Λαμπρός εορτασμός Αγίων Σοφίας, Αγάπης, Πίστεως και Ελπίδας στη Λαμία

  • Dogma
λαμία

Λαμπρά εορτάσθηκε η Ιερά μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ναό στην Λαμία.

Πλήθος πιστών από όλη την Λαμία συνέρρεαν και τις δύο ημέρες στο Νέο περικαλλή Ναό των αγίων για να ανάψουν το κερί τους, να προσκυνήσουν την εικόνα τους και να λάβουν την ευλογία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Κυριακή το πρωί χοροστάτησε στον όρθρο και ευθύς αμέσως προηξήρχε της λαμπρής Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ π. Άνθιμο Νεραντζή, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρεσβ. Π. Χρήστο Τσιλοφύτη και τους Ιερολογ. Ιεροδιακόνους π. Ευστάθιο Κατόπη και π. Δημήτριο Ατματζίδη.

Τους ιερούς ύμνους απέδωσαν θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης του Ναού Μουσικολογιώτατος κ. Χρήστος Τσιρίγκας, Πτυχιούχος της Σχολής Βελλά, ο Λαμπαδάριος κ. Χρήστος Φωτόπουλος και ο Λαμπαδάριος του Ναού του Πολιούχου Λαμίας κ. Παύλος Λιάσκος.

Μετά την ανάγνωση του ιερού ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα και αναφέρθηκε λεπτομερώς στα τρία παραγγέλματα, με τα οποία ο Κύριος μας προτρέπει να τον ακολουθήσουμε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Ο Κύριος αδελφοί μου σήμερα μας εκάλεσε ελεύθερα  να τον ακολουθήσουμε αφού πρώτα τηρήσουμε τρία σπουδαία πράγματα: Να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, δηλαδή το εγώ των επιθυμιών μας, να σηκώσουμε τον σταυρό μας, όποιος κι’ αν είναι αυτός και με πειθαρχία στις εντολές του να τον ακολουθήσουμε.

Υπάρχουν πολλών ειδών σταυροί στον κόσμο. Θλίψεις, πένθος, αρρώστιες, ταλαιπωρίες, δοκιμασίες. Καλούμαστε όμως με θάρρος και ανδρεία να τους σηκώσουμε και να υπομένουμε την θλίψη για τον Χριστό μας.

Η σημερινή εορτή των αγίων μαρτύρων Σοφίας και των τριών μικρών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης μας διδάσκουν το μεγαλείο της ψυχής που είχαν όλοι οι άγιοι μάρτυρες της Εκκλησίας μας. Επίσης μας διδάσκει, ότι πάση θυσία πρέπει να μένουμε προσηλωμένοι στην Εκκλησία μας και στην  πίστη μας. Να μην φοβόμαστε και να μη δειλιούμε, να δίδουμε συνεχώς την μαρτυρία της πίστεως, ιδιαιτέρως τώρα που αλλάζει ο κόσμος και μπαίνουμε σε μια άλλη περίοδο της νέας εποχής, στην οποία διώκεται ο Χριστιανισμός και κάθε είδους πνευματική αξία και συνεχώς προβάλλεται και επιθυμείτε η ύλη.

Είμαστε απόγονοι μαρτύρων και δεν πρέπει να γίνουμε προδότες. Έχουμε πολλά παραδείγματα και πρότυπα.  Εμείς εδώ έχουμε τον Αθανάσιο Διάκο τον μάρτυρα της πίστεως και Ήρωα της πατρίδος, τον οποίο εσούβλησαν και όμως δεν υπέκυψε και δεν έγινε λάτρης του τζαμιού αλλά έμεινε πιστός δούλος του Θεού.

Υπάρχει πολύς κόσμος που περιμένει από τους χριστιανούς την μαρτυρία της πίστεως. Οι πολέμιοι της Πίστεως δεν είναι πολλοί αλλά κάνουν πάταγο. Ας μη φοβούμεθα διότι ποτέ κανείς δε έμεινε αιώνια, παρά μόνο η Εκκλησία.  Ο λαός μας έχει βάσεις και είναι πολύ πιστός. Αυτή την δύναμη της πίστεως πρέπει να κρατήσουμε πάση θυσία. Να δίδουμε αδελφοί μου Δόξα στον Τριαδικό Θεό και Εκέινος θα μας δώσει την δύναμη να φανούμε άξιοι της κλίσεως της οποίας εκλήθημεν.   Να έχετε όλοι την ευλογία της Αγίας Σοφίας, της γενναίας μάνας, της ανδρείας γυναίκας και των τριών θυγατέρων της».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος αφού ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και ιδιαιτέρως σε όσες εορτάζουν, ευχαρίστησε όλους εκείνους τους δωρητές, οι οποίοι προσέφεραν και συνεχίζουν ακόμη να προσφέρουν ώστε να αποπερατωθεί και εξωραϊστεί αυτός ο Μεγαλοπρεπής Ναός. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον παριστάμενο Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη και τους συνεργάτες του,  ο οποίος στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας του Δήμου με την Ιερά Μητρόπολη, συνεχώς και προθύμως προσφέρει σε κάθε ανάγκη και σε κάθε έργο.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος,ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Κλειτσάκης, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 695 Αποθήκης Πυρομαχικών Αυλακίου Συνταγματάρχη Δημήτριο Νικολάου, τον Συνταγματάρχη ΥΠ Δημοσθένη Χασολάνη και άλλους αξιωματικούς, καθώς επίσης και ο εκ Λαμίας καταγόμενος κ. Ανδρέας Καμπιζώνης, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φλώριντα των Η.Π.Α  Francis Harion – Florence- Darlington Technical College μετά της συζύγου του.

Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε σε όλους τους εορταστάς πλούσιο κέρασμα στο ισόγειο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

img_0051_58 img_0034_77 img_0015_86 img_0014_71 img_0009_87 img_0173_17 img_0155_22 img_0064_44 λαμία

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ