Με Λαμπρότητα η Εορτή των Αγίων Αποστόλων στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
αποστόλων

Με  περισσή Εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου  η μνήμη των  Πανευφήμων και Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων της ομωνύμου πολυπληθέστατης Ενορίας στη  Λαμία.

Στον Όρθρο  των Αγίων Αποστόλων Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο οποίος κατόπιν προηξήρχε της Λαμπρής  Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας , συμπαραστατούμενος από Ιερείς της πόλεως.

Στις Ιερές Ακολουθίες  έψαλλαν οι δύο βυζαντινοί χοροί του Ναού συμψάλλοντος του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής ο Ποιμενάρχης μας   εκήρυξε τον Θείο Λόγο ομιλώντας  για τις σπουδαίες προσωπικότητες των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου  και Παύλου περιγράφοντας το κηρυκτικό  τους έργο και όλα εκείνα τα δεινά, τα οποία υπέμειναν υπέρ Χριστού.

Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Η Εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου αγαπητοί μου αδελφοί είναι μεγάλη και σπουδαία. Η Αγία μας Εκκλησία τους ονομάζει στύλους διότι πάνω σ’ Αυτούς στηρίζεται το Θείο οικοδόμημα της Εκκλησίας.

Ο Απόστολος Παύλος από φανατικός διώκτης των Χριστιανών έγινε όργανο της πρόνοιας του Θεού και με θεϊκή δύναμη εκήρυξε το ευαγγέλιο σε πολλές περιοχές μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα και είναι ιδρυτής της Εκκλησίας μας και  για εμάς τους Έλληνες  αυτό είναι καύχημά μας.

Διδασκόμαστε από τα παθήματα και τις κακουχίες που υπέφεραν υπέρ Χριστού , πώς πρέπει να ζούμε εμείς οι Χριστιανοί. Καύχημά μας πρέπει να είναι ο Εσταυρωμένος και Αναστάς Ιησούς Χριστός.

Πολλές φορές και εμείς οι Χριστιανοί αρνούμαστε τον Χριστό, διότι είναι πολύ δύσκολο να αφήσει κανείς την αμαρτία και να αφιερωθεί στον Χριστό, ιδιαίτερα  στις ημέρες  μας  που η πίστη διώκεται  από διώκτες αφανείς και φανερούς . Υπάρχουν στιγμές που ο καθένας από εμάς έχει συναισθηματική πτώση. Ποτέ όμως δεν πρέπει να αρνηθούμε τον Χριστό και γι’ αυτό χρειάζεται δύναμη , αγώνας και ομολογία της Πίστεως προς κάθε κατεύθυνση.

Εύχομαι η Πνευματική χάρη των Αγίων Αποστόλων να σκέπει και να διαφυλάττει την Ενορία αυτή, όλη την Μητρόπολή μας και ο Απόστολος Παύλος, ο Ιδρυτής της Εκκλησίας μας να σκεπάζει την Ελλάδα και την Μακεδονία μας. Να βοηθήσει στο θέμα αυτό της Μακεδονίας,  διότι οι περιστάσεις είναι χαλεπές και η μόνη μας Ελπίδα είναι ο Θεός».

Προ της απολύσεως  της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρ. π. Βασίλειος Καραμέρης προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας  για την παρουσία του στον εορτασμό αλλά και για την πατρική στοργή και αγάπη με την οποία όλα αυτά τα χρόνια αγκαλιάζει την Ενορία, ευχόμενος έτη πολλά, πανευφρόσυνα  γεμάτα από υγεία και δύναμη δια να συνεχίσει την Θεάρεστο Αρχιερατεία του και το σπουδαίο Ποιμαντικό έργο που επιτελεί στην  Φθιωτική εκκλησία.

Ο Ποιμενάρχης μας με τη σειρά του ευχαρίστησε τον π. Βασίλειο για τα καλά λόγια και  εξέφρασε τη χαρά του για την συνεχή  πνευματική προκοπή της Ενορίας και την  προσέλευση πολλών νέων και παιδιών στον Ιερό Ναό, γεγονός το οποίο χαρίζει ελπίδα και χαρά σε όλους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, προσεφέρθη εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου  κέρασμα προς όλους κατά την διάρκεια του οποίου η μικτή χορωδία της Ενορίας με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Ευθυμίου Τσούμα τραγούδησαν  παραδοσιακά άσματα.

Στις Ιερές Ακολουθίες  παρέστησαν πολλοί πιστοί από την πόλη της Λαμίας μεταξύ αυτών:  ο   Αντιπεριφερειάρχης  Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών κα Βίβιαν Αργύρη, ο Διοικητής της 695 Αποθήκης Πυρομαχικών Αυλακίου  Συνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου συνοδευόμενος  από αξιωματικούς και ο  τ.  Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τ. Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή Κων/νου, κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας.

αποστόλων img_0056_4 img_0011_5 img_0005_7

TOP NEWS