Μητρόπολη Δημητριάδος: 1ο Διαβαλκανικο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

  • Dogma
διαβαλκανικό

Το 1o Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8/9, στις 8μ.μ., στην παραλία του Βόλου.

Την παραμονή, 7/9, τα συγκροτήματα θα εμφανιστούν στο Λιμανάκι των Καλών Νερών, φιλοξενούμενα της Τοπικής Κοινότητας Καλών Νερών και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπελεγρίνου Κορόπης, το χορευτικό συγκρότημα του οποίου θα πλαισιώσει τα Βαλκανικά Χορευτικά σύνολα. Τέλος, την Κυριακή 9/9 θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλουπανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, με την συμμετοχή των φιλοξενουμένων χορευτών και συνοδών των αποστολών του φεστιβάλ.

Μετά την επιτυχημένη χορευτική εκδήλωση για την 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821, με τίτλο: «Πρώτος το χορό να σέρνω στου Μοριά τις στράτες…», ακολούθησε τον περασμένο Μάιο το 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, που είχε τίτλο: «…με χορούς κυκλωτικούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε!», με την καθολική συμμετοχή όλων των χορευτικών συγκροτημάτων της Μαγνησίας, που δημιούργησε νέα δεδομένα στον τομέα της διοργάνωσης εκδηλώσεων παραδοσιακών χορών, το Χορευτικό Σύνολο Γυναικών της Ι.Μ.Δ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ» ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του 1ουΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, συνεπικουρούμενο οργανωτικά και από την «Μαγνήτων Κιβωτό, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Στο Φεστιβάλ θα εμφανιστούν τα χορευτικά σύνολα:

1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΑΝΚΟΒΙΤΣ» από την Τσέτσαβα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ‘’ΣΕΒΝΤΑΧ΄΄, από το Βράνιε της Σερβίας.
3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ από την Λάρισα και
4. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Στόχος του 1ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών, εκτός από την καλύτερη επικοινωνία με τους όμορους Βαλκανικούς πολιτισμούς, είναι και η γνωριμία των φιλοξενουμένων χωρών με τις ομορφιές και τα παράλια της Μαγνησίας, έτσι  ώστε και η περιοχή μας να γίνει τουριστικός προορισμός των κοντινών μας χωρών. Αρωγός και σ’ αυτήν την προσπάθεια η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, που στέκεται δίπλα στους διοργανωτές φορείς, όπως και η Τοπική Κοινότητα Καλών Νερών, από την οποία θα ξεκινήσει η εκδήλωση την Παρασκευή 7/9, που θα πραγματοποιηθεί στο Λιμανάκι των Καλών Νερών και με την συμμετοχή  και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπελεγρίνου Κορόπης Μηλεών.

διαβαλκανικό

 

TOP NEWS