Μητρόπολη Φθιώτιδος: Εξόδιος Ακολουθία ταπεινού Παπα-Γιώργη της Μενδενίτσας

  • Dogma
παπά- γιώργη

Σε βαρύ και πένθιμο κλίμα και με την παρουσία πλήθους Ιερέων και πιστών εψάλη το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό του αγίου Γεωργίου η Εξόδιος Ακολουθία του ταπεινού και καλοκάγαθο Εφημερίου του Ιστορικού Χωριού της Μενδενίτσης π. Γεωργίου Λύτα.

Της Εξοδίου Ακολουθίας  του Παπα – Γιώργη, προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο οποίος με εγκάρδια και συγκινητικά λόγια ωμίλησε για την μακαριστό παπα-Γιώργη, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 60 ετών, σκορπώντας θλίψη στους οικείους του, στο ποίμνιο του και  σε όσους τον εγνώριζαν.

« Αγαπητοί μου αδελφοί και Πατέρες, με την κατ’ άνθρωπον θλίψη προπέμπουμε σήμερα στην αιωνιότητα, τον αγαπητό μας  π. Γεώργιο σκεπτόμενοι, ανθρωπίνως,  ότι θα μπορούσε ακόμη να προσφέρει πολλά στην Εκκλησία και στην οικογένειά του. Αλλά «Τίς γαρ έγνω νούν Κυρίου και τίς σύμβουλος αυτού εγένετο;» Έφτασε όμως η ώρα για να προστρέξει ο π. Γεώργιος στην αιώνια φωτεινή πατρίδα, κοντά στον Χριστό.

Την Ανάσταση του Κυρίου μας ο κάθε Ιερεύς την ζει καθημερινά στην ζωή του και την εξαγγέλλει και ο π. Γεώργιος οσάκις λειτουργούσε στις 3 Ενορίες που εξηπηρετούσε εκήρυττε τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου, τα δύο αυτά που είναι το καύχημα όλων των χριστιανών.

Τριανταπέντε χρόνια διηκόνησε το χωριό Μενδενίτσα με πίστη, απλότητα, αγάπη και υπομονή. Καταγόταν από το χωριό και το αγαπούσε. Είχε αυθόρμητο αλλά πολύ συναισθηματικό χαρακτήρα με απλή καρδιά και ευαίσθητη ψυχή και σας συγχαίρω διότι η παρουσία τόσου λαού δείχνει ότι αγαπάτε και τιμάτε τον καλοκάγαθο, πονόψυχο πνευματικό σας Πατέρα.

Ήταν πάντοτε πρόθυμος να βοηθήσει την Ιερά Μητρόπολη σε κάθε ανάγκη. Πολλά χρόνια εβοήθησε στις κατασκηνώσεις ως μάγειρας και μαζί με την καλή του Πρεσβυτέρα Μαρία ξενυχτούσαν για να ετοιμάσουν με αγάπη όσο γίνεται πιο νόστιμο  φαγητό για να ευχαριστηθούν τα εκατοντάδες παιδιά που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στις Κατασκηνώσεις.

Εχήρευσε η ωραία Ενορία της Μενδενίτσας και οι άλλες δύο Ενορίες που εξηπυρετούσε της Ανάβρας και των Καρραβιδίων. Να παρακαλέσουμε τον Κύριο να βρεθεί ισάξιος αντικαταστάτης του παπα – Γιώργη και να συνεχίσει την Ιστορία του χωριού, όπως εκείνος που το αγαπούσε.

Εύχομαι ο Κύριος να κατατάξει την ψυχή του μετά των αγίων και των δικαίων. Να συνεχίζει τώρα από το ουράνιο θυσιαστήριο να προσεύχεται για την καλή και υπομονετική πρεσβυτέρα του Μαρία, για τα δυο του παιδιά τον π. Νικόλαο και τον Αθανάσιο και για όλους τους πιστούς κατοίκους της περιοχής, να έχουν καλή παρηγοριά και την προσδοκία της κοινής Αναστάσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια ο υιός του π. Γεωργίου, π. Νικόλαος Λύτας με συγκινητικά λόγια αποχαιρέτησε τον πατέρα του μεταφέροντας σε όλους την τελευταία  του παρακαταθήκη μέσα από την οποία ζητούσε συγχώρεση από όλους και συνάμα παρείχε συγχώρηση προς όλους, ζητώντας ως τελευταία επιθυμία την προσευχή για την ψυχή του. Ο π. Νικόλαος στον λόγο του ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πατρική στήριξη και το ενδιαφέρον με τα οποία αγκάλιασε την Ιερατική οικογένειά του καθώς και όλους εκείνους τους Ιερείς και πιστούς για την αγάπη τους και την στήριξη τους.

Ακολούθησε εν πομπή η μεταφορά του σκηνώματός του στο Κοιμητήριο του χωριού , όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή του όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ιερού Παρεκκλησίου της Ζωοδόχου πηγής.

Τέλος εκ μέρους της οικογενείας προσεφέρθη σε όλους καφές εις μνήμην στην πλατεία του χωριού.

TOP NEWS