Λαμπρός εορτασμός Αγίας Μαρίνης Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Στη Μητρόπολη Χαλκίδος, την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 πανηγύρισε με λαμπρότητα ο Ενοριακός Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνης, ο οποίος δεσπόζει στον ομώνυμο Λόφο στην είσοδο της Πόλεως από τη νέα κρεμαστή Γέφυρα.

Την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον πανηγυρίζοντα  Ι. Ναό, όπου χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, κήρυξε το θείο λόγο και προεξήρχε της Λιτανείας της Ι. Εικόνος της Αγίας.

Στους πανηγυρισμούς έλαβαν μέρος, ακόμη,  οι Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης-Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως και Β΄ Γραμματεύς της Ι. Συνόδου, Δαμασκηνός Παπακωνσταντίνου-Εφημέριος του Ι. Ν. Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, Χρυσόστομος Καλύβας-Εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος και Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως, Νικόλαος Πριμηκύριος-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, Ευγένιος Τσάλλας-Εφημέριος της Ενορίας Αγίων Αποστόλων Ν. Αρτάκης, ο Πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Κούτος-Εφημέριος της πανηγυριζούσης Ενορίας, ο Οικον. Αντώνιος Ρίζος-Εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου Εργ. Κατοικιών Χαλκίδος, οι Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Χρήστος Ραμαντανάκης, ενώ συμμετείχαν πολυάριθμοι πιστοί, που είχαν κατακλύσει το Ι. Ναό και τον πέριξ αυτού χώρο από νωρίς το απόγευμα.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, ομίλησε περί του αξιομίμητου θάρρους, που είχε η αγία Μαρίνα, αν και νεαρή στην ηλικία μόλις 15 ετών, να ομολογεί ότι είναι Χριστιανή. Δεν υπέκυψε όταν ήρθε ενώπιον του άρχοντος, ούτε στις κολακείες ούτε στις τιμές και δόξες που της έταζε, αλλά ομολογούσε και δήλωνε έτσι τον μοναδικό της πλούτο είναι Χριστιανή. Αλλά και όταν άλλαξε συμπεριφορά ο άρχων, με απειλές, τρόμο και βασανιστήρια, η αγία Μαρίνα δεν πτοήθηκε και παρέμενε σταθερή στην ομολογία της οδηγούμενη στο μαρτύριο.

Το πρωί της Δευτέρας 17 Ιουλίου, κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, με συλλειτουργούς τον Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη-Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, τον Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Κούτο, τον Οικον. Αντώνιο Ρίζο και τους Διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Χρήστο Ραμαντανάκη, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Τιμόθεος.

Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εόρτια σε όλους τους προσελθόντες προσκυνητές και ιδιαίτερα σε όσους και όσες φέρουν το όνομα της Αγίας Μαρίνας.

TOP NEWS