Μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

  • Δόγμα

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας απευθύνει πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και την μαθητική κοινότητα της περιοχής μας να επισκεφθούν την όμορφη και γραφική Μακρινίτσα

Τριάντα (30) μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου & μαθητές ERASMUS από Τουρκία, Ισπανία και Πορτογαλία επισκέφθηκαν την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου ε.έ. το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’Αμπέλι μου Πλατύφυλλο”.

Γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στο συμβολισμό της αμπέλου.
Από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο και από την Τουρκοκρατία μέχρι του νεότερους χρόνους, το αμπέλι, το σταφύλι, το κρασί συνοδεύουν ποικίλες εκφάνσεις της ζωής των Ελλήνων, καθώς είναι συνδεδεμένα όχι μόνο με τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και με την εκκλησιαστική και τη λαϊκή μας παράδοση, τα λαογραφικά έθιμα, με την πολιτιστική μας κληρονομιά διαχρονικά, αλλά και με την οικονομική ευημερία μέσα από την εμπορική διακίνηση των προϊόντων της αμπέλου.

Συνυφασμένη  στενά με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, και μάλιστα των Ελλήνων, η καλλιέργεια της αμπέλου, ενέπνευσε τη Μυθολογία και την αρχαία θρησκεία θεός Διόνυσος), τον Χριστιανισμό (Χριστός-Άμπελος), τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ποίηση, τα ήθη και έθιμα. Το αμπέλι, οι καρποί του (τα σταφύλια) και το κρασί πέρασαν από τον αρχαίο στον χριστιανικό ελληνικό κόσμο ως ευλογημένα δώρα του Θεού. Οι μαθητές ανακάλυψαν το σύμβολο της αμπέλου στα εκθέματα του μουσείου και στο τέλος δημιούργησαν και ζωγράφισαν ένα σελιδοδείκτη με το σχήμα του αμπελιού.

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας απευθύνει πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και την μαθητική κοινότητα της περιοχής μας να επισκεφθούν την όμορφη και γραφική Μακρινίτσα, να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και να συμμετάσχουν σε ένα από τα 5 εκπαιδευτικά προγράμματά του.

Υπενθυμίζουμε ότι το χειμερινό ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι:

Από την Δευτέρα έως και την Πέμπτη 10.00 π.μ – 4.00 μ.μ

Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10.00 π.μ – 6.00μ.μ

Για εκπαιδευτικές επισκέψεις, δράσεις και προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη των εκπαιδευτικών επισκέψεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κ. Γκαραγκούνη Καλλιόπη καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα.

Στοιχεία επικοινωνίας 2428090016, 6978668632

E-mail: ekmakrinitsas@gmail.com ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου http://makrinitsamuseum.gr/index.php/el/

TOP NEWS