Μητρόπολη Καλαβρύτων: Γνωρίζοντας τον Άγιο Νικόλαο εν Βουνένοις

  • Dogma
καλαβρύτων

Την ευκαιρία να «γνωρίσουν» από κοντά έναν Άγιο, είχαν δεκάδες πιστοί που βρέθηκαν στο Βουλωμένο Αιγίου και συγκεκριμένα στο εκκλησάκι τού Αγίου Νικολάκη, εκεί όπου εψάλη ιερά παράκληση από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο.

Σκοπός τής συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ήταν να αναδειχθεί ένας θαυματουργός Άγιος, άγνωστος στους περισσότερους, ο οποίος όμως έχει συχνή «παρουσία» και στην Αχαΐα. Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις, που έχει πάρει την ονομασία «Άγιος Νικολάκης» επειδή μαρτύρησε σε νεαρή ηλικία και προκειμένου να ξεχωρίζει από τον Άγιο Νικόλαο, η μνήμη τού οποίου (ως γνωστόν) τιμάται την 6η Δεκεμβρίου.

Αντιθέτως, η μνήμη τού Αγίου Νικολάκη τιμάται στις 9 Μαΐου, ενώ σε αυτόν είναι αφιερωμένα 12 εκκλησάκια σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα (Πυργάκι, Καλάβρυτα, Λεύκα, διασταύρωση προς Χιονοδρομικό Κέντρο, Κούτελη, Τριπόταμα, Σοπωτό, Κέρτεζη, Λευκάσιο, Βλασία, Κραστικοί). Επίσης, οστά του υπάρχουν στο Μέγα Σπήλαιο και τα Αραχωβίτικα.

Μετά το πέρας τής Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας περιέγραψε στους πιστούς τη δική του «γνωριμία» με τον Άγιο Νικόλαο εν Βουνένοις, όταν τυχαία μια μοναχή τού δώρισε ένα μπουκαλάκι με αγίασμα (αίμα) που αναβλύζει από τη βελανιδιά όπου τον σκότωσαν οι Άβαροι στα Βούνενα της Θεσσαλίας.

AGIOSNIKOLAKHS3 AGIOSNIKOLAKHS2-768x576 AGIOSNIKOLAKHS5-768x576 AGIOSNIKOLAKHS4-768x576 AGIOSNIKOLAOS9-768x576 AGIOSNIKOLAKHS8-768x576 AGIOSNIKOLAKHS6-768x576 AGIOSNIKOLAKHS1-768x576

«Ομολογώ πως δεν γνώριζα για τον Άγιο Νικόλαο των εν Βουνένοις, όμως μία σειρά από συγκυρίες με οδήγησαν σε αυτόν. Ήταν μία αποκάλυψη για μένα. Πιστεύω στους Αγίους και τη δύναμή τους», σημείωσε αρχικά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, που συγκινημένος διηγήθηκε το πώς επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό ο οποίος βρίσκεται στο σημείο όπου ο Άγιος μαρτύρησε.

«Ήταν σαν να μου είπε ο ίδιος ο Άγιος ΄΄έλα να με γνωρίσεις΄΄. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησα την επίσκεψή μου ως απλός προσκυνητής, παραμονή της εορτής, μεταβαίνοντας με αυτοκίνητο που δεν είχε τη δυνατότητα να τρέξει και, παρά το γεγονός αυτό, κατάφερα να φτάσω πριν από άλλο όχημα που με συνόδευε και το οποίο ήταν πολύ ανώτερο από το δικό μου. Έτσι, κατάφερα να φτάσω λίγο πριν την ολοκλήρωση του Εσπερινού και την λιτανεία, ενώ οι συνοδοί μου, με το άλλο αυτοκίνητο, έφτασαν μισή ώρα αργότερα! Αυτό για εμένα ήταν ένα μικρό θαύμα!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Στη συνέχεια μίλησε για τα θαύματα του Αγίου, ζητώντας από τους πιστούς να προσεύχονται ευχαριστώντας τον για την προστασία Του και παρακαλώντας Τον να μην μας στερεί την ευλογία και την χάρη Του. Για το τέλος δε, επιφύλαξε για τους παρευρισκομένους ένα πολύ σημαντικό «δώρο». Ήταν μία ιδιαίτερη στιγμή όταν τους προσέφερε για ευλογία λίγες σταγόνες από το ίδιο το θαυματουργό υγρό τού Αγίου Νικολάου, το οποίο αντλείται μέσα από το δέντρο όπου ο Άγιος είχε δεθεί και σκοτώθηκε από τους Αβάρους τον 10ο μΧ αιώνα. «Δέκα αιώνες πριν μαρτύρησε και ακόμη κάνει θαύματα», ανέφερε, κάνοντας γνωστό πως το υγρό αυτό αντλείται με ένα σωληνάκι από το δέντρο όπου μαρτύρησε ο Άγιος αλλά και από άλλα γύρω από αυτό. Το κόκκινο αυτό υγρό αρχίζει να τρέχει το απόγευμα της 8ης Μαΐου, παραμονή τής μνήμης του Αγίου και συνεχίζει την θαυμαστή εμφάνισή του μέχρι το πρωί της εορτής Του. Κι αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δυσπιστούν, ο Μητροπολίτης ανέφερε πως από αναλύσεις που έχουν γίνει από το Χημείο του Κράτους προέκυψε ότι πρόκειται για ένα υγρό που εμπεριέχει αίμα!

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ