«Μαγνήτων Κιβωτός»: 10 χρόνια έργου

  • Dogma
μαγνητών κιβωτός

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια δράσεων, εκδηλώσεων και εκδόσεων.

Την επέτειο αυτή έχει προγραμματιστεί να την τιμήσει με μια σειρά επιλεγμένων δραστηριοτήτων που θα αποδώσουν το στίγμα ολόκληρης της δεκαετίας.

Και η πρώτη, όπως κάθε χρόνο, είναι η παρουσίαση της Επετειακής Έκδοσης – Ημερολόγιο 2024 με τίτλο «Πρακτικές πολιτιστικής διαχείρισης και δικτύωσης ενός πολιτιστικού φορέα – Μαγνήτων Κιβωτός, 10 χρόνια συνεργειών για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο του Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2024 που φέρει τον τίτλο, «Μαγνήτων Κιβωτός, 10 χρόνια συνεργειών για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Η «Επετειακή Έκδοση – Ημερολόγιο 2024»  είναι αφιερωμένη ακριβώς σ’ αυτή την  πορεία των 10 ετών της «Μαγνήτων Κιβωτού», με στόχο τη συνέργεια και τη δικτύωση των πολιτιστικών φορέων της Μαγνησία και της Επαρχίας Αγιάς για τη διάσωση, την ανάδειξη και την καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Η ιδέα του θεματικού έτους για το 2024 από την οποία διαπνέεται και η Επετειακή Έκδοση – Ημερολόγιο 2024, κινείται σε δύο άξονες – αυτή που αναφέρεται στη φιλοσοφία και τις πρακτικές που ακολούθησε ο φορέας πολιτισμού για δέκα χρόνια – και η άλλη στους βασικούς σταθμούς των θεματικών ετών με τις αντίστοιχες δράσεις και εκδηλώσεις που αποτέλεσαν τη βάση για την πολιτιστική δημιουργία και συνύπαρξη πολλών φορέων πολιτισμού.

Τα δέκα χρόνια Δράσεων και Εκδηλώσεων της «Μαγνήτων Κιβωτού» λειτούργησαν ως πυξίδα και οδηγός, για να γίνεται συνεχώς  αποδοτικότερη και παραγωγική, στο επίπεδο της οργάνωσης, του σχεδιασμού, της δικτύωσης και της ανάληψης πρωτοβουλιών στο χώρο του πολιτισμού. Σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να καταγράφει τις δικές της πρακτικές πολιτιστικής διαχείρισης και δικτύωσης ενός πολιτιστικού φορέα τόσο σε επίπεδο μεθοδολογίας, όσο και σε επίπεδο και καλών πρακτικών.

Τελικός σκοπός της είναι να συνεχίσει να αφήνει στην κοινωνία ένα ισχυρό αποτύπωμα με μια διαρκή προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια, ώστε να κρατήσει ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά της Μαγνησίας.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου2024, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. – Παράρτημα Μαγνησίας η «Μαγνήτων Κιβωτός» παρουσιάζει την πρώτη επετειακή δράση της για το 2024  και την δέκατη θεματική έκδοση – ημερολόγιο, αφού, όπως προαναφέρθηκε έχουν προγραμματιστεί και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που θα παρουσιαστούν καθόλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Όλη η εκδήλωση της παρουσίασης έχει την σημειολογίας, οι δε άνθρωποι που θα την παρουσιάσουν, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία και η «Μαγνήτων Κιβωτός» επιθυμεί να τους τιμήσει με την επιλογή τους.

Επιλέχτηκε ο φιλόξενος χώρος του Αμφιθεάτρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, διότι από τον ίδιο χώρο ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις των θεματικών εκδόσεων – ημερολογίων με τον τόμο (βιβλίο και ημερολόγιο 2015 ξεχωριστά), «Ήρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960)», που αποτέλεσε και την εναρκτήρια εκδήλωση του θεματικού έτους πολιτισμού με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας».

Ο Ομότιμος Καθηγητής Θεοδόσιος Π. Τάσιος προτάθηκε και θα δούμε (ψηφιακά) τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, διότι ήταν η προσωπικότητα αυτή που κατέδειξε πειστικά την σχέση της Εκκλησίας και του πολιτισμού, άρα την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός φορέα πολιτισμού στο πλαίσιο των κοινωνικών παρεμβάσεων της τοπικής μας Εκκλησίας.

Τιμώντας το έργο του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ως πρωτοπόρου φορέα ανάδειξης πανελληνίως του πολιτισμού της περιοχής μας και την επί  11 χρόνια Διευθύντριά του, την Δρ. Αρετή Τζανετοπούλου, πλέον Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μαγνησίας, κλήθηκε να τοποθετηθεί από μέρους της Μαγνησίας.

Ο Θανάσης Λάλας είναι ένας καταξιωμένος άνθρωπος του Πολιτισμού με πρωτοπορία στη Δημοσιογραφία, εξαιρετικές συγγραφικές δραστηριότητες και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται το εικαστικό του έργο και εκτός της χώρας μας.

Εξαιρετική σημασία θεωρείτε ότι έχει η τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης από τον εμπνευστή του φορέα πολιτισμού, του Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρό της  κ. Ιγνατίου.

Αναγνωρίζοντας την προσφορά των Επιμελητών και τα δέκα αυτά χρόνια, δίνεται βήμα στον Οργανωτικό Γραμματέα της «Μαγνήτων Κιβωτού», Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, προκειμένου να αναλύσει και το σκεπτικό της παρούσας έκδοσης.

Τέλος, με την επιλογή του πρώην Προέδρου της Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας, Δημοσιογράφου Δημήτρη Χορταργιά, επιθυμία των διοργανωτών είναι να εκφραστεί ένα μεγάλο ευχαριστώ στα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία υποστηρίζουν τη «Μαγνήτων Κιβωτό» όλα αυτά τα χρόνια.

Η αποδοχή της πρότασης του φορέα  από όλους αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους αποτελεί ακόμη μια ευκαιρία στους Βολιώτες να τους ακούσουν εκ του σύνεγγυς, και τη «Μαγνήτων Κιβωτό» να κάνει ένα ξεκίνημα στις Επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις και να αποτελέσουν ορόσημο για την έναρξη της επόμενης περιόδου της δράσης της.

Μέσα στη δεκάχρονη δραστηριοποίηση του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», η λογική της λειτουργίας ενός άτυπου δικτύου ή μιας ομπρέλας συμπράξεων σε επίπεδο θεματικών δράσεων και εκδηλώσεων με φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι, Πολιτιστικοί Οργανισμοί, Δημόσιες Βιβλιοθήκες,  Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες,  σύλλογοι, άτυπες ομάδες, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλοι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς), δεν ήταν μια προγραμματισμένη επιλογή, αλλά προέκυψε αβίαστα σύμφωνα και με τις καταστατικές αρχές και τους σκοπούς του φορέα. Επιπρόσθετα, ήταν μια ανάγκη και μια απάντηση έναντι του φαινομένου του κατακερματισμού ασύνδετων δράσεων και εκδηλώσεων πολιτιστικών φορέων, οι οποίες αρκετές φορές δεν  συνδέονταν με συγκεκριμένα «παραδοτέα» (π.χ. εκδόσεις, πρακτικά συνεδρίων, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές παραγωγές, κ.ά.) για τις επόμενες γενιές.

Η δικτύωση με τους πολιτιστικούς φορείς, που επιτεύχθηκε μέσα από τις πρωτοβουλίες της «Μαγνήτων Κιβωτού», έφερε επίσης στην επιφάνεια ένα άλλο ζήτημα που έχει ατονήσει στις μέρες μας, δηλαδή αυτό του δημοκρατικού  προγραμματισμού για τον πολιτισμό σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, με κορυφαίο εργαλείο την ετήσια συνάντηση πολιτιστικών φορέων, την υποβολή προτάσεων που διαμορφώνονταν στην πορεία και τέλος άλλες άτυπες συναντήσεις συνεργασίας ή προετοιμασίας. Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν σαν ένα εργαστήριο διαβούλευσης με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο με αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα, φιλοσοφία, άξονες και σχέδιο υλοποίησης.

Η παραπάνω αναφορά της Επετειακής Έκδοσης σε γενικότερα ζητήματα λειτουργίας των πολιτιστικών φορέων, που αποκτήθηκε στη διάρκεια της δεκάχρονης δραστηριότητας, μαζί με παραδείγματα από τις δράσεις και εκδηλώσεις, θα αποτελέσει ένα «εγχειρίδιο καλής λειτουργίας» για όλου.

Οπότε καλούνται όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι να προσέλθουν στην παρουσίαση και να αποκτήσουν δωρεάν την  «Επετειακής Έκδοσης – Ημερολόγιο  2024».

Τα κείμενα της Επετειακής Έκδοσης είναι του Δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη και η επιμέλεια των Νίκου Τσούκα και Αλέξανδρου Καπανιάρη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και αυτή τη φορά υπογράφει η Αποστολία Παλάσκα και την φιλολογική επιμέλεια η Σοφία Ξυνογαλά. Η σχεδίαση και η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε στις Γραφικές Τέχνες «ΠΑΛΜΟΣ.

Καθοριστική είναι και η συμβολή στην έκδοση των φωτογράφων Ελένης Παπαθανασίου, Ηλία Σακελλάρη και Βαγγέλη Τσιάμη, καθώς και άλλων σημαντικών συνεργατών και φωτογράφων της περιοχής μας.

Η περίτεχνη και προσεγμένη αυτή έκδοση, δεν θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί, όπως και οι τέσσερις προηγούμενες, αν δεν υπήρχε η γενναία και χωρίς υστεροβουλία χορηγία του Ομίλου Εταιρειών «ΗΡΑΚΛΗΣ», που στηρίχτηκε αποκλειστικά στην αναγνώριση της προσπάθειας της «Μαγνήτων Κιβωτού» και στην αξιολόγηση του αποτελέσματος που επιτεύχθηκε, για να τις ενισχύσει.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και Πρόεδρός της, κ. Ιγνάτιος,  πρόκειται να ανακοινώσει το σύνολο του προγράμματος του Θεματικού Έτους Πολιτισμού και να αναγγείλει  πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.

TOP NEWS