Η Λάρισα υποδέχθηκε τον Άγιο Σπυρίδωνα από την Κέρκυρα

  • Dogma
λάρισα

Η ενορία του Αγίου Νικολάου στη Λάρισα ντύθηκε τα γιορτινά της για να δεχθεί το ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα από την Κέρκυρα.

«Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος και θαυματουργώ λόγω μόνω ποταμούς ανεχαίτισας, Σπυρίδων μακάριε σοφέ . όθεν νεκρά σοι εκ τάφου προσφωνεί, και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες . και εν τω μέλπειν τας αγίας σου ευχάς, αγγέλους έσχες συλλειτουργούντας σοι ιερώτατε. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν. Δόξα τω σε στεφανώσαντι. Δόξα τω ενεργούντι δια σου τοιαύτα τέρατα».

Ο βίος του κάθε ανθρώπου περιλαμβάνει την «κοινήν μοίραν» και τα ιδιαίτερα, μοναδικά και ανεπανάληπτα χαρακτηριστικά του. Ο βίος των Αγίων συμπεριλαμβάνει στα κοινά σημεία της ανθρώπινης φύσης και κάτι που είναι μοναδικό, αλλά και ταυτόχρονα κοινό, σε κάθε χριστιανό: την αγιότητα.

Γιατί η αγιότητα δεν αποτελεί προνόμιο των λίγων, ούτε ειδικό δώρο της Εκκλησίας σε κάποια ξεχωριστά για τα κατορθώματα και τις αρετές τους πρόσωπα, αλλά «κοινή μοίρα» όλων των ανθρώπων που πιστεύουν στο Χριστό, βαπτίζονται «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» , εντάσσονται στην Εκκλησία και συναισθάνονται το μέγιστο δώρημα του Θεού.

ypodoxi_agspiridwna-16 ypodoxi_agspiridwna-13 ypodoxi_agspiridwna-12 ypodoxi_agspiridwna-9

Είναι «κοινή μοίρα» η αγιότητα διότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι την κατέχει εξ αιτίας των δικών του κόπων. «Δωρεάν λαμβάνεται» παρά του Θεού και αποτελεί «το της υιοθεσίας χάρισμα».

Η αγιότητα δεν αφαιρείται από τον άνθρωπο. Εκείνος που δεν θέλει την κοινωνία με το Θεό, παραιτείται από αυτήν. Και ο Θεός, σεβόμενος την ελευθερία, την ύψιστη δική Του ιδιότητα με την οποία επροίκισε το τελειότερο των δημιουργημάτων Του, αποδέχεται την παραίτηση.

Δίδει όμως, επειδή «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» , τις ευκαιρίες ο άνθρωπος να οικειωθεί πάλι την αγιότητα και να επιστρέψει στον οικία του Πατρός του, όπου «πολλαί μοναί εισί» , να συγκοινωνήσει με τους άλλους Αγίους και τους Αγγέλους και να διαλαλεί εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της ισχύος και εξ όλης της διανοίας του «Αββά ο Πατήρ» .

Η Εκκλησία, όταν αναφέρεται σε αγίους, εννοεί όλους τους χριστιανούς οι οποίοι επιζητούν την κοινωνία με το Θεό.

Και όταν αναγνωρίζει αγίους, δηλώνει ότι «ετελειώθησαν» σ’ αυτή τη ζωή. Αυτή η ωραία φράση στο μηνολόγιο κάθε ημέρας («εν ειρήνη τελειούται», «ξίφει τμηθείς την κεφαλήν τελειούται», «πυρί τελειούται»), μαρτυρεί ότι οι Άγιοι αγωνίστηκαν να κρατήσουν στη ζωή τους το δώρο του Θεού, την αγιότητα, και ότι την ώρα που πέθαναν έπαψαν να βρίσκονται πλέον στο μεταίχμιο εκείνο της «αεί σχοινοβασίας» μεταξύ της πτώσης και της επιστροφής. Εκείνη τη στιγμή έγιναν πλέον τέλειοι, δεν κινδυνεύουν από τον χρόνο και τον πειρασμό να παραιτηθούν από την αγιότητα, η ύπαρξη τους βρίσκεται πλέον «εν χειρί Θεού και ου μη άψηται αυτούς βάσανος».

Και η πιο κοπιώδης βάσανος δεν είναι η θλίψη και ο πόνος για τις όποιες δοκιμασίες, αλλά η αγωνία να μην απωλεσθεί το δώρο του Θεού, η αγιότητα, μέσα στους πειρασμούς, την επίθεση των λογισμών, την αδυναμία του χαρακτήρα, την κόπωση της ζωής.

ypodoxi_agspiridwna-8 ypodoxi_agspiridwna-7

Υπάρχουν αναρίθμητοι Άγιοι απανταχού της γης, που δεν είναι τοποθετημένοι επίσημα στα συναξάρια και τα μηνολόγια της Εκκλησίας. Μπορεί να είναι και δικοί μας άνθρωποι, γείτονές μας, οικείοι μας, αλλά και άγνωστοι, οι οποίοι όλοι αναπαύονται στα χέρια του Θεού και Εκείνος θα κρίνει πότε και εάν θα αποκαλυφθεί η τελείωσίς τους.

Άλλωστε, γνωρίζουμε καλώς ότι ο Θεός επιτρέπει την αγιοκατάταξη ανθρώπων για να διαπιστώνουμε την δύναμη του δώρου Του, το οποίο είναι κοινό σε όλους, για να μας δώσει την ευκαιρία να τιμήσουμε τους φίλους Του που είναι οι Άγιοι και να Τον δοξάσουμε.

«Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού. Τοις Αγίοις τοις εν τη γη Αυτού εθαυμάστωσεν ο Κύριος». (π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, από τον τόμο Άγιος Σπυρίδων: Ο Ναός και η Λατρεία του στην Κέρκυρα, Κέρκυρα 2007).

Έναν τέτοιο Άγιο, υποδέχθηκε σήμερα και η Λάρισα. Τον προστάτη της νήσου των Κερκυραίων.

Τον Άγιο Σπυρίδωνα τον θαυματουργό. Η ενορία του Αγίου Νικολάου ντύθηκε τα γιορτινά της για να δεχθεί το ιερό και Άγιο Λείψανο.

ypodoxi_agspiridwna-6 ypodoxi_agspiridwna-5 ypodoxi_agspiridwna-4

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε σε κεντρική οδό της πόλεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, παρουσία του ιερού κλήρου και των ευλαβών πιστών. Σημαιοφόρος της πομπής η φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

Το ιερό λείψανο μετέφερε κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς π. Ιουστίνος Κωνσταντάς.

Ακολούθησε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός, στο τέλος του οποίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος κάλεσε όλους τους πιστούς να κλίνουν γόνυ στον Άγιο Σπυρίδωνα και να ασπαστούν ευλαβικά το άφθαρτο χέρι Του, παρακαλώντας τον Άγιο να είναι μεσίτης προς τον Κύριο της Δόξης.
Το Λείψανο του Αγίου θα παραμείνει στη Λάρισα μέχρι και την 20η Δεκεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, ενώ καθημερινά θα τελούνται πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις.

ypodoxi_agspiridwna-3 ypodoxi_agspiridwna-2 ypodoxi_agspiridwna-19

TOP NEWS