Μητρόπολη Καλαβρύτων – Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της Παναγίας Τρυπητής –

  • Dogma
καλαβρύτων

Ολοκληρώθηκε το έργο της ανακαινίσεως του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής, το οποίο παραδόθηκε στην Ιερά Μητρόπολή Καλαβρύτω από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 – Το Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν οι πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία του Ιερού Προσκυνήματος.

Όπως σημειώνεται στο εγκύκλιο σχετικό σημείωμα που απέστειλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος ήταν ένα «έργο ιδιαιτέρως σύνθετο και απαιτητικό. Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στον ιστορικό Ιερό Ναό, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συντήρηση του διακόσμου στο εσωτερικό του και συγκεκριμένα τη συντήρηση των τοιχογραφιών, των εικόνων, των γύψινων και μαρμάρινων διακοσμητικών, την εγκατάσταση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, φωτισμού ανάδειξης του κτηριακού συγκροτήματος, την τοποθέτηση κλιματισμού, μεγαφωνικού μηχανισμού και την επισκευή των αναλημματικών τοίχων>

Διαβάστε αναλυτικά το εγκύκλιο σημείωμα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Ιερωνύμου:

Προς τους ευσεβείς χριστιανούς της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Μετ’ ιδιαιτέρας χαράς και τιμής ενημερώνουμε τον ευλαβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ότι με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού και τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και με τη φροντίδα και τις ενέργειες του Σεπτού Προκατόχου μας, Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου από Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ολοκληρώθηκε το έργο της ανακαινίσεως του Ιερού Προσκυνήματος της Εφόρου και Προστάτιδος της πόλεώς μας Παναγίας Τρυπητής, το οποίο παραδόθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023.

Το έργο αυτό ήταν ιδιαιτέρως σύνθετο και απαιτητικό. Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στον ιστορικό Ιερό Ναό, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συντήρηση του διακόσμου στο εσωτερικό του και συγκεκριμένα τη συντήρηση των τοιχογραφιών, των εικόνων, των γύψινων και μαρμάρινων διακοσμητικών, την εγκατάσταση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, φωτισμού ανάδειξης του κτηριακού συγκροτήματος, την τοποθέτηση κλιματισμού, μεγαφωνικού μηχανισμού και την επισκευή των αναλημματικών τοίχων.

Επιπλέον, εξασφαλίσθηκε η ασφαλής πρόσβαση ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς έχει κατασκευασθεί εξωτερικός ανελκυστήρας –δυτικά του νεωτέρου κτίσματος– και έχει εγκατασταθεί μηχανικός ανυψωτικός μηχανισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες από το επίπεδο του δρόμου έως τη στάθμη του ανελκυστήρα. Ορισμένες, επίσης, από τις σημαντικές εργασίες που εκτελέσθηκαν είναι η αντιστήριξη του κροκαλοπαγούς πρανούς στα νότια του Προσκυνήματος και η ανακαίνιση του βοηθητικού κτηρίου.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο προϋπάρχων φωτιζόμενος μεταλλικός Σταυρός σύντομα θα αποκατασταθεί, ενώ στην περίοπτη μετόπη της κεντρικής εισόδου του Ιερού Προσκυνήματος θα φιλοτεχνηθεί ψηφιδωτή παράσταση της Παναγίας Τρυπητής, και θα τοποθετηθούν στο Ιερό Προσκύνημα με σκοπό τη σωματική και ψυχική υγεία και την πνευματική πρόοδο όλου του ευσεβούς λαού μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν επ’ αφορμή της επαναλειτουργίας του Ιερού Προσκυνήματος το Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2023, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:

07.00 – 10.30: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου.

09.30: Πέρας προσελεύσεως Αρχών και Επισήμων.

10.30: Μεταφορά της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής. Η επιστροφή της Ιεράς Εικόνος θα πραγματοποιηθεί με πομπή, συμμετεχόντων του ιερού Κλήρου, των Αρχών της πόλεως, σχολείων, της φιλαρμονικής Αιγίου και του ευσεβούς λαού. Μετά το πέρας της τοποθετήσεως της Ιεράς Εικόνος στον θρόνο Της, θα τελεσθεί ικετήρια δέηση, προκειμένου να εκφράσουμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς την Πολιούχο και Προστάτιδα της πόλεώς μας.

Ο Μητροπολίτης

+Ο Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Ιερώνυμος

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

Διαβάστε επίσης: Παναγία Τρυπητή: Η μοναδική ιστορία της Μεγαλόχαρης στο Αίγιο

TOP NEWS