Λαμπρός Αρχιερατικός εσπερινός Αγίου Ευσταθίου στο Σελάκανο

  • Dogma
αγιου ευσταθίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια και με τη συμμετοχή πολλών ευσεβών χριστιανών τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου 2023 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Ευσταθίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Χριστού, που είναι κτισμένος μέσα στο μοναδικό καταπράσινο τοπίο του πευκοδάσους του Σελακάνου Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού. Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θαυμαστό βίο του ένδοξου στρατηγού του ρωμαϊκού στρατού Πλακίδα και μετέπειτα αγίου Μάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Αγίας Θεοπίστης του και των υιών του Αγαπίου και Θεοπίστου, που μαρτύρησαν επειδή ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους στον αληθινό Θεό. Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη σωτήρια αποκάλυψη που δέχθηκε ο άγιος Ευστάθιος, στο βάπτισμα του ίδιου και της οικογένειάς του, στις σκληρές δοκιμασίες που ως άλλος Ιώβ υπέμεινε και στο μαρτύριο του, επειδή αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα.

Όπως σημείωσε εμείς σήμερα δεν καλούμαστε να μαρτυρήσουμε για τον Χριστό, όπως ο εορταζόμενος άγιος και η οικογένειά του, αλλά να ζήσουμε το μαρτύριο της συνειδήσεως και να παραμείνομε ευσταθείς, σταθεροί και εδραίοι στην πίστη μας τον Χριστό και την Αγία Εκκλησία Του. Αυτό έπραξαν και οι ευσεβείς πρόγονοί μας από τον Χριστό, οι οποίοι ανήγειραν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, στις αρχές του 19ου αι., τον ιστορικό αυτό ναό, για να καλύψουν τις λατρευτικές ανάγκες τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε μετακόμιζαν στο πανέμορφο Σελάκανο, συνήθεια που τηρούν μέχρι σήμερα. Τέλος ευχήθηκε ολόψυχα στο εκκλησίασμα να διατηρήσουμε αυτήν την πατροπαράδοτη πίστη μέ τις πρεσβείες και την ενίσχυση του Αγίου Ευσταθίου, ο οποίος αποτελεί υπόδειγμα σταθερής πίστης και ιώβειας υπομονής και εύστοχα ονομάζεται δεύτερος Ιώβ.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. πρωτ. Γεώργιος Κανάρης, Εφημέριος της Ενορίας Κεντρίου, ο Αιδεσιμ. πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, ο Αιδεσιμ. Oικονόμος π. Αντώνιος Κανάρης, συνταξ. Εφημέριος, ο Αιδεσ. Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής, ο Αιδεσ. Ιερεύς Γεώργιος Μαυρογιαννάκης, Εφημέριος της Ενορίας Χριστού, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ έψαλε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννης Αρώνης.

Εκκλησιάστηκε πλήθος ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου και υποψ. Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χριστού κ. Αιμίλιος Πετσαγγουράκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελακάνου κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης κ.α.

TOP NEWS