Μαθητική εποπτική Θεία Λειτουργία από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
ιεραπύτνης

Μια πρωτότυπη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τμηματικά όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ και της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Ιεράπετρας. Τα παιδιά συμμετείχαν σε μαθητική εποπτική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Σε δύο σημεία της Θείας Λειτουργίας, μετά το πρώτο μέρος της (το Ευαγγελικό ανάγνωσμα) και κατά το κοινωνικό, ο Θεολόγος καθηγητής του σχολείου Δρ. Δημήτριος Χοϊλούς ερμήνευε τα τελούμενα και εξήγησε τις ιστορικές και συμβολικές διαστάσεις της Θείας Ευχαριστίας ως επανάληψης της ζωής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ως πρόγευσης και «εικόνας» της Βασιλείας του Θεού.

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ζωηρό ενδιαφέρον και πολλή προσοχή στη βιωματική αυτή δραστηριότητα, στην οποία τους δόθηκε η δυνατότητα να κατανοήσουν τα τελούμενα κατά την τέλεση του Μυστηρίου των Μυστηρίων της Θείας Ευχαριστίας, και να μετάσχουν των Αχράντων Μυστηρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά κατάλληλα προετοιμασμένα μετείχαν ως Χορός στα ψαλτικά μέρη της Θείας Λειτουργίας, ενώ τα αναγνώσματα διαβάστηκαν και στο αρχαίο κείμενο και σε μετάφραση στη νεοελληνική.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε στους μαθητές για τη Θεία Ευχαριστία ως το κατεξοχήν μυστήριο της Εκκλησίας, για τη σημασία της μετοχής όλων των πιστών στα τελούμενα, για τον Θεοσύστατο θεσμό της Εκκκλησίας, το συνοδικό σύστημα διοίκησής της και το μήνυμα της επικείμενης μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων.

Τέλος, συνεχάρη τον παριστάμενο Διευθυντή του σχολείου κ. Χρυσοβαλάντη Ψαρουδάκη και τον Θεολόγο κ. Χοϊλούς για την υλοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής δράσης σε συνεργασία με την Τοπική Εκκλησία και ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους καλά Χριστούγεννα.

TOP NEWS