Μηταράκης: Στον ΟΗΕ και την Κομισιόν το περιστατικό με τους 92 μετανάστες στον Έβρο

  • Δόγμα

«Η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς αυτοί οι 92 βρέθηκαν από την ίδια τη Frontex, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, βρέθηκαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα. Βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος και θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει φέρει το ζήτημα με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μεταράκης.

Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα κάνω ένα κύκλο επαφών και θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης προχώρησε σε σκληρή κριτική κατά της Τουρκίας για το περιστατικό αυτό, κατηγορώντας την ότι εργαλειοποιεί μετανάστες.

«Η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς αυτοί οι 92 βρέθηκαν από την ίδια τη Frontex, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, βρέθηκαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα. Βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος και θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, οι 92 δήλωσαν ότι αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τούς μετέφεραν στα σύνορα και τους πίεσαν να περάσουν προς την Ελλάδα, όπως είχε γίνει και με την υπόθεση των 38 μεταναστών τον Αύγουστο.

Ο Νότης Μηταράκης επισήμανε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Τουρκία και λόγω των επερχόμενων εκλογών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, υπάρχει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κύμα μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει ότι κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουμε. Παρά την πίεση που δεχόμαστε, φέτος έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Για να έχει και ο κόσμος μια αίσθηση των αριθμών, το 2015 είχαν μπει περίπου 1 εκατ. άνθρωποι στη χώρα μας, το ’19 72.000, πέρυσι 8.500 και φέτος μέχρι στιγμής 11.000. Άρα οι ροές προς τη χώρα μας είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα από τις 121 δομές που λειτουργούσαν στη χώρα μας να παραμένουν μόνο 34», τόνισε ο κύριος Μηταράκης.

Απάντηση στην επίθεση από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας

Για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από τον Φαχρετίν Αλτούν και τον τουρκικό Τύπο, ο υπουργός σημείωσε ότι: «Προσπαθούν επικοινωνιακά να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για να γυρίσουν την ιστορία».

Και κατέληξε: «Νομίζω σε όλες τις ιστορίες που έχουν συμβεί τελευταία με την Τουρκία, η χώρα μας έχει καταφέρει να αποδείξει ότι αυτά τα περιστατικά έγιναν όπως τα περιγράφουμε εμείς. Το γεγονός ότι τους συγκεκριμένους τους παρέλαβε η Frontex δίνει μεγαλύτερο βάρος στα δικά μας επιχειρήματα. Εγώ είχα πει προς την Τουρκία προχθές με tweet που έκανα, ότι πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσει το περιστατικό. Η Τουρκία από ότι φαίνεται δεν το διερευνά γιατί το γνωρίζει».

Μηταράκης: Στον ΟΗΕ και την Κομισιόν το περιστατικό με τους 92 μετανάστες στον Έβρο-2

Σημειώνεται ότι χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, με μηνύματα στο Twitter γραμμένα στα ελληνικά επιτέθηκε στον Νότη Μηταράκη, όπως και στην κυβέρνηση συνολικά για το θέμα των 92 γυμνών μεταναστών που εντοπίστηκαν στον Έβρο.

«Η μηχανή των ελληνικών ψευδών ειδήσεων είναι και πάλι σε λειτουργία… Μπερδεύοντας την Ελλάδα με την Τουρκία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αναρτήσεις ψευδών, λανθασμένων περιεχομένων προσπάθησε να καταδείξει τη χώρα μας ύποπτη», σημείωσε ο Αλτούν σε αναρτήσεις του στο Twitter.

«Η Ελλάδα με αυτές τις μάταιες και επιπόλαιες προσπάθειες έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι δεν σέβεται την αξιοπρέπεια αυτών των καταπιεσμένων ανθρώπων, ενώ δημοσίευσε τις φωτογραφίες των προσφύγων που έχει απελάσει ιδιοποιούμενη τα προσωπικά τους αντικείμενα».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη χώρα αλλά και τη Frontex. «Οι ελληνικές αρχές συνεργαζόμενες με τη Frontex, πρέπει να λογοδοτήσουν για τα μωρά που έγιναν αιτία να πνιγούν στο Αιγαίο, τους ανθρώπους που έγδυσαν, χτύπησαν με ζώνες και άφησαν να πεθάνουν από το κρύο στον Έβρο».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS