Λιτανεία ιεράς εικόνας της Παναγίας των Λιθινών Σητείας

  • Dogma
παναγίας

παναγίας

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ο οποίος και ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και κήρυξε τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο γεγονός της Γεννήσεως της Παναγίας, από την οποία «ανέτειλεν ο Ήλιος της δικαιοσύνης», ως «της παγκοσμίου χαράς τα προοίμια» λόγω της αρχής της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους και της λύσης της κατάρας της στειρότητας της Αγίας Άννας, καθώς ο Θεός εισάκουσε τη προσευχή αυτής και του συζύγου της αγίου Ιωακείμ παρά τη προχωρημένη ηλικία τους.

Ο Σεβ. αναφέρθηκε στις προεικονίσεις, προτυπώσεις και προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρονται στην Παναγία μας, την οποία προεικονίζουν η άφλεκτος βάτος στο όραμα του Μωυσή, οι θεόγραφες πλάκες και η κιβωτός του Νόμου, το ουράνιο μάννα και η χρυσή στάμνα, η λυχνία και η τράπεζα, η ράβδος Ααρών η βλαστήσασα, η κλίμακα του Ιακώβ, ο πόκος του Γεδεών, το αλατόμητον όρος του Δανιήλ, η κάμινος που με το πυρ δρόσιζε τους Τρεις Παίδες, αλλά και τα Αγια των Αγίων της σκηνής του μαρτυρίου. Επίσης, ο αναφέρθηκε στην περίπυστο θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας των Λιθινών και στην ιδιαίτερη ευλάβεια των  κατοίκων της περιοχής προς αυτήν, και ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους την σκέπη και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας στην οποία έλαβαν μέρος ο Ιερός Κλήρος, οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και ο παριστάμενος ευσεβής λαός.

Στην ακολουθία του Εσπερινού και στη λιτάνευση της ιεράς εικόνος έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και πλειάδα Εφημερίων της περιοχής, ενώ τους ύμνους απέδωσε χορός με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη, Δ/ντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως. Υπεύθυνοι για την ομαλή τάξη και διευθέτηση των προσκυνητών ήταν και φέτος τα Μέλη της Ε.Δ.Ε.Α.Κ. Σητείας με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους κ. Γιάννη Δασκαλάκη.

Εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιθινών κ. Βασίλειος Γιωργουλάκης και πλήθος πιστών.

TOP NEWS