Λαρίσης Ιερώνυμος: «Χαλάμε» τα παιδιά μας γιατί δεν τα βλέπουμε ως ψυχές, αλλά ως παραγωγικές μηχανές

  • Dogma
λαρίσης

Με ξεχωριστή εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη Αττικής.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιερέων.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο για τη μεγάλη τιμή της παρουσίας του στον Ιερό Ναό, τον οποίο έχει διακονήσει από παιδί.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Λαρίσης  κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την άδεια που του εκχώρησε να προΐσταται της Πανηγύρεως και αφού μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του, έκανε λόγο για τα παιδικά του χρόνια που συνδέθηκαν με τον συγκεκριμένο Ι. Ναό. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι προ 50 ετών βαπτίστηκε και προ 25 ετών χειροτονήθηκε Διάκονος στον παρόντα Ι. Ναό του Αγίου Ελευθερίου. Σαφώς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εύρυθμη λειτουργία του Ι. Ναού από τα παλαιότερα χρόνια έως σήμερα καθώς, και στη συνεργασία μεταξύ των Εφημερίων που συνέβαλαν στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να επιτευχθεί η αρμονία και η ευταξία της ενορίας. «Ενορία των ποικίλων πνευματικών ρευμάτων» χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ενορία που «αντέχει την ποικιλία και την πολυσυλλεκτικότητα», όπως τόνισε. Έπειτα, έκανε λόγο για τον Άγιο Ελευθέριο και τον βίο του. Ο Άγιος Ελευθέριος κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και ο στόχος του επετεύχθη. «Άγιος γίνεται όποιος έχει τη σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος» συνέχισε. «Η μητέρα του Αγίου Ελευθερίου ήταν Αγία και τον μεγάλωσε με αρχές, αξίες και ιδανικά», τόνισε αναφερόμενος στη μητέρα του Αγίου Ελευθερίου, την Αγία Ανθία, η οποία εορτάζει την ίδια ημέρα και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για τους σημερινούς γονείς.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης αναφερόμενος στο σημερινό τρόπο ανατροφής των παιδιών τόνισε: «Σήμερα οι γονείς κοιτούν να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους και να τα σπουδάσουν. «Χαλάμε» τα παιδιά μας πολλές φορές γιατί δεν τους βλέπουμε ως ψυχές αλλά ως παραγωγικές μηχανές. Ευλογημένο να προσπαθούμε να «τακτοποιήσουμε» τα παιδιά μας, αλλά εάν αυτό γίνεται χωρίς αρχές και αξίες, αν αυτό γίνεται έξω από τα εκκλησιαστικά πλαίσια, χωρίς εκκλησιαστικό ήθος είναι μάταια όλα. Η Ανθία αγωνίστηκε να φτιάξει έναν Άγιο, πόσοι από εσάς αγωνίζεστε να φτιάξετε έναν Άγιο; Είναι σημαντικό αυτό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος.

Δεκάδες πιστοί, μεταξύ άλλων και ο Υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης, συνέρρεαν κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας για να συμμετάσχουν στον Εσπερινό, να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ελευθερίου και του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου που φυλάσσονται στον Ι. Ναό και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία τους.

 

TOP NEWS