Λαμπροτρίτη στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
φθιώτιδος

Δύο ιερά κτιτορικά καθίσματα απετέλεσαν το επίκεντρο του αρχιερατικού εορτασμού της Τρίτης του Πάσχα στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Το Ιερό Μοναστηριακό Κάθισμα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης της σεβαστής Γερόντισσας και ισοβίου Καθηγουμένης, μοναχής Χαριτίνης, στο παραθαλάσσιο Αχλάδι της Ανατολικής Φθιώτιδος, και το Ιερό Εξωκκλήσιο του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου στον Σταυρό Λαμίας των οικογενών του τέως Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστόλου Καραναστάση.

Ο Αγία Καθηγουμένη Γερόντισσα Χαριτίνη επεφύλαξε, όπως πάντα, θερμή και εγκάρδια υποδοχή στον Σεβασμιώτατο, ενώ μετά δακρύων χαράς και ευγνωμοσύνης συνεχώς τον ευχαριστούσε για την τιμή, τον σεβασμό και την αγάπη του προς το πρόσωπό της.

Τον Θείο Λόγο στον Αναστάσιμο Εσπερινό εκήρυξε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου, π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος ωμίλησε με θέμα: «Η ζωή των Αγίων μέσα στο Αναστάσιμο Φως του Χριστού».

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Εξωκλήσιο του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου στον κάμπο της Δυτικής Λαμίας, σ’ ένα κατάφυτο τοπίο,  το οποίο συνοδεύεται από μια μακρά ιστορία αποτελώντας σημείο λαϊκής πίστης και ευσέβειας των ευλαβών κατοίκων του χωριού και των προγόνων τους.

Το Ιερό Εξωκλήσι του Αϊ Μάρκου, όπως είναι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή το έκτισαν με ευλάβεια οι πρόγονοι του κ. Αποστόλου Καραναστάση τ. Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος και κάθε χρόνο αυτή την ημέρα η οικογένεια Καραναστάση τελούν την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ενώ μνημονεύουν και τα ονόματα των αειμνήστων προγόνων τους, οι οποίοι και αναπαύονται όπισθεν του Ιερού Βήματος του Εξωκλησίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετά την ευλόγηση των άρτων στον περίβολο χώρο του Ναού εξέφρασε την χαρά του που για πρώτη φορά τέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Εξωκλήσιο του Αγίου Μάρκου και ευχαρίστησε για την  ένθερμη και ευγενή πρόσκληση τον κ. Καραναστάση και την οικογένεια του, ο οποίος με συγκίνηση  ανέφερε, ότι πρώτη φορά Επίσκοπος και δη ο οικείος Ποιμενάρχης τελεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Εξοκλήσι.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην αγάπη και αφοσίωση του Ευαγγελιστού Μάρκου προς τον Κύριο.

Ο κ. Συμεών είχε μία ευχάριστη και ουσιαστική πνευματική επικοινωνία με τους άρχοντες και όλους τους παρευρισκομένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλά παιδιά.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν ο τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητος Σταυρού, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων, καθώς και πολλοί πιστοί.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS