Μητρόπολη Δημητριάδος: Αναβίωσε η Ακολουθία της Παννυχίδος

  • Dogma
ακολουθία

Η παλαιά και ξεχασμένη Ακολουθία της Παννυχίδος, του Βυζαντινού Ασματικού (κοσμικού) τυπικού, τελέστηκε την Τρίτη 20/3, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου.

Η Ακολουθία της Παννυχίδος τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία πολλών φιλακόλουθων πιστών.

Στην ακολουθία έψαλε ο χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση του  Πρωτοψάλτου κ. Ευσταθίου Γραμμένου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του Βυζαντινού Ασματικού Τυπικού από το Μοναστηριακό, το οποίο κυριαρχεί σήμερα στην Λατρεία μας. Επεσήμανε τα έντονα Παλαιοδιαθηκικά στοιχεία, που διασώζει η εν λόγω Ακολουθία, όπως πληθωρικά συνέβαινε στους πρώτες αιώνες της Χριστιανικής Εκκλησίας, ενώ εξήρε το κάλλος της γλώσσας από το οποίο κοσμείται η Παννυχίδα.

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο κατανυκτικό κλίμα της Τεσσαρακοστής, αλλά και στην προσμονή της Ανάστασης, που γεμίζει την ψυχή μας με χαρά: «Η Ανάσταση διώχνει τον φόβο του θανάτου, μας βεβαιώνει για την αθανασία μας, για την κληρονομιά του Παραδείσου».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Ιεροψάλτες, που απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους της Παννυχίδος και εξήρε την άριστη συνεργασία και εμπιστοσύνη με σύνολο τον Ιεροψαλτικό κόσμο: «Οι Ιεροψάλτες αποτελούν στήριγμα στην Λατρείας μας και εξ ονόματος του λαού συμβάλλουν στην συλλειτουργία Κλήρου και λαού».

IMG-d9b0fab7851552b4d295eee40d001036-V-960x1280 (1) ακολουθία

TOP NEWS