Μητρόπολη Λαγκαδά: Θυρανοίξια Ιερού Ναού Θεοφανείων

  • Dogma
λαγκαδά

Με αισθήματα χαράς και με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 23 Μαΐου, τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Ιερού Ναού των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας την Φαρκατολυτρίας στη Μητρόπολη Λαγκαδά. 

Ο Ιερός Ναός των Θεοφανείων βρίσκεται στην οδό των Λουτρών Λαγκαδά, ενώ στη συνεχεία τελέσθηκε η Ιερά Αγρυπνία της Αποδόσεως του Πάσχα.

Ο νέος Ιερός Ναός των Θεοφανείων αφιερώνεται εις την νεολαία της Μητροπόλεως Λαγκαδά και μέσα σε αυτόν θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή της κατηχήσεως αλλά και γνωριμία των νέων με την Λειτουργική Ζωή και τα Μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας, είναι ρυθμού Κυκλοτερούς (Ροτόντας) και συγκεκριμένα εγγεγραμμένου οκταγώνου, με ευμεγέθη Τρούλο και παραμερισμό των κολόνων ώστε να υπάρχει ένας ενιαίος χώρος στον κυρίως Ναό.

Προ της ενάρξεως των Ιερών Ακολουθιών εκοσμίσθηκαν εις τον Ιερό Ναό, ο παλαιός Σταυρός της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης-Αγγελίνης της εξ Ζαγκλιβερίω καταγομένης, καθώς επίσης η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας, η οποία και φυλάσσετε εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

34044136943_f23b044dc8_o 34691063742_53d51f97db_o-768x513 34814691876_da0908b955_o-768x513 34814698246_ae9ee26830_o-768x513 34468038200_77e2d65217_o-768x513

Την Ακολουθίας του Αγιασμού των Θυρανοιξίων, ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. κ. Δημήτριος, ενώ του Αναστάσιμου Όρθρου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος και της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Μεταξύ του πλήθους πιστών που προσήλθε με αγάπη στο γεγονός των Θυρανοιξίων, παρέστησαν πολλοί Ιερείς της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, αντιπροσωπείες Μοναχών και Μοναζουσών από τις Ιερές Μονές της επαρχίας μας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας εκ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ τα Αναλόγια του Ναού λάμπρυναν με την παρουσία τους, ο χορός των Πατέρων εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοράματος και ο Βυζαντινός χορός της Μητροπόλεως «ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλή τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο.

Στην αρχή της ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση του για την σημερινή ημέρα και την ολοκλήρωση των εργασιών, τονίζοντας ότι κάθε Ιερός Ναός είναι μία «Κιβωτός Σωτηρίας».

Εν συνεχεία του λόγου του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην εορτή των Θεοφανείων και στις μεγάλες μορφές του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας, υπογραμμίζοντας στο τέλος τους πνευματικούς σκοπούς του Ναού, αναφέροντας ότι στους χώρους του θα ευρίσκεται και το υπό ίδρυση «Κέντρο Λειτουργικής Κατηχήσεως και Ζωής» της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Τέλος, και αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρέστησαν συπροσευχόμενο στην χαρά της Ιεράς μας Μητροπόλεως λόγω του γεγονότος των Θυρανοιξίων του νέου Ιερού Ναού, επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος Ναός θα εκπληρώνει ειδικούς σκοπούς ποιμαντικής μερίμνης της νεότητος, θα είναι ένα κέντρο ιεραποστολικής μαρτυρίας, κατηχήσεως του λαού και ιδιαίτερα των νέων, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά μία κυψέλη νεότητος και ένας τόπος πνευματικής αναψυχής, όπου οι γονείς και τα παιδιά θα μπορούν να είναι σε ένα περιβάλλον που θα φέρει την μαρτυρία και θα είναι ένα σημείο αναφοράς της αγάπης του Θεού για την Σωτηρία του ανθρώπου».

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ