Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έναρξη της συνεργασίας Ι.Π.Ε. και Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

  • ΔΟΓΜΑ

Απόλυτα επιτυχής υπήρξε η έναρξη της συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με την επιμόρφωση εκπαιδευτών και συντονιστών των επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022.

Πρόκειται για μία πολύ δημιουργική και στοχευμένη συνεργασία ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία, η οποία αποσκοπεί στην παροχή υψηλού επιστημονικού επιπέδου διά βίου μάθησης στους κληρικούς και τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας.

Η συνεργασία μεταξύ του Ι.Π.Ε. και του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. γίνεται στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο 2021, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος Β΄, με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή Βορίδη, και την Πρόεδρο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., κα Παρασκευή Δραμαλιώτη, με σκοπό το κοινό πλαίσιο δράσης των δύο θεσμών για θέματα ανίχνευσης εκπαιδευτικών αναγκών, σχεδιασμού και υλοποίησης επιμορφωτικών δράσεων και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών.

Κατά την έναρξη της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε το επιμορφωτικό πρόγραμμα “Εκπαίδευση εκπαιδευτών/τριών ενηλίκων” διάρκειας 100 ωρών, το οποίο προσέφερε το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. αποκλειστικά σε εκπαιδευτές, στελέχη του Ι.Π.Ε. και συντονιστές των επιμορφωτικών προγραμμάτων του. Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και σε αυτό συμμετείχαν 12 κληρικοί και 8 λαϊκοί (6 γυναίκες και 2 άνδρες), οι οποίοι επιμορφώθηκαν στην εκπαίδευση ενηλίκων, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και, βασιζόμενοι στις σύγχρονες αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων, να μπορέσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ρόλου τους ως επιμορφωτές και να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο του Ι.Π.Ε. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στελεχώνουν τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και τις δομές τους, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να παρέχεται σε αυτές επιμόρφωση και διά βίου μάθηση.

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα παρουσιάζοντας τις μικροδιδασκαλίες τους και έλαβαν πολύ θετικές αξιολογήσεις από τους εκπαιδευτές του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Παράλληλα, ξεκίνησε την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, το 2ο τμήμα του εν λόγω προγράμματος, το οποίο παρακολουθούν 24 κληρικοί, συντονιστές των προγραμμάτων του Ι.Π.Ε., ενώ θα ακολουθήσει και άλλο τμήμα, ώστε όλοι οι συντονιστές των Ιερών Μητροπόλεων να έχουν τα κατάλληλα εφόδια και να μπορούν να στηρίξουν την επιμόρφωση των στελεχών τους.

Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος επιμορφώσεων με θέμα «Εκπαίδευση εκπαιδευτών στην ηλεκτρονική μάθηση», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο. Ο κύκλος αυτός θα περιλαμβάνει επίσης τμήματα για τους συντονιστές των Ιερών Μητροπόλεων, προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να αξιοποιούν αποτελεσματικά τις τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής (ΤΠΕ) στον σχεδιασμό και υλοποίηση Μαζικών Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθήματων (MOOCS), για να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην εκπαιδευτική πλατφόρμα που δημιουργεί το Ι.Π.Ε.

Η γόνιμη συνεργασία Ι.Π.Ε. και Ε.Κ.Δ.Δ.Α. θα περιλαμβάνει και έναν τρίτο κύκλο επιμορφώσεων, ο οποίος ήδη σχεδιάζεται, σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς και κοινωφελή ιδρύματα.

Το Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη, την Πρόεδρο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., κα Π. Δραμαλιώτη, και τους εκλεκτούς συνεργάτες της για τη δυνατότητα που δίνουν στο Ι.Π.Ε. να επιμορφώσει τα στελέχη και τους συνεργάτες του, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχουν συνάψει.

TOP NEWS