Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Θεοτόκου από την Ι. Μονή Κλειστών

  • Dogma
μονή κλειστών

Παρουσία του Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο η ετήσια λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Κλειστών.

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 προγραμματίζεται η ετήσια λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Θεοτόκου από την Ι. Μονή Κλειστών, στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων.

Στις 15:00 θα ξεκινήσει Ιερά Παράκληση στο χώρο της Ιεράς Μονής, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου και κατόπιν θα ξεκινήσει η πορεία προς τα Άνω Λιόσια. Η λιτανεία διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

Η λατρευτική αυτή πράξη είναι έθιμο παλαιότατο, περισσότερο από 100 χρόνια, κατά το οποίο οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων μεταφέρουν την Ιερά Εικόνα στην πόλη τους για μία ημέρα, το Σάββατο της Ε’ εβδομάδας των Νηστειών. Ακολουθεί παρόμοια λιτάνευση από τους κατοίκους της Φυλής, το Σάββατο του Λαζάρου.

Η παλαίφατος και σεβασμία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών Φυλής είναι παλαιό μοναστήρι που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες της Πάρνηθας στην Αττική και σε υψόμετρο περίπου 600 μ., κοντά στο αρχαίο φρούριο της Φυλής και περίπου 3 χλμ. από τη Χασιά. Η θέση της μονής έχει υπέροχη θέα προς νότο το Θριάσιο πεδίο, το λεκανοπέδιο Αθήνας και Πειραιά καθώς και τα νησιά του Σαρωνικού.

Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Κλειστιώτισσα» από τη θέση «Κλειστά» που βρίσκεται και κατά παραφθορά του «Εκκλησιώτισσα».

Είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε. Από την αρχιτεκτονική της μορφή της εκκλησίας της που είναι σταυροειδής ναός με τρούλο θεωρείται πως έχει κτιστεί κατά τον 16ο ή 17ο αιώνα. Στον νάρθηκα του ναού φέρεται εγχάρακτη χρονολογία 1204 που μάλλον φαίνεται πως έχει σημειωθεί μεταγενέστερα λανθασμένα.

TOP NEWS