Με θρησκευτική λαμπρότητα η πανήγυρη του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος

  • Dogma

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή γιόρτασαν και φέτος  τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νίκωνος του ”Μετανοείτε”, Πολιούχου αυτής.

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή γιόρτασαν και φέτος, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νίκωνος του ”Μετανοείτε”, Πολιούχου αυτής.

Διεξοδικότερα, το απόγευμα της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου εψάλη ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ, πλαισιωμένος από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Ευστάθιο και τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε τους φιλοξενούμενους Ιεράρχες για την τιμητική αποδοχή της προσκλήσεώς του και στη συνέχεια τους παρουσίασε στο πολυπληθές εκκλησίασμα μιλώντας με θερμά λόγια για την πνευματικότητα και την προσφορά τους στις Ιερές Μητροπόλεις τις οποίες ποιμαίνουν.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από τον τιμώμενο Όσιο Νίκωνα ‘’τον Μετανοείτε’’ τόνισε με έμφαση την αναγκαιότητα της κοινωνίας του ανθρώπου με το Θεό, μέσω της ειλικρινούς και βαθιάς μετανοίας όλων όσων πρεσβεύουν τα χριστιανικά διδάγματα.

Tην κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό τελέσθηκαν αρχικά ο Όρθρος, η αμφιοφορία, η αρτοκλασία και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, τον οποίο συνεπικούρησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Γρεβενών κ. Δαυίδ και ο σεπτό Ποιμενάρχη μας.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό, μίλησε αρχικά για τον δύσβατο δρόμο τον οποίο επέλεξε ο Όσιος Νίκωνας παραβλέποντας την πλούσια και απροβλημάτιστη ζωή που του προσφερόταν. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μετάνοια ως βασική προϋπόθεση της χριστιανικής και ενάρετης ζωής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της Σπάρτης. Πλήθος χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του Αγίου στη ζωή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της θρησκευτικής εκδήλωσης. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Αγίους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Φιλαρμονική Δ. Σπάρτης, Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, κ.α) τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων της πόλης, καθώς και τους φοιτητές των Πανεπιστημιακών σχολών. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον διευθυντή και τους τεχνικούς του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση τόσο του Εσπερινού όσο και της Θ. Λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης.

Από τους εκπροσώπους των αρχών και φορέων παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές κ.κ Δαβάκης, και Γρηγοράκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σκούρος, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Βαλιώτης, ο Δήμαρχος Δ. Καλαμάτας κ. Νίκας, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Σκορδάς, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος κ. Γιόβας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τουφεξής, περιφερειακοί, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες με τους συνοδούς τους και τον σεπτό Ποιμενάρχη μας επισκέφθηκαν το προσφάτως εγκαινιασμένο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπου ξεναγήθηκαν από τον Επιμελητή του κ. Δημήτριο Μπαγιώκο.

TOP NEWS