Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στη Λαμία

  • Dogma
παρασκευής

Με λαμπρότητα  εορτάσθηκε στην Ιερά Μητροπολή Φθιώτιδος την Τετάρτη 26 Ιουλίου η μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου καθώς  πλήθος Ενοριακών Ναών και Παρεκκλησίων τιμώνται στο όνομα της Αγίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ανήμερα της Εορτής  ιερούργησε και ωμίλησε στον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας, στον οποίο από νωρίς το πρωί προσήρχοντο  εκατοντάδες πιστοί από την Ενορία και από άλλες Ενορίες της Λαμίας.

Η θεία Λειτουργία ήταν μεγαλοπρεπής χάρη στην παρουσία του Σεβασμιωτάτου, των Πρεσβυτέρων και Διακόνων και του  Βυζαντινού χορού, ο οποίος απέδωσε θαυμάσια τους ύμνους υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού, Αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού κ. Νικολάου Μέγκου.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την ευαγγελική περικοπή ανέφερε ότι η ζωή μας είναι γεμάτη θαύματα με σημαντικότερο αυτό της ενανθρωπήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Γύρω από αυτό το θαύμα κινείται όλη μας η ζωή, θαύματα τα οποία μαρτυρούνται συνεχώς σε Καινή και Παλαιά Διαθήκη. Θαύματα που τελεί ο Θεός μέσω της Παναγίας και των Αγίων του. Ένα από τα πολλά θαύματα του Κυρίου  είναι και το θαύμα της ιάσεως της αιμορροούσης γυναικός,  στο οποίο ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε εκτενώς.

Ακολούθως συσχετίζοντας την συγκεκριμένη   ευαγγελική περικοπή που τοποθετείται την ημέρα της μνήμης της Αγίας Παρασκευής ετόνισε ιδιαιτέρως τα σημεία ταυτίσεως της αιμορροούσης γυναικός με την Αγία Παρασκευή και συγκεκριμένα ανέφερε:

«Οι δύο γυναίκες ομολόγησαν την δυνατή τους πίστη στον Χριστό.

Η Αγία Παρασκευή χάρη στη δυνατή αγάπη και πίστη της στον Κύριο, δεν υπολόγισε τίποτα και έμεινε πιστή, υπομένοντας με ανδρεία και θάρρος τα φρικτά βασανιστήρια, τα οποία την οδήγησαν στον θάνατο. »

Οι άνθρωποι του κόσμου βλέπουν παράλογη τη ζωή των χριστιανών. Εμείς όμως πρέπει να προσέχουμε την εκκοσμίκευση, το μεγαλύτερο εχθρό του χριστιανού και να δώσουμε την ομολογία της πίστεως, παραμένοντας φίλοι του Χριστού και εχθροί του κόσμου».

Κλείνοντας το κήρυγμά του εκάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την μέχρι θανάτου πίστη της Αγίας και χαρακτηριστικά τόνισε:

«Αδελφοί μου να σκεφτόμαστε την ώρα της κρίσεως πως θα σταθούμε μπροστά στον κριτή Θεό. Να ομολογούμε την πίστη μας στον Κύριο, ιδιαιτέρως τώρα, που η ανομία γίνεται μόδα και η αμαρτία νόμος.

Εύχομαι  η Αγία Παρασκευή με τις προσευχές της να περικρατεί όλους τους χριστιανούς στο δρόμο του Θεού, να μας αξιώνει με δύναμη πίστεως να πορευόμαστε ανάμεσα στις δυσκολίες της ζωής και να είναι πάντοτε ακοίμητος φρουρός αυτής της Ενορίας».

Η Εορτή της Αγίας Παρασκευής για τον Ποιμενάρχη μας είναι ξεχωριστή, διότι αυτή την ημέρα πριν 44 χρόνια έλαβε το Α’ βαθμό της ιερωσύνης στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, από τα αγιασμένα χέρια του Μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου Σελέντη, γεγονός το οποίο θυμήθηκε με συγκίνηση στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και εις ανάμνησιν αυτού του γεγονότος αλλά και εις ένδειξιν τιμής και επιβράβευσης  στους δύο ιερείς του Ναού, οι οποίοι εργάζονται ιδιαιτέρως στον τομέα της Νεότητος, προεχείρισε Αναγνώστη, τον κ. Ανάργυρο Κουραβάνα, μαθητή της Γ΄ Λυκείου και ακούραστο βοηθό των ιερέων στο ιερό βήμα και στο αναλόγιο, ευχόμενος καλή πρόοδο και ο Κύριος να τον αξιώσει και οικονόμο των Θείων Μυστηρίων.

Τέλος ο Προϊστάμενος της Ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος, Θερμοπυλών-  Ροδίτσης & Υπάτης, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Καπανδρίτης, εκφράζοντας τα ειλικρινή αισθήματα, του ιδίου και ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας, ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβασμιώτατο για την ευλογημένη και  λαμπρή παρουσία του στην Πανήγυρη αλλά και για την πατρική αγάπη και στοργή, αρετές  με τις οποίες αγκαλιάζει όλες της Ενορίες της Μητροπόλεως μας , όπως και αυτή της Αγίας Παρασκευής.

Ευχήθηκε δε, ο Κύριος να του χαρίζει έτη πολλά, υγιή και πανευφρόσυνα για να συνεχίζει την θεάρεστη και καρποφόρα Αρχιερατεία του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Λάμπρου, η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, ο Υποστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Παπαδόπουλος και πλήθος πιστών.

Ακολούθως εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου παρετέθη πλούσιο κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

img_0026_58 img_0020_63 img_0017_65 img_0014_63 img_0006_80 παρασκευής img_0027_52 img_0004_84 img_0001_101

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ