Μητρόπολη Καστορίας: Εγκαίνια Παρεκκλησίου Παναγίας – Αγίων Αναργύρων

  • Dogma
καστορίας

Λαμπρή πανήγυρη για τη Μητρόπολη Δημητριάδος αποτελεί κάθε φορά ο εγκαινιασμός ενός Ναού, πολλώ δε μάλλον, όταν ο εγκαινισμός αφορά ένα μεταβυζαντινό παρεκκλήσιο του 16ου αιώνος.

Έτσι, το χαρμόσυνο κλίμα μεταφέρθηκε στην περιοχή Ξενία της Καστοριάς όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου Παναγίας – Αγίων Αναργύρων.

Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας τελέστηκε ο Εσπερινός των Εγκαινίων, κατά τον οποίο ο Σεβασμιώτατος μετέφερε και κατέθεσε στην Αγία Τράπεζα τα Ιερά Λείψανα. Η ακολουθία της Λιτής και της Αρτοκλασίας τελέστηκε στον αύλειο χώρο του γραφικού Παρεκκλησίου όπου μεταφέρθηκε και η εικόνα της Παναγίας της Οδηγητρίας, της και Δακρυρροούσης επικαλουμένης, παρουσία των κατοίκων της περιοχής.
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου με κάθε επισημότητα τελέστηκαν τα Ιερά Εγκαίνια. Τα δρώμενα της τελετής εξηγούνταν με λεπτομέρειες από τον Σεβασμιώτατο ώστε και ο λαός να μπορεί να αντιλαμβάνεται το τι γίνεται εντός του Ιερού Βήματος. Αμέσως μετά τελέστηκε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο Επίσκοπος προ της απολύσεως συγκινημένος ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλαν στην αναστήλωση του Παρεκκλησίου, τους αφανείς και εμφανείς ήρωες όπως τους ονόμασε, ενώ έκανε και δύο βραβεύσεις. Με το παράσημο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά τιμήθηκε η κα. Αγγελική Στρατή, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, για την προσφορά της στην ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων της πόλης μας, αλλά και ο κ. Δημήτριος Μήρτσιος, Πολιτικός Μηχανικός, για την έμπρακτη συμβολή του στην αναστήλωση πολλών εκκλησιών της περιοχής.

Στο τέλος δε, μοιράστηκαν οι ευλογίες των Εγκαινίων στους εκκλησιαζομένους, με την ευχή σύντομα να επακολουθήσουν και άλλες τέτοιες καθιερώσεις Ιερών Ναών.

TOP NEWS