Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Ίδρυση 3ης Μητρόπολης ζητούν στο Αγρίνιο – Διχαστικό το αίτημα απαντά το Μεσολόγγι

  • Dogma
αγρίνιο

Αναταράξεις στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας Κυρού Κοσμά. Οι Αγρινιώτες επιθυμούν η  πόλη τους να αποτελέσει έδρα τρίτης μητρόπολης. «Διχαστικό το αίτημα για ίδρυση Μητρόπολης στο Αγρίνιο», απαντούν οι Μεσολογγίτες. Και νέους «πονοκεφάλους» φαίνεται πως θα έχει ο τοποτηρητής Ναυπάκτου Ιερόθεος, πέραν από τους αντιεμβολιαστές ιερείς, ειδικά αφού όπως ο ίδιος «ανακοίνωσε» προ ημερών η τοποτηρητεία του θα διαρκέσει αρκετό καιρό….

Η αλλαγή των ορίων των μητροπόλεων είναι ζήτημα που συζητείται χρόνια στους εκκλησιαστικούς κύκλους και δεν προέκυψε σε αυτή τη συγκυρία. Η εκκλησία, άλλωστε, όπως διαπιστώνει το ρεπορτάζ του agrinionews.gr,  έχει αυτοδιοίκητο και δεν είναι έργο των τοπικών παραγόντων και της αυτοδιοίκησης να παρέμβουν για το χωροταξικό της.

Ωστόσο είναι αρκετοί Αγρινιώτες που θεωρούν πως δικαιούται η πόλη να αποτελέσει έδρα τρίτης μητρόπολης και όχι να αλλάξει η έδρα της σημερινής, όπως κάποιοι κύκλοι στο Μεσολόγγι διακινούν.  Mε τον τρόπο αυτό, θεωρούν ότι  εξυπηρετείται καλύτερα το ποιμαντορικό έργο της εκκλησίας.

Στο προσκήνιο και πάλι το “διχαστικό” αίτημα για ίδρυση Μητρόπολης στο Αγρίνιο

Στο Μεσολόγγι, ωστόσο,  είναι κάθετα αρνητικοί στο ενδεχόμενο ίδρυσης τρίτης Μητρόπολης και χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο δημοσίευμα του  messolonghinews.gr

Η εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά «έβγαλε από τη ναφθαλίνη» διχαστικά αιτήματα περασμένων δεκαετιών αναφορικά με τα όρια της Μητροπόλεως και όχι μόνο…

Κι αυτό διότι τόσο στους κόλπους της Εκκλησίας όσο και στην τοπική κοινωνία του Αγρινίου κυρίως ακόμη και πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ο Μακαριστός Ιεράρχης ξεκίνησαν συζητήσεις και διεργασίες…

Μάλιστα εδώ και μέρες στο Αγρίνιο είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών από πολίτες και φορείς για την υποστήριξη αυτού του αιτήματος δηλαδή της διχοτόμησης των ορίων της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με δημιουργία Μητροπολιτικής έδρας στο Αγρίνιο.

Ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Μεσολόγγι για την υποστήριξη του «αντίθετου» δηλαδή την διατήρηση των υφιστάμενων ορίων.

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι για ακόμη φορά στην Αιτωλοακαρνανία θα υπάρξει «ανάλωση» δυνάμεων για ένα μη ουσιώδες θέμα, μιας και πλέον, είτε λόγω της τεχνολογίας, είτε των οδικών αξόνων που έγιναν ή κατασκευάζονται υπάρχει άμβλυνση των όποιων δυσκολιών υπήρχαν στις εντός του νομού μετακινήσεις και κυρίως στη διοίκηση της Μητρόπολης.

Έτσι ενώ η στόχευση στην Αιτωλοακαρνανία πρέπει να είναι στην κατεύθυνση, της θωράκισης και ενίσχυσης των δομών της δημόσιας υγείας (σ.σ. νωπές είναι οι μνήμες από τις θλιβερές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της COVID19 ειδικά στην περιοχή του Αγρινίου), της στήριξης του πρωτογενούς τομέα, της ανάδειξης του όποιου τουριστικού προϊόντος της περιοχής, της ενσωμάτωσης των ΡΟΜΑ, της διαχείρισης των σκουπιδιών και της διασφάλισης της λειτουργίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το επόμενο διάστημα αυτό που θα απασχολεί την κοινή γνώμη θα είναι εάν θα συσταθεί και τρίτη θέση Μητροπολίτη στο νομό…

Έτσι εκτιμούμε ότι θα πρέπει το πολιτικό προσωπικό του νομού άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να «κοπούν μαχαίρι» αυτές οι συζητήσεις. Το γιατί αυτονόητο.

 

TOP NEWS