία Γραφή, στις υπόγειες κατακόμβες πλησίον των δημοσίων λουτρών της πόλεως. Κατά τη διάρκεια μιάς από αυτών των συναθροίσεων (303 μ.Χ.), συνέλαβαν τον «μακαριότατο Δημήτριο εκ γένους των περιδόξων» οι στρατιώτες του Γαλέριου, με την κατηγορία ότι συμμετέχει ενεργά στις χριστιανικές συγκεντρώσεις και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορος Μαξιμιανού, ο οποίος παρεπιδημούσε στη Θεσσαλονίκη.

Όταν ο Άγιος πλησίασε τον αυτοκράτορα, αυτός του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του. Ο θαρραλέος μάρτυρας και ακλόνητος στην πίστη ομολόγησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Εξοργισμένος ο λυσσαλέος και μανιώδης Μαξιμιανός από την στάση του μάρτυρος, διέταξε τη φυλάκισή του.

Στη φυλακή βρισκόταν και ένας νεαρός Χριστιανός, ο Νέστορας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής, το Λυαίο. Πριν να διεξαχθεί η μάχη, ο Νέστορας πλησίασε τον Δημήτριο και του ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Δημήτριος του έδωσε την ευχή του, με αποτέλεσμα ο Νέστορας να νικήσει το φοβερό Λυαίο, που κανένας άλλος μέχρι τότε δεν μπορούσε.

Ο Αυτοκράτορας έδωσε εντολή, αφού θανατώσουν τον Νέστορα, να λογχίσουν τον άγιο Δημήτριο μέσα στο κελί του και έτσι ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του στον Χριστό. Ο πιστός υπηρέτης του Λούπος πήρε τον αιμοτοβαμμένο χιτώνα του και το βασιλικό δαχτυλίδι του και άλλοι χριστιανοί ενταφίασαν το άγιο λείψανό του. Τα προσωπικά αυτά αντικείμενα του αγίου, έκαναν πολλά θαύματα. Ο άγιος Δημήτριος, που ονομάζεται Μυροβλύτης επειδή από τον τάφο και το άγιό του λείψανο αναβλύζει μύρο, είναι πολιούχος και προστάτης της Θεσσαλονίκης, γιατί πολλές φορές την έσωσε από τους εχθρούς και η απελευθέρωσή της το 1912 από τους Τούρκους είναι δικό του θαύμα.

TOP NEWS