Μητρόπολη Φθιώτιδος: Θυρανοίξια παρεκκλησίου προς τιμή του Αγίου Ηρωδίωνος

  • Dogma
ηρωδίωνος

Με κατάνυξη και Ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου η Ιερά  μνήμη του αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ηρωδίωνος,  πρώτου Επισκόπου Υπάτης και  Ιδρυτού της Φθιωτικής  Εκκλησίας.

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της αγίας Σοφίας Λαμίας, όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων δώρων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολόαυ, συμπροσευχομένων απάντων των Κληρικών των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Υπάτης, Θερμοπυλών και Ροδίτσης, Στυλίδος και Πελασγίας, της Προέδρου του Ηθικοθρησκευτικού Συλλόγου Ορθοδόξου Χριστιανικής Αγωγής της πόλεως μας «Άγιος Ηρωδίων», κας Ηρώς Μπογδάνου και απάντων των μελών, του ευρισκομένου εις την πόλη της Λαμίας  κ. Στέλιου Παπαθεμελή ,τ. Υπουργού και Προέδρου του κόμματος «Δημοκρατική Αναγέννηση», του Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νικολάου Σταυρογιάννη και πολλών ευσεβών πιστών.

Μετά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία εν πομπή κλήρος και λαός μετέβησαν κάτωθι του Ναού στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο όπου ευρίσκεται  το μοναδικό εις την πόλη της Λαμίας  Ιερό παρεκκλήσιο προς τιμήν του  Αγίου Ηρωδίωνος, εις το οποίο ο Ποιμενάρχης μας ανέγνωσε την ευχή των θυρανοιξίων και ευλόγησε τους άρτους, τους οποίους προσέφεραν τα μέλη του Συλλόγου.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Αγαπητοί μου Πατέρες  και αδελφοί, φέτος  η μνήμη του αγίου Ηρωδίωνος εορτάσθηκε στη Λαμία με ιδιαίτερη λαμπρότητα, επισημότητα και χάρη. Εμείς οι Φθιώτες οφείλουμε τιμή, σεβασμό και  ευχαριστίες  στον Ιερομάρτυρα, πρώτο Απόστολο και πρώτο Επίσκοπο της Περιοχής μας, διότι εκείνος έφερε το Φως του Ευαγγελίου στη Φθιώτιδα. Είναι μεγάλη ευλογία για την νεοπαγή Ενορία της Αγίας Σοφίας να κατέχει ιερό Θυσιαστήριο προς τιμήν αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος. Την προσωπικότητα του αγίου, την διακατείχαν τρία χαρακτηριστικά, τα οποία καλούμαστε σήμερα να εφαρμόσουμε κι’ εμείς στην ζωή μας. Η  αγάπη του για τον Χριστό, η  υπακοή του προς τον διδάσκαλό του Απόστολο Παύλο καθώς και η  μαρτυρία της πίστεως. Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι επιτακτική ανάγκη να τα εφαρμόσουμε και εμείς στη ζωή μας ειδικά αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για να μπορέσουμε να βρούμε τον βηματισμό μας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού π. Χρήστο Τσιλοφύτη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την αποπεράτωση του Ιερού Παρεκκλησίου και  την Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου «Άγιος Ηρωδίων» για την ευλαβική και θεοπρεπή συμμετοχή τους στις Ιερές ακολουθίες, αλλά και την πολύτιμη βοήθειά τους στις εργασίες αποπερατώσεως του Παρεκκλησίου  και  ευχαρίστησε τους άρχοντες για την παρουσία τους. Με εγκάρδια λόγια καλωσόρισε στην πόλη μας τον κ. Παπαθεμελή και τον παρεκάλεσε κατά την διάρκεια του κεράσματος,  να απευθύνει προς τους Ιερείς και τους πιστούς ωφέλιμο λόγο υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Τέλος ευχήθηκε Χρόνια πολλά και ο άγιος Ηρωδίων να σκεπάζει τους πιστούς και να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών.

Αμέσως μετά εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Συλλόγου προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους.

Ο κ. Παπαθεμελής ανελθών εις το βήμα, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τα εγκάρδια λόγια προς το πρόσωπό του και του ευχήθηκε ο Κύριος να του χαρίζει ευλογία, υγεία και δύναμη δια να συνεχίσει την Θεάρεστο Αρχιερατεία του  και τον δωρικό του λόγο με τον οποίο ως γνήσιος Ιεράρχης της Ορθοδόξου Ελλαδικής Εκκλησίας στηρίζει και υπερασπίζεται τα δίκαια της Εκκλησίας και της Ελλάδος.

Ακολούθως ο κ. Παπαθεμελής στην ομιλία του αναφέρθηκε στα επίκαιρα, σημαντικά Εθνικά μας θέματα, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, ως συνεχιστές των αγίων και των Ηρώων προγόνων μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια και τα ιδανικά της Πίστεως και της Πατρίδος μας.

Μετά την μικρά δεξίωση πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μηναία Ιερατική Σύναξη των Εφημερίων Λαμίας και περιχώρων,  Στυλίδος και Πελασγίας υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε στους Ιερείς με θέμα την αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και έδωκε τις πατρικές του νουθεσίες προς όλους.

Η σύναξη έκλεισε με ανταλλαγή ευχών για καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ,ενώ σε όλους τους Ιερείς διενεμήθη φάκελος έντυπο υλικό.

ηρωδίωνος

Φωτό: imfth & Δημήτριος Καραγιάννης

 

TOP NEWS