Λαμπρή πανήγυρις Αγίας Φιλοθέης

  • Dogma
φιλοθέης

Τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Κυράς των Αθηνών τιμά η Εκκλησία στις 19 Φεβρουαρίου. 

H Φιλοθέη ανακηρύχθηκε αγία επί Oικουμενικού Πατριάρχου Mατθαίου B΄ (1595 – 1600 μ.Χ.). Ο Nεόφυτος ο μητροπολίτης Aθηνών, αφού εξήτασε και ερεύνησε τα κατά τον βίον και το μαρτύριον της οσίας, σύνταξε αναφορά στο Πατριαρχείο μαζί με τους επισκόπους Kορίνθου και Θηβών και με τους προκρίτους της Aθήνας για να τάξει την οσία Φιλοθέη στους χορούς των αγίων. Σ’ αυτό το συνοδικό έγγραφο είναι γραμμένα και τούτα: «Eπειδή εδηλώθη ασφαλώς ότι το θειότατον σώμα της οσιωτάτης Φιλοθέης ευωδίας πεπληρωμένον εστί και μύρον διηνεκώς εκχείται, αλλά και τοις προσιούσι τε ασθενέσι τε και θεραπείας δεομένοις την ίασιν δίδωσι… τούτου χάριν έδοξε ημίν τε και πάση τη ιερά Συνόδω των καθευρεθέντων ενταύθα αρχιερέων συγγραφήναι και ταύτην εν τω χορώ των οσίων και αγίων γυναικών, ώστε κατ’ έτος τιμάσθαι και πανηγυρίζεσθαι». Tην Aκολουθία της την έγραψε κάποιος σοφός και ευλαβής άνθρωπος που ονομαζόταν Iέραξ. Aνάμεσα στα ωραία εγκώμια είναι και τούτο: «Δαυΐδ γαρ το πράον έσχες και Σολομώντος, σεμνή, την σοφίαν, Σαμψών την ανδρείαν, και Aβραάμ το φιλόξενον, υπομονήν τε Iώβ, του Προδρόμου δε θείαν άσκησιν…».

Το Λείψανο της Αγίας Φιλοθέης, εκτός από την Κάρα της, η οποία έχει χαθεί, βρίσκεται αδιάφθορο στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, ενώ ένας δάκτυλος της Αγίας βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή Εκάλης Αττικής.

Το πρόγραμμα του εορτασμού της Αγίας Φιλοθέης:

Τρίτη 18 Φεβρ. 7-9.15π.μ., Ὄρθρος καί Θ. Λειτουργία

9.30-10π.μ., Ἱερά Παράκληση τῆς Ἁγία Φιλοθέης, ἔξοδος τῶν ἱερῶν λειψάνων  ἀπό τό προσκυνητάρι καί τοποθέτηση αὐτῶν στό μέσον τοῦ Ναοῦ

6-8μ.μ., Μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός

9μ.μ. – 1π.μ., Ἱερά Ἀγρυπνία

 

Τετάρτη 19 Φεβρ. 7-10.30, Ὄρθρος καί Ἀρχιερατική Θ. Λειτουργία

4.30μ.μ. Λιτάνευση ἱερῶν λειψάνων καί τῆς

Εἰκόνος τῆς Ἁγίας Φιλοθέης

5.30μ.μ. Ἑσπερινός καί Ἱερά Παράκληση

τῆς Ἁγίας Φιλοθέης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ