Μητρόπολη Θηβών: Η 36η επέτειος επανακομιδής των ιερών λειψάνων Οσίου Λουκά

  • Dogma
θηβών

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά εόρτασε την 36η επέτειο επανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά στην Ιερά Μονή του από την Ιταλία, όπου ευρίσκοντο για 500 και πλέον χρόνια.

Στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος. Στο κήρυγμα προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, καθώς και στους Προπάτορες, τους οποίους τιμά η Εκκλησία μας λίγες μέρες πριν την εορτή των Χριστουγέννων. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός της επανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά από τη Βενετία στο Μοναστήρι του, που έγινε πριν 36 χρόνια, στις 13 Δεκεμβρίου 1986.

Πριν την απόλυση έγινε η μεταφορά των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά από το Ναό της Παναγίας, όπου είχαν μεταφερθεί για την εορτή, στη μαρμάρινη Λάρνακα στο Καθολικό, όπου μόνιμα φυλάσσονται.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος με τους Πατέρες της Μονής μετέβησαν στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος, μετόχι της Μονής στα Άσπρα Σπίτια, όπου τέλεσαν τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Οινοφύτων, με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. Το θείο λόγο κήρυξε ο Γεν. Αρχιερ. Επίτροπος πανοσ. αρχιμ. π. Γεώργιος Θανάσου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εν συντομίᾳ στον τιμώμενο Άγιο Σπυρίδωνα και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Χρισσό Φωκίδας, όπου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Βασιλικής Καλεντέρη, πλαισιούμενος από το Γεν. Αρχιερ. Επίτροπο της Μητροπόλεως Φωκίδος Πρωτοπρ. π. Νικόλαο Καραγιάννη, τον Γεν. Αρχιερ. Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας πανοσ. αρχιμ. π. Γεώργιο Θανάσου, τον Εφημέριο του Ι.Ναού π. Δημήτριο Ευσταθίου και το Διάκονο της Μητροπόλεώς μας π. Νικόλαο Βαβάτσικο. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο, για την κανονική άδεια να ιερουργήσει στον ως άνω Ι.Ναό της Μητροπολιτικής του περιφερείας και αναφέρθηκε στη μακαριστή Βασιλική, λέγοντας ότι ήταν άνθρωπος, πίστης και υπομονής και ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύει την ψυχή της και να δίνει δύναμη και κουράγιο στους οικείους της.

TOP NEWS