Μητρόπολη Βεροίας: Επέτειος 1100 χρόνων από την κοίμηση του αγίου Κλήμεντος Αχρίδος

  • Dogma
βεροίας

Από 18 μέχρι και 20 Νοεμβρίου η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσει την επέτειο συμπληρώσεως 1100 χρόνων από την οσιακή κοίμηση του Αγίου Κλήμεντος Αρχιεπισκόπου Αχριδών, μαθητού και διαδόχου των αγίων αυταδέλφων, ισαποστόλων και φωτιστών των σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων, του οποίου η τιμία Κάρα βρίσκεται αποθησαυρισμένη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου το απόγευμα στον μητροπολιτικό ιερό Ναό Βεροίας έγινε η υποδοχή της θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Παναχράντου και της τιμίας Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος (τον οποίον ιδιαιτέρως τιμούσε ο Άγιος Κλήμης) και στη συνέχεια εόρτιος εσπερινός.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου το απόγευμα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας τελέστηκε πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πλόβντιβ (Φιλιππουπόλεως Βουλγαρίας) κ. Νικολάου, με τη συμμετοχή πολλών αρχιερέων ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μπρανιτσέβου (Σερβία) κ. Ιγνάτιος μετά την προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με τον τίτλο: «ΑΓΙΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΩΝ ΦΩΤΙΣΤΩΝ» στο ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΩΝ του Δήμου Βεροίας με τη συμμετοχή τεσσάρων Χορωδιών δύο από το Πλόβντιβ και δύο από τη Βέροια που εκτέλεσαν βυζαντινά μέλη και εκκλησιαστικούς τετράφωνους ύμνους.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον παλαιό μητροπολιτικό ιερό Ναό αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Δημητρίου, ο οποίος απηύθηνε και σύντομο χαιρετισμό στο τέλος της θείας Λειτουργίας, ενώ το θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.

ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ

Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Κινσάσας κ. Νικηφόρος, Πολτάβας (Ουκρανίας) κ. Φίλιππος, Μπραντιτέβου (Σερβία) κ. Ιγνάτιος, Πλόβντιβ (Βουλγαρία) κ. Νικόλαος, Αμαθούντος κ. Νικόλαος, Σουπράζλ (Πολωνία) κ. Γρηγόριος, Μιχαλουπόλεως (Σλοβακία) κ. Γεώργιος, Στοβίου (Σερβία) κ. Δαβίδ, Ζνεπόλεως (Βουλγαρία) κ. Αρσένιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων. Επίσης συμμετείχαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Μιχαήλ από το Πατριαρχείο Ρουμανίας και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Ευδόκιμος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Παναχράντου Άνδρου.

 

TOP NEWS