Λιτανεία της εικόνας της Αγίας Σοφίας στο Ναύπλιο

  • Dogma
αγία σοφία

Εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, Αγάπης, Πίστεως και Ελπίδας, στο ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Tον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε την παραμονή της εορτής των Αγίων Σοφίας, Αγάπης, Πίστεως και Ελπίδας, τέλεσε ο αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μιχαλόπουλος.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η θεία λειτουργία Ιερουργούντος του Ιερέως π. Διονυσίου Ταμπάκη και μετά το πέρας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας στα γραφικά σοκάκια του Ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου. Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης. Βρίσκεται στην συνοικία Ψαρομαχαλά του Ναυπλίου. Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως.

αγίας σοφίας αγίας σοφίας

Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί, οι άλλες εκκλησίες ήσαν, όπως είπαμε υπό κατάληψη και ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων γίνονταν μόνον εκτός των τειχών, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πρόνοια. Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας. Τον πανηγυρικό εσπερινό παρακολούθησαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός ,η πολιτευτής Αργολίδος Σόνια Ταντάρου Κρίγγου κι ο πρόεδρος των απανταχού Ναυπλιωτών Κολόκας Κωνσαντίνος.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ