Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Αποστόλων στη Μητρόπολη Δημητριάδος

  • Dogma
δημητριάδος

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε η Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, στην τοπική μας Εκκλησία, με επίκεντρο του εορτασμού τον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αγριάς. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και πλήθους πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Αποστόλων, με πρώτο τη μετάνοια, φέρνοντας ως παράδειγμα τους πρωτοκορυφαίους Πέτρο και Παύλο, οι οποίοι έγιναν υποδείγματα μετανοίας. Ο μεν Πέτρος, μετά την τριπλή άρνηση του Κυρίου, ο δε Παύλος, μετά την αποκάλυψη του Χριστού στη ζωή του. «Το παράδειγμά τους», επεσήμανε ο κ. Ιγνάτιος, «μας αφορά όλους, αφού όλοι μας έχουμε συγκλονιστικές στιγμές πτώσης και αδυναμίας. Ο Χριστός θέλει τη μετάνοιά μας, για μας σώσει, ό,τι κι αν έχουμε κάνει…».

Τα επόμενα γνωρίσματα των Αποστόλων ήταν η σταθερότητα, που χαρακτήριζε τον Πέτρο και η σύνεση, που διέκρινε τον Παύλο. «Η σταθερότητα στην πίστη και η επιμονή στην αλήθεια είναι σπουδαίο προσόν για κάθε Χριστιανό, σε μια εποχή, μάλιστα, μεγάλης αστάθειας, όπως η δική μας. Η σύνεση είναι απαραίτητη για να μην εκφυλιστεί η σταθερότητα σε σκληρότητα και άκρατο ζηλωτισμό, που ταλαιπωρούν διαχρονικά την Εκκλησία. Η σύνεση του Παύλου ήταν αυτή που άνοιξε την Εκκλησία σε ολόκληρο τον κόσμο κι έκανε το Ευαγγέλιο κτήμα της ανθρωπότητας… Αυτά τα χαρίσματα διακρίνουν τους Αγίους, με αυτά οι Απόστολοι αντιμετώπισαν την αθεΐα της εποχής τους, δηλ. την ειδωλολατρία. Και στην εποχή μας έχουμε αθεΐα, μια μορφή της οποίας είναι ο ορθολογισμός, έχουμε τον συγκρητισμό, που θέλει να κάνει τα πάντα ίδια, έχουμε την τάση να διαστρέφουμε τους όρους και τους νόμους της δημιουργίας του Θεού. Κινδυνεύουμε, σήμερα, από την εκκοσμίκευση, που ενίοτε είναι πιο ύπουλη από τη φανερή αθεΐα. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε σταθερότητα και σύνεση, πίστη, αποφασιστικότητα και διάκριση, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε τις προσκλήσεις της εποχής μας και να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα…».

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο Βαρνάβα Σαράτση, εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Αγριάς.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Νερομύλων Αγιάς, παρουσία πλήθους πιστών και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Δημητρίου, Ιεροκήρυκας.

Φωτο: Φωτογραφείο Κωτσόπουλος

photo-synthesis.gr

 

TOP NEWS