Λαμπρή εορτή Υπαπαντής στη Σητεία

  • Dogma
υπαπαντής

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, πανηγύρισε ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια ο ομώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της Τοπικής Κοινότητας Ζάκρου Σητείας. 

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Υπαπαντής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στο γλαφυρό κήρυγμά του ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της εορτής, στην προσφορά του τεσσαρακονθήμερου Βρέφους και «Παλαιού των ημερών» στον ναό των Ιεροσολύμων από την Παναγία Μητέρα Του, προς εκπλήρωση του Μωσαϊκού νόμου, και στην υπάντησή Του από τον Άγιο Συμεών τον Θεοδόχο.

Έκανε αναφορά για το προφητικό χάρισμα του Δικαίου Συμεών και της προφήτιδος Άννας, που αναγνώρισαν τον Μεσσία και προφήτευσαν σχετικά με το λυτρωτικό έργο Του. Όπως τόνισε, ο Θεοδόχος Συμεών διακηρύσσει σε όλους ότι Αυτός είναι το σωτήριο φως σε πτώση των απιστούντων και ανάσταση των πιστευόντων σε Αυτόν, ευαγγελίζεται ότι θα έλθει η λύτρωση σε όσους την προσδέχονται και με τη φράση του «αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαίαν» υπόδειξε την οδύνη και τον πόνο που ως δίκοπο μαχαίρι θα τρυπούσε την καρδιά της Θεοτόκου κατά τον Σταυρικό θάνατο του υιού της.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες, και όλοι να αξιωθούμε να πραγματοποιήσουμε τη δική μας υπαπαντή του Σωτήρος Χριστού, δηλ. να προετοιμαστούμε να συναντήσουμε, να υποδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε τον Λυτρωτή του κόσμου μέσα μας, όπως έκανε ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου και χειρόθετησε σε Πνευματικό τον Εφημέριο της πανηγυρίζουσας Ενορίας π. Νεκτάριο Παθιάκη. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στην προσλαλιά του εξήρε την μέχρι τώρα καλλίκαρπη και υποδειγματική διακονία του π.  Νεκταρίου στην Ενορία Ζάκρου, δίπλα στον πολιό και σεβάσμιο Γέροντα Ιερέα π. Πολύκαρπο Ζουριδάκη, και τον συνεχάρη μαζί με όλο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πρόσφατη συντήρηση και ανακαίνιση του Ενοριακού ναού. Τον συμβούλευσε, επίσης, ότι ο Πνευματικός οφείλει να αναπαύει τους πονεμένους και πεφορτισμένους πιστούς και να συμπαραστέκεται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους με αγάπη, καλοσύνη και διάκριση, έχοντας ως υπόδειγμα τον ίδιο τον Χριστό. Τέλος του ευχήθηκε να συνεχίσει με το ίδιο ένθεο ζήλο και αυταπάρνηση την ιερατική του διακονία.

Στην αντιφώνησή του ο π. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την απονομή του οφφικίου και την χειροθεσία, αλλά και για την πατρική του αγάπη που πάντοτε τον περιβάλλει, και ζήτησε τις ευχές του για την συνέχιση της διακονίας του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, o συνταξιούχος Εφημέριος της Ενορίας Πρωτ. Πολύκαρπος Ζουριδάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Οικονόμος Νεκτάριος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάστηκαν αρκετοί πιστοί μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζάκρου κ. Αγησίλαος Ζουριδάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Λυμπερίου, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαριάννα Ξενικάκη, ο Πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ κ. Γεώργιος Αϊλαμάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σητείας κ. Εμμανουήλ Αϊλαμάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζάκρου κ. Ιωάννης Αϊλαμάκης, και πολλοί ενορίτες.

TOP NEWS