Η Μητρόπολη Καλαβρύτων θυμάται και τιμά…

  • Dogma
Αιγιώτες

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που 17 Αιγιώτες, μεταξύ των οποίων και ο τότε εφημέριος του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου π. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών που τους εκτέλεσαν στην Πάτρα ως αντίποινα για επιθέσεις και δολιοφθορές από ομάδες ανταρτών.

Ήταν 23 Φεβρουαρίου 1944 όταν ο «παπα-Θόδωρος» και 16 ακόμα παλικάρια πλήρωσαν με το αίμα τους τον αγώνα για την ελευθερία τής πατρίδας! Σήμερα, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, με τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την βάρβαρη εκείνη πράξη, και κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου, τελέστηκε μνημόσυνο (για δεύτερη χρονιά) έτσι ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη αυτών των ανθρώπων. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Αιγίου, όπου κλήρος και λαός προσευχήθηκαν για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών μας, οι οποίοι είναι οι Θεόδωρος Παπαγεωργίου (ιερέας), Σωτήριος Τριγώνης, Ανδρέας Κούζιν, Αθανάσιος Κρίτσας, Παναγιώτης Κωστόπουλος, Στέφανος Σουφλής, Ηρακλής Δημόπουλος, Ελευθέριος Βλάχος, Αναστάσιος Αργυρόπουλος, Βασίλειος Σταυρόπουλος, Ανδρέας Γιαννόπουλος, Ιωάννης Βαλσαμίδης, Αρίστος Κουρτόπουλος, Βασίλειος Παπαβασιλείου, Αντώνιος Νικολαΐδης, Γεώργιος Γκιώνης και Παναγιώτης Μάντικας.

MNHMOSYNO2

Ο παπα-Θόδωρος ήταν από την Κουνινά, το πρώτο τέκνο τού επί 45 χρόνια ιερέα τού Ιερού Ναού στην παλιά Κουνινά, π. Γεωργίου Παπαγεωργίου. Αφού φοίτησε στο γυμνάσιο της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, σπούδασε Θεολογία και στη συνέχεια ανέλαβε, σε νεαρή ηλικία, εφημέριος του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου. Είχε τέσσερις αδελφούς και μία αδελφή. Ο δεύτερος, ο Κωνσταντίνος, ήταν καθηγητής (φιλόλογος και ιστορικός), ενώ ο τρίτος, ο Αθανάσιος, ήταν ιατρός. Ο τέταρτος αδελφός, ο Γιάννης (Τζαννής), ήταν φαρμακοποιός. Η αδελφή τους, Φωτεινή, παντρεύτηκε τον Χρήστο Δούσμανη, πατέρα τού Γεωργίου Δούσμανη, ατομικού επιστήμονα και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Ο παπα-Θόδωρος συνελήφθη μαζί με 18 συνολικά Αιγιώτες και όλοι οδηγήθηκαν στις φυλακές τής Πάτρας, όπου και εκτελέστηκαν (δύο αφέθηκαν ελεύθεροι) την 23η Φεβρουαρίου. Εκεί ετάφησαν και οι σοροί τους, ενώ σχετική ανακοίνωση είχε γίνει στην ημερήσια εφημερίδα τής Πάτρας «Νεολόγος», στο φύλλο της 24ης του μηνός.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ