Μεσολόγγι: Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο Μακαριστού Αιτωλίας Κυρού Κοσμά

  • Dogma
μνημόσυνο

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου τελέσθηκε σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία και το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Μακαριστού Αιτωλίας Κυρού Κοσμά τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ και συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κινσάσας κ.Θεοδοσίου, συνευχομένων δ’ εντός του ιερού Βήματος των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου και Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Τον θείο λόγο εκήρυξε, κατά προτροπή του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού κ. Ιεροθέου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος εστίασε το κήρυγμά του στην ανυπόκριτη πίστη και την καρδιακή ταπείνωση της Χαναναίας της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, που με παιδαγωγικό τρόπο ανέδειξε ο Κύριος, ο Οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, συχνά παιδαγωγεί τον άνθρωπο, ταπεινώνοντας το φρόνημά του, για να φύγει ο εγωισμός από την καρδιά του και να δώσει χώρο ώστε να κατοικήσει σ’ αυτήν η Χάρη του Θεού.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσωπικότητα του κεκοιμημένου Ιεράρχου και στους φιλικούς και πνευματικούς δεσμούς που τους συνέδεαν από την διακονία του στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, τονίζοντας ότι εποίμανε την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με θυσιαστικό φρόνημα και ανεπίληπτο ήθος.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Τοποτηρητή κ. Ιερόθεο για την άδειά του και μετέφερε σε όλους την ευλογία της Μεγαλόχαρης, με την ευκαιρία των 200 ετών από του Οράματος της Οσίας Πελαγίας, το οποίο οδήγησε στην Εύρεση της θαυματουργού Εικονος Της στην ιερά νήσο Τήνο.

Επηκολούθησε η τέλεση του Μνημοσύνου του αείμνηστου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπολεως κ. Ανδρέου.

Μετά το πέρας των Ακολουθιών, ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος επεσήμανε ότι κατά τον Άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα, η Θεία Λειτουργία είναι «χαριστήριος» και «ικέσιος».
Χαριστήρια, διότι κατ’ αυτήν ο άνθρωπος ευχαριστεί τον Θεό για τις δωρεές Του προς αυτόν, και ικετήρια, διότι Τον παρακαλεί για την εκπλήρωση των προσωπικών του αιτημάτων και προσευχών.

«Η σημερινή Θεία Λειτουργία», συνέχισε, «είναι χαριστήρια, διότι ευχαριστούμε τον Θεό γιατί προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κοσμά, και ικετήρια, διότι Τον παρακαλούμε για την παρ’ Αυτώ ανάπαυση της ψυχής του, και ευχαρίστησε για την παρουσία τους τους Αρχιερείς, τον ιερό Κλήρο, τους Δημάρχους Μσσολογγίου και Ναυπάκτου και τους πιστούς, που προσήλθαν για να προσευχηθούν υπέρ του κεκοιμημένου Ποιμενάρχου τους.

Σημειώνεται ότι, κατ’ εντολήν του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ετελέσθησαν ομοίως Μνημόσυνα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ήδη κατευθύνεται προς Ιωάννινα, προκειμένου, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, να χοροστατήσει κατά τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης και να ομιλήσει, με θέμα «Η πίστη των Ηρώων Θεμέλιο της Αγιασμένης Επανσστασης».

                      

 

TOP NEWS