Λέσβος: Πλήθος κόσμου στον Ταξιάρχη Μανταμάδου – Ξεχωριστός ο φετινός εορτασμός

  • Dogma
ταξιάρχη

Ένα ατέλειωτο ανθρώπινο ποτάμι κατευθύνεται  προς το προσκύνημα του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο. 

Εκατοντάδες είναι οι πιστοί που καταφθάνουν από χθες, Παρασκευή 05 Μαΐου, με πλοία και αεροπλάνα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας στον Ταξιάρχη Μανταμάδου.

Στα πλοία η πληρότητα άγγιξε το 100%. Μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας φέτος ο εορτασμός στον Ταξιάρχη θα είναι ουσιαστικά χωρίς περιορισμούς. Η τροχαία από σήμερα το πρωί έχει λάβει έκτακτα μέτρα. Μάλιστα έχει εκδώσει και οδηγίες για πεζούς και προσκυνητές.  Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος θα έχουμε ρεκόρ προσκυνητών στον Ταξιάρχη ξεπερνώντας τα 60.000 άτομα.

Οι προσκυνητές που θα μεταβούν με τα πόδια στην πλειονότητά τους θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα – Σάββατο –  ώστε να βρίσκονται τις πρώτες πρωινές ώρες στο Προσκύνημα. Ο επαρχιακός δρόμος Μυτιλήνης – Μανταμαδου θα γεμίσει κόσμο που θα περπατήσει πολλές ώρες για να σταθεί έστω για λίγο μπροστά στην ανάγλυφη εικόνα του, για να τον ασπαστεί, να παρακαλέσει, να δοξάσει. Πεζοπορία οργανώνει και ο «Ορειάς».

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα)και η μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα προσελκύει πλήθος πιστών. Φέτος ο εορτασμός είναι ξεχωριστός καθώς συμπίπτει με την πραγματική ημερομηνία των εγκαινίων του Ναού. Κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο αν λάβουμε υπόψιν ότι το Πάσχα είναι κινητή εορτή.

Στις 8 Μαΐου το 1888 ανεγέρθηκε ο σημερινός ναός, στα θεμέλια του παλιού που ήταν μικρότερος. Οπότε αυτή την ημέρα των εγκαινίων πανηγυρίζει ο ναός των Ταξιαρχών, δηλαδή τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα που τότε συνέπεσε στις 8 Μαΐου το 1888.  Την Κυριακή λοιπόν 8 Μαΐου 2022 , ο Μανταμάδος βάζει τα γιορτινά του και κόσμος από κάθε σημείο της Ορθοδοξίας θα καταφθάσει στη Χάρη του!

Πηγή: lesvosnews.net

 

 

TOP NEWS