Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Χριστοφόρου

  • Dogma
χριστοφόρου

Με τη δέουσα λαμπρότητα και με τη συμμετοχή αρκετών ευσεβών χριστιανών της περιοχής τελέστηκε το απόγευμα της Tετάρτης της Διακαινησίμου 8 Μαΐου 2024 ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου στον φερώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Ενορίας Παχείας Άμμου Ιεράπετρας.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στη γλαφυρή και μεστή νοημάτων ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη θαυμαστή μεταστροφή του γιγαντόσωμου και καταγόμενου από ημιβάρβαρη φυλή Ρέπροβου σε Χριστοφόρο και στη γενναία ομολογία του με συνέπεια να μαρτυρήσει δια αποκεφαλισμού για Αυτόν το έτος 251 μ.Χ. επί εποχής του Αυτοκράτορα της Ρώμης και διώκτη των Χριστιανών Δεκίου.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την αγαθή προαίρεση, την καθαρή καρδιά, την υπομονή, τη διακονία και τη θυσιαστική αγάπη του αγίου Χριστοφόρου προς τους συνανθρώπους του που μετέφερε στους ώμους του στην απέναντι όχθη ενός απροσπέλαστου για τους άλλους ανθρώπους ποταμού, γι᾽ αυτό και αξιώθηκε να μεταφέρει και τον Ίδιο τον Χριστό ως μικρό παιδί. Το περιστατικό αυτό στάθηκε η αφορμή να βαπτισθεί Χριστιανός από τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βαβύλα, ο οποίος τον μετονόμασε σε Χριστόφορο,ενώ η θεία Χάρη μεταμόρφωσε όλη του την ύπαρξή του και αυτή ακόμα η δύσμορφη όψη του φαινόταν φωτεινότερη και ομορφότερη. Τέλος  ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε και εμείς να εφαρμόζουμε στη ζωή μας τις εντολές και το θέλημα του Θεού στη ζωή μας, για να γινόμαστε Χριστοφόροι, και ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Χριστοφόρος, ο προστάτης των οδηγών, να πρεσβεύει στον Αναστάντα Κύριο να μας σώζει από παντός κινδύνου και πειρασμού και να προστατεύει τους διερχόμενους οδηγούς και τους επιβάτες των οχημάτων που διέρχονται από την παρακείμενη εθνική οδό Αγίου Νικολάου-Σητείας για να φθάνουν ασφαλείς στον προορισμό τους.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης και Εφημέριος της Ενορίας Παχείας Άμμου, ο Οικονόμος π. Γεώργιος Μανθαιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεσελέρων, ο Οικονόμος π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος Ενορίας Μύρτου, ο Ιερομόναχος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, Εφημέριος της Ενορίας Βασιλικής, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους απέδωσαν θαυμάσια μουσικολογιώτατοι και κατηρτισμένοι Ιεροψάλτες της περιοχής, με επικεφαλής τον Δ/ντή της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιωάννη Αρώνη στον δεξιό χορό και τον κ. Εμμανουήλ Γαλανάκη στον αριστερό.

Εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Τζουμάκας, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Μιχαήλ Μπαχλιτζανάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Μαρία Φραντζεσκάκη, η Πρόεδρος της Κοινότητας Παχείας Άμμου κ. Μαρία Κοκκινάκη, οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού, Οικολογικού και Λαογραφικού Συλλόγου και του Συλλόγου Γυναικών Παχείας Άμμου «Νηρηίδες», ο Πρόεδρος της Ομάδας Αιμοδοτών-Τράπεζας Αίματος Παχείας Άμμου κ. Μιχαήλ Ματζαράκης κ.α.

TOP NEWS